Klasszikus

Új évad – új élet

2007.09.03. 00:00
Ajánlom
A Filharmónia Budapest Kht. ebben a szervezeti formában éppen 10 évvel ezelőtt, 1997. őszén kezdte meg működését, helyesebben új életét, hiszen vállaltan folytatja az 55 évvel ezelőtt alapított "régi Filharmónia" számos örökségét, mint a Budapesti Zenei Hetek, a Korunk Zenéje, a vidéki bérletek és az ifjúsági hangversenysorozatok szervezését. Természetesen az új kihívásoknak - mint egy nemzetközi verseny és egyházzenei fesztivál lebonyolítása - is meg kell felelni.

A Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar és Kórus vendégszereplése
A nagy hagyományú és rangos Schleswig-Holstein Fesztivál idei díszvendége Magyarország, illetve a magyar zene, így számos magyar zenekar és szólista kapott meghívást az idei programba. Ezért különös jelentősége van annak, hogy a fesztivál zenekarát és kórusát nemzetközi szólistagárdával Magyarország két városában is bemutathatták. A szeptember 1-jei zeneakadémiai és 2-i győri hangversenyen Haydn: Teremtés c. oratóriuma hangzott el a világhírű karmester, Christopher Hogwood vezényletével.

Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny
Az 1933-ban alapított Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorában az idei a 42. verseny, amely a legendás magyar hegedűiskola két meghatározó alakjának nevét viseli. A 2007. szeptember 3. és 14. között zajló vetélkedőre 13 ország 36 fiatal művésze érkezik, a nemzetközi zsűri tagjai pedig rangos orosz, német, brit, osztrák, japán és magyar professzorok. Az eseménynek helyet adó társrendező intézmény az idén is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Komoly pénzdíjak és számos koncert- illetve fesztivál-meghívás vár a díjnyertesekre.

Budapesti Zenei Hetek
A közel 50 éves múltú fesztivál valamikor a főváros szinte valamennyi őszi zenei rendezvényét integrálta, ma a Filharmónia szezonkezdő koncertsorozatainak gyűjtő-fesztiválja. Magába foglalja a Korunk Zenéje hangverseny-ciklusát, a Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált, a művészeti ösztöndíjasok bemutatkozásait, de a hagyományokhoz híven jelentős külföldi együtteseket is vendégül lát, mint az Orchestre Nationale d'Ile de France, az Orchestre Philharmonique de Luxembourg nagyzenekarait, vagy a "Czech Dreams" nemzetközi koncertsorozat budapesti rendezvényét.

Korunk Zenéje
A 33 éves sorozat döntően a ma élő magyar zeneszerzőkre koncentrál, fő célja új kompozíciók inspirálása és bemutatása. Tucatnyi ősbemutatóra készülnek, de helyet adnak 13 magyarországi premiernek is, köztük a kiváló holland énekegyüttes, a Netherlands Vocal Laboratory különleges produkcióinak. Születésnapi koncerttel köszöntik Matuz István fuvolaművészt, és Klenyán Csabára építve elindítják a "Magyar klarinét antológia" című koncertsorozatot. A 125 évvel ezelőtt született Igor Stravinsky tiszteletére emlékhangversenyt rendeznek, melynek keretében Magyarországon első ízben fog elhangozni a Threni című oratorikus kompozíció. A közreműködők között kiváló művészeket és együtteseket találunk, az említetteken kívül az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, a Schola Hungarica, a Componensemble, Meláth Andrea, Fekete László, stb.

Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivál
A Magyarországon egyedülálló rendezvénysorozat az idei évtől kezdve a Filharmónia rendezésében, kibővült helyszíneken, gazdag kínálattal várja az érdeklődőket. 2007. október 6. és 14. között 11 településen, 20 helyszínen 26 rendezvény alkotja a fesztivált, melyben ifjúsági és felnőtt koncertek, kiállítás, zenetudományi és művészettörténeti előadás, egyházi szertartások teszik egyedivé és élményekben gazdaggá a mintegy 400 közreműködőt foglalkoztató eseménysorozatot. A külföldi vendég-együttesek között találjuk a lipcsei Tamás Templom legendás fiúkórusát, a Moszkvai Ortodox Szólistákat, és a rangos francia énekegyüttest, A Sei Voci-t.

Vidéki bérletek
A Raiffeisen Bank támogatásának köszönhetően a Filharmónia Budapest Kht. immár évek óta igen rangos kínálatot tud nyújtani a működési területek nyolc városában. A budapesti fesztiválok vendégművészei közül vidéki bérleteinkben is fellép a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar és Kórus, az Orchestre Nationale d'Ile de France, az A Sei Voci, a Lipcsei Tamás Templom Kórusa (három városban), a Moszkvai Ortodox Szólisták (négy városban), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Rost Andrea, és sokan mások.

Ifjúsági koncertsorozatok
A Filharmónia Budapest Kht. egyik legfontosabb feladatának tekinti az ifjúsági koncertsorozatokat. Habár manapság már sokan kínálnak különféle zenei rendezvényeket a fiataloknak, úgy vélik, hogy a Filharmónia ifjúsági sorozatai változatlanul meghatározó jelentőségűek, úgy volumenében, mint színvonalában. Több különböző tematikájú sorozatot hirdetnek a Mesélő Muzsikától az Egyetemi Bérletig, és a fővárosban mintegy 6000, vidéken pedig közel 30 000 fiatal bérletvásárlóra számítanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.
Klasszikus ajánló

Orvosok, rendőrök, pedagógusok tiszteletére koncertezik a járvány után a Concerto Budapest

A zenekar reméli, hogy a nyár végén, az ősz elején már múlt időben beszélhetünk a járványról. Koncertjeikre meghívják az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, mentősöket, pedagógusokat.