Klasszikus

Új évad a Nemzeti Filharmonikusoknál

2011.04.26. 13:45
Ajánlom
Megkezdte a bérletárusítást a zenekar, amely budapesti, vidéki, külföldi koncerteken és a Bartók Új Sorozat folytatásában is megnyitja a zene dimenzióit.

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója a kedden tartott sajtótájékoztatón a költségvetésről elmondta, hogy a kormányzati tényezőknél sikerült elérni a 2003-hoz hasonló támogatási mértéket és így a jövő évadban 1 milliárd 635 millió forinttal tudnak gazdálkodni. „Ez tehát nem a támogatás drasztikus növelését, hanem egy régebbi szinthez való visszatérést jelent. Ezzel együtt viszonylagos pénzügyi nyugalomra számítunk a 2011/2012-es esztendőben. A Müpa új vezetésével való kapcsolatunk is jó, harmonikus és kifejezetten produktív. A régebben elkezdett online közvetítések most a Müpa honlapján folytatódnak, így minden, a Művészetek Palotájában tartandó hangversenyünket a mupa.hu-n élőben lehet majd követni."

Évi 35-40 vidéki, a művészek számára plusz juttatással nem járó koncertet adnak, külföldön pedig szinte minden hónapban játszanak. 2011 májusában a Vatikánban, júniusban Lengyelországban, augusztusban Németországban, ősszel Romániában, Franciaországban, Szlovákiában, 2012-ben pedig Spanyolországban, majd Kínában lépnek fel.

Kocsis Zoltán főzeneigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a támogatás stabilizálódott, 2011/2012-es évadot még a régi költségvetéshez kellett igazítaniuk és természetesen a Bartók Új Sorozat is befolyásolta a programok kialakítását. Négy koncertet emelt ki a pazar kínálatból: az október 5-én játszandó Richard Strauss Daphné című művét, mely egy hosszabb, a zeneszerző összes, Magyarországon előadatlan operáit bemutató sorozat része lesz. Szeptember 25-én Bartók A csodálatos mandarin című színpadi művének előadása kuriózum lesz, mert azt a lámpáról való leakasztás jelenetével bővítve adják elő Bartók Péter által rekonstruált és visszaállított ütemekkel, M. Tóth Géza animációs filmjével kiegészítve. Karácsonyi hagyománnyá szeretnék tenni a decemberi Diótörő előadásukat is, amit 2011. december 21., 23. és 28-án nem a Budapest Bábszínházzal közös produkcióban mutatnak be, hanem a Kolibri Színházzal közösen, Novák János rendezésében. Az előadás különlegessége, hogy háromdimenziós képteret hoznak majd létre projektorok segítségével és ebben fogják elhelyezni a bábokat és a díszletet is. 2012. február 16-án Ravel A gyermek és a varázslatok című művének előadása is igazi zenei csemege lesz. „A Schönberg-operák bemutatása ebben az évadban háttérbe fog szorulni, de a tervek között továbbra is szerepel például A szerencsés kéz vagy a Gurrelieder színpadra vitele" - fogalmazott a zongorista-karmester.

Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója a 2011. november 24-én előadandó Debussy Szent Sebestyén vértanúsága című misztériumára, Janácek Glagolita miséjére, valamint 2011. november 17-én Wolf Péter és Korngold Hegedűversenyére hívta fel a figyelmet. „Ebben az évadban késői műveket éneklünk majd, talán kicsivel kevesebb alkalommal lépünk színpadra, mint a 25 éves fennállást ünneplő, jubileumi évben, de annál nagyobb jelentőséggel" - hangsúlyozta Antal Mátyás.

A Nemzeti Filharmonikusok  újdonságai között szerepel az a három részből álló, Próbatermi vendégség című koncertsorozat, ahol a zene születésének lehetnek szem- és fültanúi a látogatók. A zenekar VI. emeleti próbatermében ugyanis kamarazenét játszanak majd az együttes muzsikusai. Házigazda Kocsis Zoltán, Antal Mátyás és az első koncertmester, Falvay Attila lesz.

Az ifjúsági hangversenysorozatok is folytatódnak Gyerekszemmel címmel. Antal Mátyás szerint „a tapasztalatok szerint ezekkel a koncertekkel a fiatalokat ki lehet mozdítani a nihilből és a számítógépgörcsből is". És nem szakad meg az a több mint fél évszázados hagyomány sem, ami Martonvásárhoz kapcsolódik. 2011. július 23-án, 30-án és augusztus 6-án ismét várják a fák lombos árnya alatt zenét hallgatni kívánókat.

A bérletek ezen a héten a zenekar Baráti Köre számára hozzáférhetőek, a nagyközönség pedig május 2-ától vásárolhat belőlük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Klasszikus ajánló

Tizennegyedik születésnapját ünnepli az Anima Musicae Kamarazenekar

Páratlanul tartalmas és színes évaddal a háta mögött készül évadzáró születésnapi koncertjére a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar. A hagyományokhoz híven idén is június 20-án, az Óbudai Társaskörben ünnepli e felejthetetlen napot az együttes.
Klasszikus hír

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Klasszikus hír

Hat magyar versenyző jutott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóiba

Nyolcvannégy fiatal énekes vehet részt szeptember elején a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóin a Zeneakadémián. A továbbjutók közé dél-afrikai, ausztrál, koreai, thaiföldi és amerikai versenyzők is bekerültek.