Klasszikus

Új helyszínen a Midnight Music

2022.02.07. 15:55
Ajánlom
Idén tízéves a Budapesti Fesztiválzenekar Midnight Music-sorozata, a következő, februári koncertnek az új elrendezésű és így kiváló hangzású Budapest Kongresszusi Központ ad helyet.

Koncert az éjszaka és a zenekar közepén – a Budapesti Fesztiválzenekar Midnight Music sorozata már egy évtizede népszerű mindazok körében, akik fogékonyabbak a komolyzenére, ha nem a klasszikus keretek között hallgathatják. Sem elegáns viselet, sem az elhangzó művek ismerete nem szükséges ahhoz, hogy

a többségében fiatal közönség a zenekar muzsikusai között elszórt babzsákokon ülve ismerkedjen a komolyzenével a világ egyik legjobb zenekara előadásában és Fischer Iván karmester szellemes magyarázatain keresztül.

A népszerű Midnight Music előadásokra minden alkalommal pár nap alatt elfogynak a jegyek, ezért a Fesztiválzenekar a következő éjszakai koncertet kivételesen a Budapest Kongresszusi Központban rendezi meg. De más ok is szólt az egyszeri költözés mellett: „Nemcsak a nagyobb befogadóképesség, hanem az akusztika is fontos szempont volt, amikor a BKK-t választottuk a következő Midnight Music helyszínéül.

Karácsonyi hangversenyünkön ugyanis a Fischer Iván által kitalált új elrendezésnek köszönhetően csodálatosan szólt a terem

– mondta Erdődy Orsolya. A BFZ menedzser-igazgatója hozzátette, a decemberi Titokkoncert, amelyen a zenekar a terem közepén foglalt helyet, körbevéve magát a közönséggel, akusztikai próba is volt, hiszen korábban csak közönség nélkül, egy lemezfelvételen alkalmazták az arénaszerű felépítést. Az új hangzás nemcsak a zenekarnak, de a közönségnek is nagyon tetszett; a véleményeket a BFZ egy kisfilmben foglalta össze.

Az új helyszínen a korábbi 700 helyett összesen közel 1200-an hallgathatják a zenekart annak közvetlen közeléből, a színpadról és a nézőtérről, ezúttal is egységesen 2000 forintos jegyáron. A február 11-én éjfél előtt fél órával kezdődő koncerten Sztravinszkij balettzenéje, a 111 éve bemutatott Petruska lesz műsoron. Az orosz szerző 1910 végén Svájcban készült felvázolni a Tavaszi áldozat kottáját, de előtte, mintegy pihenésképp, írt egy koncertdarabot.

A keserédes bohócról szóló zene annyira megtetszett az Orosz Balett igazgatójának, hogy arra bátorította a szerzőt, dolgozza ki művét.

Így született meg az orosz vásár forgatagában megjelenő commedia dell’arte, a Petruska. A négy képből álló táncjáték, amelyet ironikus-groteszk hangvétel jellemez, reménytelen szerelemről, féltékenységről és gyilkosságról mesél.

A Budapesti Fesztiválzenekar februári nagyzenekari koncertjeit, majd londoni és lyoni fellépéseit is Sztravinszkijnak szenteli: előadásukban hallható lesz a Kártyajáték, a Tavaszi áldozat és a hegedűverseny is – ez utóbbi a provokatívan eredeti Patricia Kopatchinskaja szólójával.

Az eseményről részletes tudnivalók és jegyvásárlási lehetőség ide kattintva érhető el. >>>

Fejléckép: Hangulatkép a Midnight Music egyik koncertjéről (fotó/forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

Fáy Miklós: A mezítlábas hegedűs

Kapcsolódó

Fáy Miklós: A mezítlábas hegedűs

Februári ajánlójában Fáy Miklós zenekritikus többek között Patricia Kopatchinskaja budapesti vendégszereplésével és Fajó János kiállításával foglalkozik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.