Klasszikus

Új film készült a Kovács-módszer műhelyében

2010.11.13. 08:10
Ajánlom
A zenei munkaképesség-gondozással már a zenei előképzőben érdemes foglalkozni. Ehhez nyújt segítséget az a DVD, amely a Kovács Módszer Egyesület találkozóján látott napvilágot.

A fél évszázados múltra visszatekintő módszert Dr. Kovács Géza fejlesztette, akit Kodály Zoltán kért fel a művészek és hallgatók körében mind gyakoribbá váló foglalkozási ártalmak kutatására 1959-ben. A zenepedagógia részeként működő ágazat szerves része a mozgásfejlesztés, amelynek kidolgozása Dr. Pásztor Zsuzsához, a Kovács-módszer műhelyének jelenlegi vezetőjéhez kapcsolódik. A mozgásfejlesztő gyakorlatok első bemutatása 1971-ben történt a II. Győri Zenei Nevelési Konferencián, melyet több száz további bemutató, publikáció és tanfolyam követett. „A hangszerjáték mozgásai végletesen finomak és bonyolultak. A zenetanulás megkezdésekor még nem minden kisgyerek rendelkezik olyan szintű mozgásfejlettséggel, mely a zavartalan hangszertanuláshoz szükséges lenne. Ezért célszerű a szokásos zeneiskolai előkészítést mozgásfejlesztéssel kiegészíteni" - írja Dr. Pásztor Zsuzsa a lemezhez szánt bevezetőben.

Másik lényeges eleme a gyakorlatoknak, hogy megalapozzák a zenei tevékenységhez szükséges fizikai kondíciót is. A mozgásokat a tapasztalatok szerint a gyerekek gyorsan elsajátítják, a léggömbbel, labdával végzett játékos feladatsort szívesen végzik. A pedagógusoknak és a szülőknek nagy segítséget nyújt, hogy minden mozgáshoz részletes magyarázat is tartozik a gyakorlatok miértjéről. További előnye e speciális gyakorlatoknak, hogy eredményesen használhatók a fejlesztő pedagógiában is: segítik többek között a finommotorikát, a koordinációt, a reflexeket, az egyensúlyérzékelést is. A látszólag egyszerű feladatok szigorú rend szerint épülnek fel, a könnyű mozgásoktól kezdve, az intenzív gyakorlatokon át a nyugtató, levezető mozgássorig. A film egy teljes óra anyagát mutatja be nyolc részen keresztül, de az apróbb egységek önállóan is alkalmazhatók előképző foglalkozásokon vagy szolfézsórához kacsolva.

A novemberben megjelent DVD a hatodik a sorban. A lemez a mozgásfejlesztés kezdeti lépéseit tartalmazza, további mozgásválaszték a Zenei mozgáselőkészítés hangszer nélkül és a Frissítő mozgások gyakorlás közben című kiadványokon található. Az új lemezzel egyidőben készült el a Variációk című videó DVD-változata is. A kiváló minőségű és szépségű felvételeken Dr. Kovács Géza utolsó tornaórája látható, amit kilenc nappal halála előtt tartott.

A Kovács-módszert rendszeres továbbképzéseken már 1980-tól oktatták tanároknak a Fővárosi Pedagógiai Intézet szervezésében. 2000-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem választható tantárgysorába is bekerült, 2007-től pedig beiktatták az Eötvös Loránd Tudományegyetem fejlesztő pedagógus képzésébe. Ekkortól kezdték alkalmazni a zeneiskolákon kívül az általános iskolákban és óvodákban is, ahol bebizonyosodott, hogy a módszer eredményes az iskolai tanulást meghatározó részképességek fejlesztésében is.

További információ itt található.

Íme egy kis ízelítő a DVD anyagából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.