Klasszikus

Új dzsessz- szövetség

2004.11.29. 00:00
Ajánlom
Hatékonyan és összefogottan szeretnénk képviselni a hazai dzsesszzenészeket, és erre egy szakmai civil szervezet a legalkalmasabb, ezért alakítottuk meg a Magyar Jazzmûvészek Társaságát - foglalta össze céljaikat a napokban létrejött egyesület elnöke, Dés László.

- Létezik ugyan a Magyar Jazz Szövetség, de ennek a zenészek mellett szakírók, dzsesszklubvezetők, lemezgyűjtők is tagjai, mi pedig kimondottan a zenészek érdekeit szeretnénk képviselni - mondja az elnök. A szövetség ráadásul társadalmi szervezet, így technikailag, szervezetileg sem alkalmas arra, hogy kezelje a támogatásként kapott pénzeket. Egyelőre ugyan alig lenne mit, de egy hétfős szakmai testület, a Magyar Jazz Grémium, amelynek több tagja a Jazzművészek Társaságának is alapítója, évek óta tárgyal a szaktárcával arról, hogy ez a műfaj is kapjon állami támogatást - ennek egyik eredménye, hogy az idén 23 millió forintot kaptak pályázaton dzsesszklubok támogatására. Véleményük szerint évi 300 millió forintra volna szükség, hogy az egyébként világszerte elismert magyar dzsessz még több tehetséges művészt tudjon kinevelni.

- Nemcsak a műfaj egésze, de az egyes művészek is rosszul fizetettek - mondja Horváth Kornél, a társaság anyagi ügyeinek intézésére létrejött Magyar Jazzművészeti Kht. alapítója. Példaként említi, hogy amíg egy hazai fesztiválon egy amerikai szólista hatezer dollárt is kap, addig ugyanott egy magyar zenész tiszteletdíja 20-25 ezer forint. Mostanáig egyéni kezdeményezésekkel próbáltak változtatni a helyzeten, eredménytelenül. Ezért Dés László ötlete alapján összefogtak kilenc hazai dzsesszmuzsikussal (Babos Gyula, Balázs Elemér, Borbély Mihály, Fekete Kovács Kornél, Kaltenecker Zsolt, Lantos Zoltán, Oláh Kálmán, Szakcsi-Lakatos Béla, ifj. Szakcsi-Lakatos Béla), és megalapították a társaságot. Egyelőre a 11 muzsikust és zenekaraikat, körülbelül 60 embert képviselnek, de amint megerősödnek, további tagokat is várnak. Legfőbb céljuk, hogy a nemzeti zenekultúra képviselőit meggyőzzék: a dzsessz fontos, színvonalas, sikeres műfaj.

Hiller István kulturális miniszter például máris 18 millió forinttal támogatta a társaság megalakulását, és első jelentős projektjüket: januárban megnyitják a Columbus Jazzklubot, amely terveik szerint hetente hat estén ad teret neves hazai és külföldi előadók koncertjeinek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.