Klasszikus

Új évad – új élet

2007.09.03. 00:00
Ajánlom
A Filharmónia Budapest Kht. ebben a szervezeti formában éppen 10 évvel ezelőtt, 1997. őszén kezdte meg működését, helyesebben új életét, hiszen vállaltan folytatja az 55 évvel ezelőtt alapított "régi Filharmónia" számos örökségét, mint a Budapesti Zenei Hetek, a Korunk Zenéje, a vidéki bérletek és az ifjúsági hangversenysorozatok szervezését. Természetesen az új kihívásoknak - mint egy nemzetközi verseny és egyházzenei fesztivál lebonyolítása - is meg kell felelni.

A Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar és Kórus vendégszereplése
A nagy hagyományú és rangos Schleswig-Holstein Fesztivál idei díszvendége Magyarország, illetve a magyar zene, így számos magyar zenekar és szólista kapott meghívást az idei programba. Ezért különös jelentősége van annak, hogy a fesztivál zenekarát és kórusát nemzetközi szólistagárdával Magyarország két városában is bemutathatták. A szeptember 1-jei zeneakadémiai és 2-i győri hangversenyen Haydn: Teremtés c. oratóriuma hangzott el a világhírű karmester, Christopher Hogwood vezényletével.

Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny
Az 1933-ban alapított Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorában az idei a 42. verseny, amely a legendás magyar hegedűiskola két meghatározó alakjának nevét viseli. A 2007. szeptember 3. és 14. között zajló vetélkedőre 13 ország 36 fiatal művésze érkezik, a nemzetközi zsűri tagjai pedig rangos orosz, német, brit, osztrák, japán és magyar professzorok. Az eseménynek helyet adó társrendező intézmény az idén is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Komoly pénzdíjak és számos koncert- illetve fesztivál-meghívás vár a díjnyertesekre.

Budapesti Zenei Hetek
A közel 50 éves múltú fesztivál valamikor a főváros szinte valamennyi őszi zenei rendezvényét integrálta, ma a Filharmónia szezonkezdő koncertsorozatainak gyűjtő-fesztiválja. Magába foglalja a Korunk Zenéje hangverseny-ciklusát, a Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált, a művészeti ösztöndíjasok bemutatkozásait, de a hagyományokhoz híven jelentős külföldi együtteseket is vendégül lát, mint az Orchestre Nationale d'Ile de France, az Orchestre Philharmonique de Luxembourg nagyzenekarait, vagy a "Czech Dreams" nemzetközi koncertsorozat budapesti rendezvényét.

Korunk Zenéje
A 33 éves sorozat döntően a ma élő magyar zeneszerzőkre koncentrál, fő célja új kompozíciók inspirálása és bemutatása. Tucatnyi ősbemutatóra készülnek, de helyet adnak 13 magyarországi premiernek is, köztük a kiváló holland énekegyüttes, a Netherlands Vocal Laboratory különleges produkcióinak. Születésnapi koncerttel köszöntik Matuz István fuvolaművészt, és Klenyán Csabára építve elindítják a "Magyar klarinét antológia" című koncertsorozatot. A 125 évvel ezelőtt született Igor Stravinsky tiszteletére emlékhangversenyt rendeznek, melynek keretében Magyarországon első ízben fog elhangozni a Threni című oratorikus kompozíció. A közreműködők között kiváló művészeket és együtteseket találunk, az említetteken kívül az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, a Schola Hungarica, a Componensemble, Meláth Andrea, Fekete László, stb.

Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivál
A Magyarországon egyedülálló rendezvénysorozat az idei évtől kezdve a Filharmónia rendezésében, kibővült helyszíneken, gazdag kínálattal várja az érdeklődőket. 2007. október 6. és 14. között 11 településen, 20 helyszínen 26 rendezvény alkotja a fesztivált, melyben ifjúsági és felnőtt koncertek, kiállítás, zenetudományi és művészettörténeti előadás, egyházi szertartások teszik egyedivé és élményekben gazdaggá a mintegy 400 közreműködőt foglalkoztató eseménysorozatot. A külföldi vendég-együttesek között találjuk a lipcsei Tamás Templom legendás fiúkórusát, a Moszkvai Ortodox Szólistákat, és a rangos francia énekegyüttest, A Sei Voci-t.

Vidéki bérletek
A Raiffeisen Bank támogatásának köszönhetően a Filharmónia Budapest Kht. immár évek óta igen rangos kínálatot tud nyújtani a működési területek nyolc városában. A budapesti fesztiválok vendégművészei közül vidéki bérleteinkben is fellép a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar és Kórus, az Orchestre Nationale d'Ile de France, az A Sei Voci, a Lipcsei Tamás Templom Kórusa (három városban), a Moszkvai Ortodox Szólisták (négy városban), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Rost Andrea, és sokan mások.

Ifjúsági koncertsorozatok
A Filharmónia Budapest Kht. egyik legfontosabb feladatának tekinti az ifjúsági koncertsorozatokat. Habár manapság már sokan kínálnak különféle zenei rendezvényeket a fiataloknak, úgy vélik, hogy a Filharmónia ifjúsági sorozatai változatlanul meghatározó jelentőségűek, úgy volumenében, mint színvonalában. Több különböző tematikájú sorozatot hirdetnek a Mesélő Muzsikától az Egyetemi Bérletig, és a fővárosban mintegy 6000, vidéken pedig közel 30 000 fiatal bérletvásárlóra számítanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.
Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.