Klasszikus

Új dzsessz- szövetség

2004.11.29. 00:00
Ajánlom
Hatékonyan és összefogottan szeretnénk képviselni a hazai dzsesszzenészeket, és erre egy szakmai civil szervezet a legalkalmasabb, ezért alakítottuk meg a Magyar Jazzmûvészek Társaságát - foglalta össze céljaikat a napokban létrejött egyesület elnöke, Dés László.

- Létezik ugyan a Magyar Jazz Szövetség, de ennek a zenészek mellett szakírók, dzsesszklubvezetők, lemezgyűjtők is tagjai, mi pedig kimondottan a zenészek érdekeit szeretnénk képviselni - mondja az elnök. A szövetség ráadásul társadalmi szervezet, így technikailag, szervezetileg sem alkalmas arra, hogy kezelje a támogatásként kapott pénzeket. Egyelőre ugyan alig lenne mit, de egy hétfős szakmai testület, a Magyar Jazz Grémium, amelynek több tagja a Jazzművészek Társaságának is alapítója, évek óta tárgyal a szaktárcával arról, hogy ez a műfaj is kapjon állami támogatást - ennek egyik eredménye, hogy az idén 23 millió forintot kaptak pályázaton dzsesszklubok támogatására. Véleményük szerint évi 300 millió forintra volna szükség, hogy az egyébként világszerte elismert magyar dzsessz még több tehetséges művészt tudjon kinevelni.

- Nemcsak a műfaj egésze, de az egyes művészek is rosszul fizetettek - mondja Horváth Kornél, a társaság anyagi ügyeinek intézésére létrejött Magyar Jazzművészeti Kht. alapítója. Példaként említi, hogy amíg egy hazai fesztiválon egy amerikai szólista hatezer dollárt is kap, addig ugyanott egy magyar zenész tiszteletdíja 20-25 ezer forint. Mostanáig egyéni kezdeményezésekkel próbáltak változtatni a helyzeten, eredménytelenül. Ezért Dés László ötlete alapján összefogtak kilenc hazai dzsesszmuzsikussal (Babos Gyula, Balázs Elemér, Borbély Mihály, Fekete Kovács Kornél, Kaltenecker Zsolt, Lantos Zoltán, Oláh Kálmán, Szakcsi-Lakatos Béla, ifj. Szakcsi-Lakatos Béla), és megalapították a társaságot. Egyelőre a 11 muzsikust és zenekaraikat, körülbelül 60 embert képviselnek, de amint megerősödnek, további tagokat is várnak. Legfőbb céljuk, hogy a nemzeti zenekultúra képviselőit meggyőzzék: a dzsessz fontos, színvonalas, sikeres műfaj.

Hiller István kulturális miniszter például máris 18 millió forinttal támogatta a társaság megalakulását, és első jelentős projektjüket: januárban megnyitják a Columbus Jazzklubot, amely terveik szerint hetente hat estén ad teret neves hazai és külföldi előadók koncertjeinek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.