Klasszikus

Új évad, új tervek a BFZ-nél

2015.03.12. 16:11
Ajánlom
Bővíti közösségi és ifjúsági programjait a Budapesti Fesztiválzenekar - hangzott el az együttes március 12-ei budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a 2015/16-os évad programját is ismertették.

A BFZ az új évadban háromra növeli közösségi heteinek számát, amelyek keretében idősotthonokba, zsinagógákba és templomokba látogatnak el - emelte ki Fischer Iván zeneigazgató, hozzátéve: abban látja a jövő útját, hogy kilépve a koncerttermekből ellátogassanak az emberekhez. 

A zenekar június 7-én egész napos családi pikniket rendez a Millenáris parkban, ahol ízelítőt adnak ifjúsági programjaik teljes kínálatából - lesz kakaókoncert, hangszerkóstoló, gyerekopera -, a zenekar muzsikusai saját gyerekeikkel lépnek fel, az együttes több mint 50 partneriskolája közül pedig díjat kap a legaktívabb - ecsetelte Erdődy Orsolya, a BFZ igazgatóhelyettese. A jövő évadban folytatódnak olyan sikeres sorozataik is, mint a Midnight Music és a pedagógus-kávézó. A BFZ a Hősök terén különleges, nagyszabású ifjúsági "TérTáncKoncerttel" készül június 18-án. Fischer Iván elmondta: szeretnék, ha a gyerekek táncolnának, ez ugyanis a legegyszerűbb módja annak, hogy bevonják őket a zenébe. A gyerekeket fél évig koreográfusok készítik fel a táncra, amelyet a zenekar egy pódiumról kísér majd élőben. Vidéki iskolákból érkeznek, és külön hangsúlyt fektettek arra, hogy roma és nem roma gyerekeket fűzzenek össze ezzel a közös élménnyel - hangsúlyozta Fischer Iván. 

A zeneigazgató a jövő évad programjai közül kiemelte a 2016. januári Mendelssohn-maratont, amelynek szokás szerint a Művészetek Palotája ad otthont, valamint a szintén a Müpa által társrendezett Bridging Europe - Európai hidak fesztivált, amelyen ezúttal Ausztria kerül fókuszba és kiemelt eseményeként előadják Mahler VII. szimfóniáját. A komponista III. szimfóniáját is bemutatja a zenekar 2016 márciusában a Müpában - hívta fel a figyelmet Fischer Iván. 

A BFZ új operaprodukciója, A varázsfuvola - amely a napokban debütált Budapesten -, hamarosan megkezdi nemzetközi turnéját, amely több európai nagyváros mellett Abu-Dzabit és New Yorkot is érinti. A darab prózai részeit minden országban a helyi nyelven mutatják be anyanyelvi színészek bevonásával, hogy közelebb hozzák a művet a közönséghez. Fischer Iván jelezte, hogy a Budapesten élő külföldieknek kedveskedve 2016. május 6-án angol nyelvű színészgárdával mutatják be az operát a londoni premier előtti nyilvános főpróbaként. 

A zenekar a 2015/16-os évadban is folytatja a kiterjedt turnézást, fellépnek többek között a Carnegie Hallban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és az Edinburgh-i Fesztiválon is. Folytatódik a Mezzo zenei csatornával való partnerségük is.  Itthon négy nagybérletet, egy diákbérletet, egy kakakóbérletet és egy családi kakaóbérletet kínálnak az új évadra, és ezúttal sem marad el a karácsonyi titokkoncert Fischer Iván vezényletével.   Az új évadban bemutatják Benjamin Britten A kis kéményseprő című operáját Novák Eszter rendezésében, Sigiswald Kuijken több barokk koncertet is vezényel a zenekar élén, Jörg Widmann saját műveinek előadásában karmesterként és klarinétosként is közreműködik a Budapest Music Centerben, a Collegium Vocale Gent pedig Mozart Requiemjének előadásában vesz rész a BFZ oldalán.  A zongoraművészek közül olyan szólistákat látnak vendégül, mint Frankl Péter, Nyikolaj Luganszkij és Dimitrisz Szgourosz, a hegedűsök közül mások mellett Baráti Kristóf, Christian Tetzlaff és Thomas Zehetmair játszanak a zenekarral. Az új szezonban Fischer Iván és Takács-Nagy Gábor mellett Marek Janowski és Jukka-Pekka Saraste is az együttes élére áll karmesterként. 

Az együttes anyagi helyzetére vonatkozó kérdésre Stefan Englert ügyvezető igazgató elmondta: az elmúlt években sikerült elérniük a pénzügyi stabilitást. Állami és önkormányzati támogatásuk valószínűleg szinten tud maradni a tavalyihoz képest, emellett továbbra is jelentős a zenekar magánszponzorációja.  A sajtótájékoztatón elhangzott: a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült új filmet áprilisban mutatják be a fővárosi Cirko-Gejzir moziban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.