Klasszikus

Új évad – új igazgató

2008.09.04. 00:00
Ajánlom
A Győri Filharmonikus Zenekart Fűke Géza igazgatja az idei évadtól. A klarinétművész Baross Gábortól vette át a zenekar vezetését július 4-én.

Fűke Géza 1971-ben született, diplomáját 1995-ben vehette át a Zeneakadémián. Alapítótagja a Győri Klarinétegyüttesnek, a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttesnek, jelenleg is játszik a "Bolero Fúvósegyüttes-Győr" formációban. 1999-2003 között a Győri Nemzeti Színház zenekarának klarinétművésze volt, majd rendszeres kisegítőként vett részt a Győri Filharmonikus Zenekar munkájában.

Az új igazgató egy szinte kész évadot örökölt, melyben nem tervez nagyobb változtatásokat. A zenekar vezetőkarmestere továbbra is Medveczky Ádám. Fűke Géza szerint a Győri Filharmonikus Zenekarnak több feladata van, mint bármelyik fővárosinak: kulturális központ, a város egyik szellemi műhelye, népnevelő és szórakoztató fórum egyben. A folytonosság mellett a szakmai és művészeti kérdésekre helyezi a hangsúlyt, valamint a bizalomra, a felkészültségre és az alapos szakmai tudásra. A zenekar távolabbi jövőjét érintő műsorpolitikai koncepciót a "piaci nyitás" igénye határozza meg ezért barátságosabb zenekari arculatot, környezetet tervez a vezetőség a színpadi ruhákon és plakátokon át, a műsorfüzetekig.

Az évad során vendégkarmesterek is fellépnek majd a zenekarral, így októberben Karl Sollak osztrák karnagy, decemberben pedig a most Kanadában tevékenykedő Sándor János, a győri együttes alapító karmestere dirigál majd. Medveczky Ádám vezényletével egyebek mellett Liszt, Bartók, Ravel, Beethoven és Mendelssohn műveit hallhatja a győri közönség ebben az évadban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fesztivállal emlékeznek César Franck születésének 200. évfordulójára

A Franck Fesztivál fókuszában egy eredeti Debain-harmónium és a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom frissen felújított orgonája áll. A hangszereken egy kétnapos mesterkurzus után elhangzik Franck összes harmónium- és orgonaműve is.
Klasszikus hír

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.
Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.