Klasszikus

Új évszázad, új épület, új koncertélet

2013.05.23. 15:31
Ajánlom
Október 22-én, Liszt születésnapján nyílik meg újra a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épülete. A szecessziós palota, amely erősen kopott eleganciájával is lenyűgöző oktatási és koncerthelyszín volt néhány évvel ezelőtti bezárásáig, ősztől az 1907-es megnyitót idéző, régi fényében fogadja majd a látogatókat.

Ez azonban korántsem minden. Az egyetem ugyanis - a felsőfokú zeneművészeti és zenetudományi oktatás mellett - Zeneakadémia Koncertközpont néven saját kulturális, koncertszervezési feladatkört is vállal majd a történelmi épületben. A névválasztást nemcsak az indokolja, hogy az intézmény hivatalos megnevezése túlságosan hosszadalmas és problematikus volna a kulturális menedzsment világában. A döntés valójában magától értetődő volt, mivel a köznyelv kezdettől fogva Zeneakadémiaként ismerte a története során számos kisebb-nagyobb névváltoztatáson átesett iskolát. Ezt a hagyományt követi az új, kommunikációs célú névhasználat is, amely az épületre, az egyetemre és a koncerttermekre egyaránt Zeneakadémiaként hivatkozik a továbbiakban.

Koncerttermekre, többes számban, mivel - ahogyan arról korábban több hír is napvilágot látott már - a rekonstrukció során nem csupán a márványfelületek és az aranyozás frissítésére, a freskók restaurálására, illetve a hiányzó, színes vagy metszett üvegablakok pótlására kerül sor. Az épület visszanyeri eredeti, a második világháború után megnövekedett hallgatói létszám kiszolgálásának érdekében megbontott beosztását is. A tantermek a réginél jóval hatékonyabb hangszigetelést kapnak, a legmodernebb, HD-minőségű stúdióberendezések, a kamerarendszer és a professzionális hangtechnika segítségével az intézmény tartalomgyártóként is színre lép majd, a korszerű légkondicionálás megoldja a nagyterem szellőztetésének az április-májusi koncertek során korábban rendre fullasztóvá váló problémáját, a kisterem pedig, amelyet az utolsó években főtárgyvizsgákon kívül alig használtak másra, visszakapja a zsinórpadlását, és saját zenekari árokkal ellátva tökéletesen felszerelt színházteremmé válik.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a hallgatók az átadás után nem tekinthetik ugyanúgy a magukénak a házat, mint az elődeik. Bár a fellépő művészek számára kialakított, új helyiségekbe vagy éppen az épület hátsó traktusában elhelyezett stúdiókba természetesen nem lehet majd ötletszerűen benyitni, az egyetem elsősorban továbbra is a növendékeké marad, akik, ahogyan arról Batta András rektor biztosította az érdeklődőket, ugyanúgy meghallgathatják a nagytermi a koncerteket a második emeleti erkélyről, ahogyan ez évtizedek óta mindig magától értetődő volt.

A hallgatók, persze, másféle értelemben is élettel töltik meg a felújított épületet: a hangversenyek szervezésekor feltétlenül fontos szemponttá válik, hogy fellépési lehetőséget biztosítsanak az intézmény kiemelkedően tehetséges neveltjei számára. Mint Batta András kiemelte: világszinten is példa nélküli az a lehetőség, amelyet az oktatás és a koncertélet egysége kínál. Márpedig ez jóval többet jelent annál, hogy a Zenekadaémia - a kultúraszervezés területén csakugyan szokatlan módon - szó szerint képes maga kinevelni a művészeit. Valójában a helyzetben rejlő lehetőség sokkal komolyabb: az új koncertközpont ugyanis, mint az intézmény menedzsmentje kiemelte, egyszerre támaszkodhat a százharmincnyolc év alatt felhalmozódott tudásra, a feltörekvő tehetségekre, a művésztanári kar előadói tapasztalatára és a páratlan koncertmúltból eredő presztízsre.

A Liszt Akadémián, ahogyan az iskolát külföldön emlegetni szokták, kezdettől fogva világnagyságok léptek fel, innen indult többek között Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Cziffra György, Fischer Annie, Solti György és Ligeti György, de a nagyterem pódiuma számtalan, a nemzetközi hangversenyéletet meghódító virtuóznak is biztosított már fellépési lehetőséget. Az új Koncertközpont szakemberei Csonka András és Szabó Stein Imre vezetésével arra koncentrálnak, hogy ezt a sokszínűséget megtartva alakítsák ki a Zeneakadémia hangversenyeinek új arculatát. Bár a nagy szimfonikus zenekarok produkcióinak ideális helyszíne továbbra is a Művészetek Palotájának Bartók-terme marad, azért a Liszt Ferenc téren is rendeznek zenekari koncerteket majd, de nagy hangsúlyt kapnak a kamara- és szólóestek, a jazz-zenének szentelt rendezvények, illetve a Zeneakadémia saját tanáraira és növendékeire támaszkodó hangversenyek is.

Jóllehet Batta András egy hirtelen jött szóalkotással élve kijelentette, hogy az intézmény koncertszervezőként nem kíván "sztárkaptár" lenni, az új évad most meghirdetett eseményei semmiképp sem nélkülözik a nagy neveket. A fekete-fehér színei című sorozatot Ránki Dezső, Klukon Edit és Ránki Fülöp nyitja október 27-én, a Fesztiválzenekar Martha Argerich-csel lép pódiumra novemberben, az Anda Géza Fesztiválon pedig olyan zongoristák játékát élvezheti a közönség, mint Alekszej Vologyin, Filippo Gamba, Várjon Dénes, Bogányi Gergely és Szokolay Balázs. A jazz kedvelői többek között Brad Mehldau koncertjére válthatnak jegyet (november 5-én kerül sor a rendezvényre), májusban pedig a legendás Chick Corea játszik majd a nagyterem falai között. Az első kamarazenei estet a Kelemen Kvartett adja, később pedig Jevgenyij Koroljov és a Keller Kvartett, a Takács Kvartett, Frankl Péter és művésztársainak (Keller András, Bársony Péter, Várdai István és Lakatos György) hangversenyei, illetve Joshua Bell, Steven Isserlis és Várjon Dénes különleges triója csábítja a közönséget a Zeneakadémiára.

Az intézmény rezidens zenekara a Keller András vezette Concerto Budapest lesz, ők többek között Rost Andreával és Isabelle Fausttal közös fellépéseikkel gazdagítják majd a budapesti hangversenykínálatot. A kistermet Mozart Varázsfuvolája fogja felavatni Almási-Tóth András rendezésében, hogy aztán a későbbiekben - a jelenleg kényszerűségből külső helyszíneken megtartott operavizsgákon túl - egyfajta izgalmas, kamaraoperákra koncentráló műhellyé növekedhessen a helyszín.

Az új évadra mától már kaphatók jegyek. Mivel a felújítási munkálatok még tartanak, a Zeneakadémia jegypénztára az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán, az Írók Boltjában szolgálja ki az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.