Klasszikus

Új helyszínen a Midnight Music

2022.02.07. 15:55
Ajánlom
Idén tízéves a Budapesti Fesztiválzenekar Midnight Music-sorozata, a következő, februári koncertnek az új elrendezésű és így kiváló hangzású Budapest Kongresszusi Központ ad helyet.

Koncert az éjszaka és a zenekar közepén – a Budapesti Fesztiválzenekar Midnight Music sorozata már egy évtizede népszerű mindazok körében, akik fogékonyabbak a komolyzenére, ha nem a klasszikus keretek között hallgathatják. Sem elegáns viselet, sem az elhangzó művek ismerete nem szükséges ahhoz, hogy

a többségében fiatal közönség a zenekar muzsikusai között elszórt babzsákokon ülve ismerkedjen a komolyzenével a világ egyik legjobb zenekara előadásában és Fischer Iván karmester szellemes magyarázatain keresztül.

A népszerű Midnight Music előadásokra minden alkalommal pár nap alatt elfogynak a jegyek, ezért a Fesztiválzenekar a következő éjszakai koncertet kivételesen a Budapest Kongresszusi Központban rendezi meg. De más ok is szólt az egyszeri költözés mellett: „Nemcsak a nagyobb befogadóképesség, hanem az akusztika is fontos szempont volt, amikor a BKK-t választottuk a következő Midnight Music helyszínéül.

Karácsonyi hangversenyünkön ugyanis a Fischer Iván által kitalált új elrendezésnek köszönhetően csodálatosan szólt a terem

– mondta Erdődy Orsolya. A BFZ menedzser-igazgatója hozzátette, a decemberi Titokkoncert, amelyen a zenekar a terem közepén foglalt helyet, körbevéve magát a közönséggel, akusztikai próba is volt, hiszen korábban csak közönség nélkül, egy lemezfelvételen alkalmazták az arénaszerű felépítést. Az új hangzás nemcsak a zenekarnak, de a közönségnek is nagyon tetszett; a véleményeket a BFZ egy kisfilmben foglalta össze.

Az új helyszínen a korábbi 700 helyett összesen közel 1200-an hallgathatják a zenekart annak közvetlen közeléből, a színpadról és a nézőtérről, ezúttal is egységesen 2000 forintos jegyáron. A február 11-én éjfél előtt fél órával kezdődő koncerten Sztravinszkij balettzenéje, a 111 éve bemutatott Petruska lesz műsoron. Az orosz szerző 1910 végén Svájcban készült felvázolni a Tavaszi áldozat kottáját, de előtte, mintegy pihenésképp, írt egy koncertdarabot.

A keserédes bohócról szóló zene annyira megtetszett az Orosz Balett igazgatójának, hogy arra bátorította a szerzőt, dolgozza ki művét.

Így született meg az orosz vásár forgatagában megjelenő commedia dell’arte, a Petruska. A négy képből álló táncjáték, amelyet ironikus-groteszk hangvétel jellemez, reménytelen szerelemről, féltékenységről és gyilkosságról mesél.

A Budapesti Fesztiválzenekar februári nagyzenekari koncertjeit, majd londoni és lyoni fellépéseit is Sztravinszkijnak szenteli: előadásukban hallható lesz a Kártyajáték, a Tavaszi áldozat és a hegedűverseny is – ez utóbbi a provokatívan eredeti Patricia Kopatchinskaja szólójával.

Az eseményről részletes tudnivalók és jegyvásárlási lehetőség ide kattintva érhető el. >>>

Fejléckép: Hangulatkép a Midnight Music egyik koncertjéről (fotó/forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

Fáy Miklós: A mezítlábas hegedűs

Kapcsolódó

Fáy Miklós: A mezítlábas hegedűs

Februári ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus többek között Patricia Kopatchinskaja budapesti vendégszereplésével és Fajó János kiállításával foglalkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

5 tény a barátság természetéről Ligeti és Kurtág példáján keresztül

Egy hat évtizeden át tartó barátság kapcsán sok mindenről meg lehet emlékezni, pláne ha mindeközben a történet a kortárs magyar zene két lehengerlő alakjáról szól. Pontokba szedtük Kurtág György és Ligeti György szívet melengető bajtársiasságát.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, a virtuóz

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni.
Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.