Klasszikus

Új évad a Nemzeti Filharmonikusoknál

2011.04.26. 13:45
Ajánlom
Megkezdte a bérletárusítást a zenekar, amely budapesti, vidéki, külföldi koncerteken és a Bartók Új Sorozat folytatásában is megnyitja a zene dimenzióit.

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója a kedden tartott sajtótájékoztatón a költségvetésről elmondta, hogy a kormányzati tényezőknél sikerült elérni a 2003-hoz hasonló támogatási mértéket és így a jövő évadban 1 milliárd 635 millió forinttal tudnak gazdálkodni. „Ez tehát nem a támogatás drasztikus növelését, hanem egy régebbi szinthez való visszatérést jelent. Ezzel együtt viszonylagos pénzügyi nyugalomra számítunk a 2011/2012-es esztendőben. A Müpa új vezetésével való kapcsolatunk is jó, harmonikus és kifejezetten produktív. A régebben elkezdett online közvetítések most a Müpa honlapján folytatódnak, így minden, a Művészetek Palotájában tartandó hangversenyünket a mupa.hu-n élőben lehet majd követni."

Évi 35-40 vidéki, a művészek számára plusz juttatással nem járó koncertet adnak, külföldön pedig szinte minden hónapban játszanak. 2011 májusában a Vatikánban, júniusban Lengyelországban, augusztusban Németországban, ősszel Romániában, Franciaországban, Szlovákiában, 2012-ben pedig Spanyolországban, majd Kínában lépnek fel.

Kocsis Zoltán főzeneigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a támogatás stabilizálódott, 2011/2012-es évadot még a régi költségvetéshez kellett igazítaniuk és természetesen a Bartók Új Sorozat is befolyásolta a programok kialakítását. Négy koncertet emelt ki a pazar kínálatból: az október 5-én játszandó Richard Strauss Daphné című művét, mely egy hosszabb, a zeneszerző összes, Magyarországon előadatlan operáit bemutató sorozat része lesz. Szeptember 25-én Bartók A csodálatos mandarin című színpadi művének előadása kuriózum lesz, mert azt a lámpáról való leakasztás jelenetével bővítve adják elő Bartók Péter által rekonstruált és visszaállított ütemekkel, M. Tóth Géza animációs filmjével kiegészítve. Karácsonyi hagyománnyá szeretnék tenni a decemberi Diótörő előadásukat is, amit 2011. december 21., 23. és 28-án nem a Budapest Bábszínházzal közös produkcióban mutatnak be, hanem a Kolibri Színházzal közösen, Novák János rendezésében. Az előadás különlegessége, hogy háromdimenziós képteret hoznak majd létre projektorok segítségével és ebben fogják elhelyezni a bábokat és a díszletet is. 2012. február 16-án Ravel A gyermek és a varázslatok című művének előadása is igazi zenei csemege lesz. „A Schönberg-operák bemutatása ebben az évadban háttérbe fog szorulni, de a tervek között továbbra is szerepel például A szerencsés kéz vagy a Gurrelieder színpadra vitele" - fogalmazott a zongorista-karmester.

Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója a 2011. november 24-én előadandó Debussy Szent Sebestyén vértanúsága című misztériumára, Janácek Glagolita miséjére, valamint 2011. november 17-én Wolf Péter és Korngold Hegedűversenyére hívta fel a figyelmet. „Ebben az évadban késői műveket éneklünk majd, talán kicsivel kevesebb alkalommal lépünk színpadra, mint a 25 éves fennállást ünneplő, jubileumi évben, de annál nagyobb jelentőséggel" - hangsúlyozta Antal Mátyás.

A Nemzeti Filharmonikusok  újdonságai között szerepel az a három részből álló, Próbatermi vendégség című koncertsorozat, ahol a zene születésének lehetnek szem- és fültanúi a látogatók. A zenekar VI. emeleti próbatermében ugyanis kamarazenét játszanak majd az együttes muzsikusai. Házigazda Kocsis Zoltán, Antal Mátyás és az első koncertmester, Falvay Attila lesz.

Az ifjúsági hangversenysorozatok is folytatódnak Gyerekszemmel címmel. Antal Mátyás szerint „a tapasztalatok szerint ezekkel a koncertekkel a fiatalokat ki lehet mozdítani a nihilből és a számítógépgörcsből is". És nem szakad meg az a több mint fél évszázados hagyomány sem, ami Martonvásárhoz kapcsolódik. 2011. július 23-án, 30-án és augusztus 6-án ismét várják a fák lombos árnya alatt zenét hallgatni kívánókat.

A bérletek ezen a héten a zenekar Baráti Köre számára hozzáférhetőek, a nagyközönség pedig május 2-ától vásárolhat belőlük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.