Klasszikus

Új évszázad, új épület, új koncertélet

2013.05.23. 15:31
Ajánlom
Október 22-én, Liszt születésnapján nyílik meg újra a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épülete. A szecessziós palota, amely erősen kopott eleganciájával is lenyűgöző oktatási és koncerthelyszín volt néhány évvel ezelőtti bezárásáig, ősztől az 1907-es megnyitót idéző, régi fényében fogadja majd a látogatókat.

Ez azonban korántsem minden. Az egyetem ugyanis - a felsőfokú zeneművészeti és zenetudományi oktatás mellett - Zeneakadémia Koncertközpont néven saját kulturális, koncertszervezési feladatkört is vállal majd a történelmi épületben. A névválasztást nemcsak az indokolja, hogy az intézmény hivatalos megnevezése túlságosan hosszadalmas és problematikus volna a kulturális menedzsment világában. A döntés valójában magától értetődő volt, mivel a köznyelv kezdettől fogva Zeneakadémiaként ismerte a története során számos kisebb-nagyobb névváltoztatáson átesett iskolát. Ezt a hagyományt követi az új, kommunikációs célú névhasználat is, amely az épületre, az egyetemre és a koncerttermekre egyaránt Zeneakadémiaként hivatkozik a továbbiakban.

Koncerttermekre, többes számban, mivel - ahogyan arról korábban több hír is napvilágot látott már - a rekonstrukció során nem csupán a márványfelületek és az aranyozás frissítésére, a freskók restaurálására, illetve a hiányzó, színes vagy metszett üvegablakok pótlására kerül sor. Az épület visszanyeri eredeti, a második világháború után megnövekedett hallgatói létszám kiszolgálásának érdekében megbontott beosztását is. A tantermek a réginél jóval hatékonyabb hangszigetelést kapnak, a legmodernebb, HD-minőségű stúdióberendezések, a kamerarendszer és a professzionális hangtechnika segítségével az intézmény tartalomgyártóként is színre lép majd, a korszerű légkondicionálás megoldja a nagyterem szellőztetésének az április-májusi koncertek során korábban rendre fullasztóvá váló problémáját, a kisterem pedig, amelyet az utolsó években főtárgyvizsgákon kívül alig használtak másra, visszakapja a zsinórpadlását, és saját zenekari árokkal ellátva tökéletesen felszerelt színházteremmé válik.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a hallgatók az átadás után nem tekinthetik ugyanúgy a magukénak a házat, mint az elődeik. Bár a fellépő művészek számára kialakított, új helyiségekbe vagy éppen az épület hátsó traktusában elhelyezett stúdiókba természetesen nem lehet majd ötletszerűen benyitni, az egyetem elsősorban továbbra is a növendékeké marad, akik, ahogyan arról Batta András rektor biztosította az érdeklődőket, ugyanúgy meghallgathatják a nagytermi a koncerteket a második emeleti erkélyről, ahogyan ez évtizedek óta mindig magától értetődő volt.

A hallgatók, persze, másféle értelemben is élettel töltik meg a felújított épületet: a hangversenyek szervezésekor feltétlenül fontos szemponttá válik, hogy fellépési lehetőséget biztosítsanak az intézmény kiemelkedően tehetséges neveltjei számára. Mint Batta András kiemelte: világszinten is példa nélküli az a lehetőség, amelyet az oktatás és a koncertélet egysége kínál. Márpedig ez jóval többet jelent annál, hogy a Zenekadaémia - a kultúraszervezés területén csakugyan szokatlan módon - szó szerint képes maga kinevelni a művészeit. Valójában a helyzetben rejlő lehetőség sokkal komolyabb: az új koncertközpont ugyanis, mint az intézmény menedzsmentje kiemelte, egyszerre támaszkodhat a százharmincnyolc év alatt felhalmozódott tudásra, a feltörekvő tehetségekre, a művésztanári kar előadói tapasztalatára és a páratlan koncertmúltból eredő presztízsre.

A Liszt Akadémián, ahogyan az iskolát külföldön emlegetni szokták, kezdettől fogva világnagyságok léptek fel, innen indult többek között Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Cziffra György, Fischer Annie, Solti György és Ligeti György, de a nagyterem pódiuma számtalan, a nemzetközi hangversenyéletet meghódító virtuóznak is biztosított már fellépési lehetőséget. Az új Koncertközpont szakemberei Csonka András és Szabó Stein Imre vezetésével arra koncentrálnak, hogy ezt a sokszínűséget megtartva alakítsák ki a Zeneakadémia hangversenyeinek új arculatát. Bár a nagy szimfonikus zenekarok produkcióinak ideális helyszíne továbbra is a Művészetek Palotájának Bartók-terme marad, azért a Liszt Ferenc téren is rendeznek zenekari koncerteket majd, de nagy hangsúlyt kapnak a kamara- és szólóestek, a jazz-zenének szentelt rendezvények, illetve a Zeneakadémia saját tanáraira és növendékeire támaszkodó hangversenyek is.

Jóllehet Batta András egy hirtelen jött szóalkotással élve kijelentette, hogy az intézmény koncertszervezőként nem kíván "sztárkaptár" lenni, az új évad most meghirdetett eseményei semmiképp sem nélkülözik a nagy neveket. A fekete-fehér színei című sorozatot Ránki Dezső, Klukon Edit és Ránki Fülöp nyitja október 27-én, a Fesztiválzenekar Martha Argerich-csel lép pódiumra novemberben, az Anda Géza Fesztiválon pedig olyan zongoristák játékát élvezheti a közönség, mint Alekszej Vologyin, Filippo Gamba, Várjon Dénes, Bogányi Gergely és Szokolay Balázs. A jazz kedvelői többek között Brad Mehldau koncertjére válthatnak jegyet (november 5-én kerül sor a rendezvényre), májusban pedig a legendás Chick Corea játszik majd a nagyterem falai között. Az első kamarazenei estet a Kelemen Kvartett adja, később pedig Jevgenyij Koroljov és a Keller Kvartett, a Takács Kvartett, Frankl Péter és művésztársainak (Keller András, Bársony Péter, Várdai István és Lakatos György) hangversenyei, illetve Joshua Bell, Steven Isserlis és Várjon Dénes különleges triója csábítja a közönséget a Zeneakadémiára.

Az intézmény rezidens zenekara a Keller András vezette Concerto Budapest lesz, ők többek között Rost Andreával és Isabelle Fausttal közös fellépéseikkel gazdagítják majd a budapesti hangversenykínálatot. A kistermet Mozart Varázsfuvolája fogja felavatni Almási-Tóth András rendezésében, hogy aztán a későbbiekben - a jelenleg kényszerűségből külső helyszíneken megtartott operavizsgákon túl - egyfajta izgalmas, kamaraoperákra koncentráló műhellyé növekedhessen a helyszín.

Az új évadra mától már kaphatók jegyek. Mivel a felújítási munkálatok még tartanak, a Zeneakadémia jegypénztára az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán, az Írók Boltjában szolgálja ki az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.