Klasszikus

Új évad, új tervek a BFZ-nél

2015.03.12. 16:11
Ajánlom
Bővíti közösségi és ifjúsági programjait a Budapesti Fesztiválzenekar - hangzott el az együttes március 12-ei budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a 2015/16-os évad programját is ismertették.

A BFZ az új évadban háromra növeli közösségi heteinek számát, amelyek keretében idősotthonokba, zsinagógákba és templomokba látogatnak el - emelte ki Fischer Iván zeneigazgató, hozzátéve: abban látja a jövő útját, hogy kilépve a koncerttermekből ellátogassanak az emberekhez. 

A zenekar június 7-én egész napos családi pikniket rendez a Millenáris parkban, ahol ízelítőt adnak ifjúsági programjaik teljes kínálatából - lesz kakaókoncert, hangszerkóstoló, gyerekopera -, a zenekar muzsikusai saját gyerekeikkel lépnek fel, az együttes több mint 50 partneriskolája közül pedig díjat kap a legaktívabb - ecsetelte Erdődy Orsolya, a BFZ igazgatóhelyettese. A jövő évadban folytatódnak olyan sikeres sorozataik is, mint a Midnight Music és a pedagógus-kávézó. A BFZ a Hősök terén különleges, nagyszabású ifjúsági "TérTáncKoncerttel" készül június 18-án. Fischer Iván elmondta: szeretnék, ha a gyerekek táncolnának, ez ugyanis a legegyszerűbb módja annak, hogy bevonják őket a zenébe. A gyerekeket fél évig koreográfusok készítik fel a táncra, amelyet a zenekar egy pódiumról kísér majd élőben. Vidéki iskolákból érkeznek, és külön hangsúlyt fektettek arra, hogy roma és nem roma gyerekeket fűzzenek össze ezzel a közös élménnyel - hangsúlyozta Fischer Iván. 

A zeneigazgató a jövő évad programjai közül kiemelte a 2016. januári Mendelssohn-maratont, amelynek szokás szerint a Művészetek Palotája ad otthont, valamint a szintén a Müpa által társrendezett Bridging Europe - Európai hidak fesztivált, amelyen ezúttal Ausztria kerül fókuszba és kiemelt eseményeként előadják Mahler VII. szimfóniáját. A komponista III. szimfóniáját is bemutatja a zenekar 2016 márciusában a Müpában - hívta fel a figyelmet Fischer Iván. 

A BFZ új operaprodukciója, A varázsfuvola - amely a napokban debütált Budapesten -, hamarosan megkezdi nemzetközi turnéját, amely több európai nagyváros mellett Abu-Dzabit és New Yorkot is érinti. A darab prózai részeit minden országban a helyi nyelven mutatják be anyanyelvi színészek bevonásával, hogy közelebb hozzák a művet a közönséghez. Fischer Iván jelezte, hogy a Budapesten élő külföldieknek kedveskedve 2016. május 6-án angol nyelvű színészgárdával mutatják be az operát a londoni premier előtti nyilvános főpróbaként. 

A zenekar a 2015/16-os évadban is folytatja a kiterjedt turnézást, fellépnek többek között a Carnegie Hallban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és az Edinburgh-i Fesztiválon is. Folytatódik a Mezzo zenei csatornával való partnerségük is.  Itthon négy nagybérletet, egy diákbérletet, egy kakakóbérletet és egy családi kakaóbérletet kínálnak az új évadra, és ezúttal sem marad el a karácsonyi titokkoncert Fischer Iván vezényletével.   Az új évadban bemutatják Benjamin Britten A kis kéményseprő című operáját Novák Eszter rendezésében, Sigiswald Kuijken több barokk koncertet is vezényel a zenekar élén, Jörg Widmann saját műveinek előadásában karmesterként és klarinétosként is közreműködik a Budapest Music Centerben, a Collegium Vocale Gent pedig Mozart Requiemjének előadásában vesz rész a BFZ oldalán.  A zongoraművészek közül olyan szólistákat látnak vendégül, mint Frankl Péter, Nyikolaj Luganszkij és Dimitrisz Szgourosz, a hegedűsök közül mások mellett Baráti Kristóf, Christian Tetzlaff és Thomas Zehetmair játszanak a zenekarral. Az új szezonban Fischer Iván és Takács-Nagy Gábor mellett Marek Janowski és Jukka-Pekka Saraste is az együttes élére áll karmesterként. 

Az együttes anyagi helyzetére vonatkozó kérdésre Stefan Englert ügyvezető igazgató elmondta: az elmúlt években sikerült elérniük a pénzügyi stabilitást. Állami és önkormányzati támogatásuk valószínűleg szinten tud maradni a tavalyihoz képest, emellett továbbra is jelentős a zenekar magánszponzorációja.  A sajtótájékoztatón elhangzott: a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült új filmet áprilisban mutatják be a fővárosi Cirko-Gejzir moziban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus portré

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.
Klasszikus ajánló

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.