Klasszikus

Új film készült a Kovács-módszer műhelyében

2010.11.13. 08:10
Ajánlom
A zenei munkaképesség-gondozással már a zenei előképzőben érdemes foglalkozni. Ehhez nyújt segítséget az a DVD, amely a Kovács Módszer Egyesület találkozóján látott napvilágot.

A fél évszázados múltra visszatekintő módszert Dr. Kovács Géza fejlesztette, akit Kodály Zoltán kért fel a művészek és hallgatók körében mind gyakoribbá váló foglalkozási ártalmak kutatására 1959-ben. A zenepedagógia részeként működő ágazat szerves része a mozgásfejlesztés, amelynek kidolgozása Dr. Pásztor Zsuzsához, a Kovács-módszer műhelyének jelenlegi vezetőjéhez kapcsolódik. A mozgásfejlesztő gyakorlatok első bemutatása 1971-ben történt a II. Győri Zenei Nevelési Konferencián, melyet több száz további bemutató, publikáció és tanfolyam követett. „A hangszerjáték mozgásai végletesen finomak és bonyolultak. A zenetanulás megkezdésekor még nem minden kisgyerek rendelkezik olyan szintű mozgásfejlettséggel, mely a zavartalan hangszertanuláshoz szükséges lenne. Ezért célszerű a szokásos zeneiskolai előkészítést mozgásfejlesztéssel kiegészíteni" - írja Dr. Pásztor Zsuzsa a lemezhez szánt bevezetőben.

Másik lényeges eleme a gyakorlatoknak, hogy megalapozzák a zenei tevékenységhez szükséges fizikai kondíciót is. A mozgásokat a tapasztalatok szerint a gyerekek gyorsan elsajátítják, a léggömbbel, labdával végzett játékos feladatsort szívesen végzik. A pedagógusoknak és a szülőknek nagy segítséget nyújt, hogy minden mozgáshoz részletes magyarázat is tartozik a gyakorlatok miértjéről. További előnye e speciális gyakorlatoknak, hogy eredményesen használhatók a fejlesztő pedagógiában is: segítik többek között a finommotorikát, a koordinációt, a reflexeket, az egyensúlyérzékelést is. A látszólag egyszerű feladatok szigorú rend szerint épülnek fel, a könnyű mozgásoktól kezdve, az intenzív gyakorlatokon át a nyugtató, levezető mozgássorig. A film egy teljes óra anyagát mutatja be nyolc részen keresztül, de az apróbb egységek önállóan is alkalmazhatók előképző foglalkozásokon vagy szolfézsórához kacsolva.

A novemberben megjelent DVD a hatodik a sorban. A lemez a mozgásfejlesztés kezdeti lépéseit tartalmazza, további mozgásválaszték a Zenei mozgáselőkészítés hangszer nélkül és a Frissítő mozgások gyakorlás közben című kiadványokon található. Az új lemezzel egyidőben készült el a Variációk című videó DVD-változata is. A kiváló minőségű és szépségű felvételeken Dr. Kovács Géza utolsó tornaórája látható, amit kilenc nappal halála előtt tartott.

A Kovács-módszert rendszeres továbbképzéseken már 1980-tól oktatták tanároknak a Fővárosi Pedagógiai Intézet szervezésében. 2000-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem választható tantárgysorába is bekerült, 2007-től pedig beiktatták az Eötvös Loránd Tudományegyetem fejlesztő pedagógus képzésébe. Ekkortól kezdték alkalmazni a zeneiskolákon kívül az általános iskolákban és óvodákban is, ahol bebizonyosodott, hogy a módszer eredményes az iskolai tanulást meghatározó részképességek fejlesztésében is.

További információ itt található.

Íme egy kis ízelítő a DVD anyagából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus kritika

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Klasszikus ajánló

Sir Karl Jenkinst köszönti a MÁV Szimfonikusok

A világon legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőt 75. születésnapja alkalmából hangversennyel köszöntik június 28-án a Müpában.
Klasszikus kritika

„Csárdás kisangyalom” – énekelte a dél-koreai Asan város kórusa a Bartók Plusz Operafesztiválon

8644 kilométert tett meg az Asan Civic Choir, hogy hangversenyt tartson a Bartók Plusz Operafesztiválon. Műsorukban magyar szerzők művei mellett koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzottak el.
Klasszikus évad

Évadot hirdetett a Vajda Gergely művészeti vezetésével működő UMZE

A 2019-20-as évadban is izgalmas és változatos programot kínál az UMZE együttes. A keleti filozófiák és a nyugati zene kapcsolatáról szól az évad első programja.