Klasszikus

Új gazdája van a Telarc lemezkiadónak

2005.12.29. 00:00
Ajánlom
A neves független amerikai lemezkiadó, a Telarc, illetve leányvállalata, a jazzben és világzenében otthonos Heads Up Records az ugyancsak amerikai Concord Music cégcsoport tagja lett. Az üzlet részletei nem nyilvánosak.

Glen Barros, a Concord Music Group elnöke elmondta, hogy a clevelandi székhelyű Telarc és Heads Up kiadókat szeretnék megtartani, s a két cég felvásárlása része annak a stratégiának, melynek keretében a Concord Music nyit a „felnőtt” zenék, vagyis a klasszikus, a jazz- és a világzene irányába.

Bob Woods, a Telarc elnöke, aki a kiadó nyugdíjba vonuló másik alapítójával, Jack Rennerrel ellentétben megtartja posztját, hangsúlyozta, hogy a Telarc tovább folytatja működését. „Azért mentünk bele ebbe az üzletbe, mert Glen és a Concord csapatának tagja megértették, hogy mit akarunk és mit képviselünk. Megyünk tovább a megkezdett úton, a Concorddal való ’házasság’ nagy segítségünkre lesz a piacon, és további tervek megvalósulását teszi lehetővé” – mondta Woods.

Az 1977-ben alapított Telarc katalógusa több mint ezer tételt tartalmaz, s eddigi működése során negyvenhat Grammy-díjat nyert el. A Telarc volt az első kiadó, amely kereskedelmi forgalomba hozott felvételekhez használt digitális technikát 1978-ban, és az elsők között jelent meg 1983-ban a CD-piacon. A jazz-zenészek közül olyan világnagyságok lemezeit adták ki, mint Dave Brubeck, Ray Brown, Andre Previn vagy Oscar Peterson, a klasszikus zenei katalógusának előadói között találjuk többek között Seiji Ozawát, Lang Langot és Sir Charles Mackarreast. 2004-ben a rangos angol zenei lap, a Gramophone az év lemezkiadójává válaszotta a Telarcot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.