Klasszikus

Új évad Szolnokon

2007.06.23. 00:00
Ajánlom
Új fejezet kezdődött a Szolnoki Szimfonikus Zenekar életében 2007. január 1-jétől, amikor Izaki Masahiro japán karmester lett az együttes főzeneihgazgatója. Ő állította össze a 2007/2008-as évadtervet, melynek résztvevői a Zenekar, a Szolnoki Bartók Kórus, a Budapest Kórus, a Szolnoki Tisza Táncegyüttes, neves operaénekesek és szólisták.

Az évad két bérlettel indul: az Aba Novák bérlet a róla elnevezett zenei és művelődési központban hat koncerttel, a Fantázia bérlet öt koncerttel pedig különböző helyszíneken (Megyeháza, a Szolnoki Galéria, és a Damjanich János Múzeum Díszudvara) kerül megrendezésre. A bérleten kívüli hangversenyek helyszínei: Budavári Mátyás Templom, Szolnoki Galéria, a debreceni Kölcsei Ferenc Kulturális Központ, a szolnoki Görög Katolikus templom, a törökszentmiklósi Pódium terem, és természetesen az Aba Novák Kulturális központ.

Az Aba Novák bérletben, a Kodály évforduló tiszteletére olyan nagyformátumú művek kerülnek előadásra, mint a Budavári Te Deum, a Psalmus Hungaricus, vagy a Kállai kettős. A Fantázia bérlet keretében a Zenekar művészei mutatkoznak be, a Fúvós, vagy a Vonós esten, de hallgathatunk bécsi muzsikát, vagy Big Band koncertet is. A szolnoki Bartók Béla Kamarakórus is bemutatkozik önállóan ennek a bérletnek a keretében.A bérleten kívüli hangversenyek sorában felcsendül Beethoven IX. Szimfóniája, de Lehár Ferenc muzsikáját is élvezheti a közönség.

További esemény a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban, hogy az Aba-Novák Kulturális Központ és Szolnok Megyei Jogú Város Humán és Városfejlesztési Igazgatósága ismét útjára indítja a nagy hagyományokkal rendelkező, a szolnokiak által már korábban Korzó néven megismert és megszeretett városi programajánló magazint, amely immár a Szolnoki Paletta nevet viseli.

A havi rendszerességgel jelentkező kiadvány célja nem más, mint egy helyen bemutatni az egész város által kínált igényes, minőségi kulturális eseményeket, kikapcsolódási lehetőségeket, mind a város és megye lakosságának, mind a városba látogató vendégeknek, üzletembereknek. A Szolnoki Paletta olyan médium, ami neve szerint is színes, egyedi kulturális hírekkel szolgál és a kulisszatitkokba is bepillantást enged. Az újság nyáron kétszer tízezer példányban jelenik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.