Klasszikus

Új évad, új tervek a BFZ-nél

2015.03.12. 16:11
Ajánlom
Bővíti közösségi és ifjúsági programjait a Budapesti Fesztiválzenekar - hangzott el az együttes március 12-ei budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a 2015/16-os évad programját is ismertették.

A BFZ az új évadban háromra növeli közösségi heteinek számát, amelyek keretében idősotthonokba, zsinagógákba és templomokba látogatnak el - emelte ki Fischer Iván zeneigazgató, hozzátéve: abban látja a jövő útját, hogy kilépve a koncerttermekből ellátogassanak az emberekhez. 

A zenekar június 7-én egész napos családi pikniket rendez a Millenáris parkban, ahol ízelítőt adnak ifjúsági programjaik teljes kínálatából - lesz kakaókoncert, hangszerkóstoló, gyerekopera -, a zenekar muzsikusai saját gyerekeikkel lépnek fel, az együttes több mint 50 partneriskolája közül pedig díjat kap a legaktívabb - ecsetelte Erdődy Orsolya, a BFZ igazgatóhelyettese. A jövő évadban folytatódnak olyan sikeres sorozataik is, mint a Midnight Music és a pedagógus-kávézó. A BFZ a Hősök terén különleges, nagyszabású ifjúsági "TérTáncKoncerttel" készül június 18-án. Fischer Iván elmondta: szeretnék, ha a gyerekek táncolnának, ez ugyanis a legegyszerűbb módja annak, hogy bevonják őket a zenébe. A gyerekeket fél évig koreográfusok készítik fel a táncra, amelyet a zenekar egy pódiumról kísér majd élőben. Vidéki iskolákból érkeznek, és külön hangsúlyt fektettek arra, hogy roma és nem roma gyerekeket fűzzenek össze ezzel a közös élménnyel - hangsúlyozta Fischer Iván. 

A zeneigazgató a jövő évad programjai közül kiemelte a 2016. januári Mendelssohn-maratont, amelynek szokás szerint a Művészetek Palotája ad otthont, valamint a szintén a Müpa által társrendezett Bridging Europe - Európai hidak fesztivált, amelyen ezúttal Ausztria kerül fókuszba és kiemelt eseményeként előadják Mahler VII. szimfóniáját. A komponista III. szimfóniáját is bemutatja a zenekar 2016 márciusában a Müpában - hívta fel a figyelmet Fischer Iván. 

A BFZ új operaprodukciója, A varázsfuvola - amely a napokban debütált Budapesten -, hamarosan megkezdi nemzetközi turnéját, amely több európai nagyváros mellett Abu-Dzabit és New Yorkot is érinti. A darab prózai részeit minden országban a helyi nyelven mutatják be anyanyelvi színészek bevonásával, hogy közelebb hozzák a művet a közönséghez. Fischer Iván jelezte, hogy a Budapesten élő külföldieknek kedveskedve 2016. május 6-án angol nyelvű színészgárdával mutatják be az operát a londoni premier előtti nyilvános főpróbaként. 

A zenekar a 2015/16-os évadban is folytatja a kiterjedt turnézást, fellépnek többek között a Carnegie Hallban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és az Edinburgh-i Fesztiválon is. Folytatódik a Mezzo zenei csatornával való partnerségük is.  Itthon négy nagybérletet, egy diákbérletet, egy kakakóbérletet és egy családi kakaóbérletet kínálnak az új évadra, és ezúttal sem marad el a karácsonyi titokkoncert Fischer Iván vezényletével.   Az új évadban bemutatják Benjamin Britten A kis kéményseprő című operáját Novák Eszter rendezésében, Sigiswald Kuijken több barokk koncertet is vezényel a zenekar élén, Jörg Widmann saját műveinek előadásában karmesterként és klarinétosként is közreműködik a Budapest Music Centerben, a Collegium Vocale Gent pedig Mozart Requiemjének előadásában vesz rész a BFZ oldalán.  A zongoraművészek közül olyan szólistákat látnak vendégül, mint Frankl Péter, Nyikolaj Luganszkij és Dimitrisz Szgourosz, a hegedűsök közül mások mellett Baráti Kristóf, Christian Tetzlaff és Thomas Zehetmair játszanak a zenekarral. Az új szezonban Fischer Iván és Takács-Nagy Gábor mellett Marek Janowski és Jukka-Pekka Saraste is az együttes élére áll karmesterként. 

Az együttes anyagi helyzetére vonatkozó kérdésre Stefan Englert ügyvezető igazgató elmondta: az elmúlt években sikerült elérniük a pénzügyi stabilitást. Állami és önkormányzati támogatásuk valószínűleg szinten tud maradni a tavalyihoz képest, emellett továbbra is jelentős a zenekar magánszponzorációja.  A sajtótájékoztatón elhangzott: a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült új filmet áprilisban mutatják be a fővárosi Cirko-Gejzir moziban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.