Klasszikus

Új évad, új tervek a BFZ-nél

2015.03.12. 16:11
Ajánlom
Bővíti közösségi és ifjúsági programjait a Budapesti Fesztiválzenekar - hangzott el az együttes március 12-ei budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a 2015/16-os évad programját is ismertették.

A BFZ az új évadban háromra növeli közösségi heteinek számát, amelyek keretében idősotthonokba, zsinagógákba és templomokba látogatnak el - emelte ki Fischer Iván zeneigazgató, hozzátéve: abban látja a jövő útját, hogy kilépve a koncerttermekből ellátogassanak az emberekhez. 

A zenekar június 7-én egész napos családi pikniket rendez a Millenáris parkban, ahol ízelítőt adnak ifjúsági programjaik teljes kínálatából - lesz kakaókoncert, hangszerkóstoló, gyerekopera -, a zenekar muzsikusai saját gyerekeikkel lépnek fel, az együttes több mint 50 partneriskolája közül pedig díjat kap a legaktívabb - ecsetelte Erdődy Orsolya, a BFZ igazgatóhelyettese. A jövő évadban folytatódnak olyan sikeres sorozataik is, mint a Midnight Music és a pedagógus-kávézó. A BFZ a Hősök terén különleges, nagyszabású ifjúsági "TérTáncKoncerttel" készül június 18-án. Fischer Iván elmondta: szeretnék, ha a gyerekek táncolnának, ez ugyanis a legegyszerűbb módja annak, hogy bevonják őket a zenébe. A gyerekeket fél évig koreográfusok készítik fel a táncra, amelyet a zenekar egy pódiumról kísér majd élőben. Vidéki iskolákból érkeznek, és külön hangsúlyt fektettek arra, hogy roma és nem roma gyerekeket fűzzenek össze ezzel a közös élménnyel - hangsúlyozta Fischer Iván. 

A zeneigazgató a jövő évad programjai közül kiemelte a 2016. januári Mendelssohn-maratont, amelynek szokás szerint a Művészetek Palotája ad otthont, valamint a szintén a Müpa által társrendezett Bridging Europe - Európai hidak fesztivált, amelyen ezúttal Ausztria kerül fókuszba és kiemelt eseményeként előadják Mahler VII. szimfóniáját. A komponista III. szimfóniáját is bemutatja a zenekar 2016 márciusában a Müpában - hívta fel a figyelmet Fischer Iván. 

A BFZ új operaprodukciója, A varázsfuvola - amely a napokban debütált Budapesten -, hamarosan megkezdi nemzetközi turnéját, amely több európai nagyváros mellett Abu-Dzabit és New Yorkot is érinti. A darab prózai részeit minden országban a helyi nyelven mutatják be anyanyelvi színészek bevonásával, hogy közelebb hozzák a művet a közönséghez. Fischer Iván jelezte, hogy a Budapesten élő külföldieknek kedveskedve 2016. május 6-án angol nyelvű színészgárdával mutatják be az operát a londoni premier előtti nyilvános főpróbaként. 

A zenekar a 2015/16-os évadban is folytatja a kiterjedt turnézást, fellépnek többek között a Carnegie Hallban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és az Edinburgh-i Fesztiválon is. Folytatódik a Mezzo zenei csatornával való partnerségük is.  Itthon négy nagybérletet, egy diákbérletet, egy kakakóbérletet és egy családi kakaóbérletet kínálnak az új évadra, és ezúttal sem marad el a karácsonyi titokkoncert Fischer Iván vezényletével.   Az új évadban bemutatják Benjamin Britten A kis kéményseprő című operáját Novák Eszter rendezésében, Sigiswald Kuijken több barokk koncertet is vezényel a zenekar élén, Jörg Widmann saját műveinek előadásában karmesterként és klarinétosként is közreműködik a Budapest Music Centerben, a Collegium Vocale Gent pedig Mozart Requiemjének előadásában vesz rész a BFZ oldalán.  A zongoraművészek közül olyan szólistákat látnak vendégül, mint Frankl Péter, Nyikolaj Luganszkij és Dimitrisz Szgourosz, a hegedűsök közül mások mellett Baráti Kristóf, Christian Tetzlaff és Thomas Zehetmair játszanak a zenekarral. Az új szezonban Fischer Iván és Takács-Nagy Gábor mellett Marek Janowski és Jukka-Pekka Saraste is az együttes élére áll karmesterként. 

Az együttes anyagi helyzetére vonatkozó kérdésre Stefan Englert ügyvezető igazgató elmondta: az elmúlt években sikerült elérniük a pénzügyi stabilitást. Állami és önkormányzati támogatásuk valószínűleg szinten tud maradni a tavalyihoz képest, emellett továbbra is jelentős a zenekar magánszponzorációja.  A sajtótájékoztatón elhangzott: a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült új filmet áprilisban mutatják be a fővárosi Cirko-Gejzir moziban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.