Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

2023.06.01. 11:05
Ajánlom
A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Abozuahra Amira, Baráti Kristóf, Balog József, Berecz Mihály, Kelemen Barnabás, Kobayashi Ken-Ichiro, Alexander Malofeev, Medveczky Ádám, Perényi Miklós, Pusker Júlia, Sümegi Eszter, Takács-Nagy Gábor, Kirill Troussov... Csak néhány név a MÁV Szimfonikusok vendégművészei közül, akikkel olyan patinás koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2023 szeptemberétől, mint a Müpa, a Zeneakadémia, a Festetics Palota, továbbá új helyszínként az Eötvös10, és a MÁV Szimfonikusok próbaterme.

Farkas Róbert 2021-től tölti be a vezető karmesteri pozíciót a MÁV Szimfonikus Zenekarnál.

A szeptembertől induló új évadban az általa dirigált hangversenyek fókuszában a szerelem áll.

A zenetörténet nagy klasszikusainak műveiben olyan valóságos és képzeletbeli szerelmespárok történeteivel találkozhat a közönség, mint például Cosima Liszt és Richard Wagner szerelme, és az első gyermekük születése alkalmából komponált Siegfried-idill. Richard Strauss és felesége, Pauline kapcsolata ihlette a Négy utolsó éneket, amely hattyúdal, egyszerre búcsú a romantikus zenétől és magától a világtól is. Rómeó és Júlia ifjúkori szerelmi története az alapja Prokofjev forrongó balettzenéjének, míg a reménytelen szerelem, a vágy és az árulás jelenik meg Saint-Saëns Sámson és Delila című művében. Csajkovszkij Francesca da Rimini című szimfonikus költeményében a szerelemre árnyékként vetülnek a testi vágyak és az érzéki örömök, ahogy Dante Pokol című művében is a titkos és tragikus szerelem megélése köthető a címszereplőhöz. Strauss Rózsalovag-szvitjének melankolikus, finom és megindító zenéje az élet keserédességét, mulandóságát és a szerelem iránti nosztalgikus vágyat közvetíti.

Előfordul, hogy a féltékenység és a hatalomvágy tönkreteszi a szerelmet: Dvořák Othello, Janâcek Féltékenység és Sztravinszkij Petruska című műveiben is megjelenik a szerelem árnyoldala.

A haza iránt érzett olthatatlan érzelmek jelennek meg Liszt Funérailles című művében, amellyel a kivégzett aradi vértanúk és a száműzött barátok előtt tiszteleg. Elgar Sea Pictures (Tengeri képek) című dalciklusában és Rimszkij-Korszakov Seherezádé című művében egyaránt megjelenik a tenger és a szerelem. Debussy Egy faun délutánja című zenekari művében a nimfák üldözésében megfáradt faun vágya – a természet egészének teljes birtoklása - álmában végre beteljesedik.

SumegiEMAV-103248.jpg

Sümegi Eszter a MÁV Szimfonikus Zenekar sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Az érzelmekkel teli szenvedélyes évad első, Sírig tartó szerelem címet viselő hangversenyére 2023. szeptember 21-én kerül sor a Zeneakadémián, az est vendégszólistája Sümegi Eszter szoprán lesz, aki 30 évvel ezelőtt kezdte rendkívül sikeres operaénekesi pályafutását, és 20 éve annak, hogy első önálló hanglemeze a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével megjelent. A művésznő az évad során egy áriaesten is közreműködik majd.

Az új évadban magyarországi bemutatóra is készül a zenekar. A múlt év elején elhunyt cseh zeneszerző, Juraj Filas Requiem című művét Kesselyák Gergely vezényletével hallhatja a közönség

2023. november 3-án, a Zeneakadémián. A szólisták Cserna Ildikó, Fekete Attila és Filip Bondzak lesznek, közreműködik a Kodály Kórus, Debrecenből.

Az óvodások, kisiskolások (3-8 éves korcsoport) nagy kedvence a Zene-Tér-Kép elnevezésű interaktív, játékos hangszerbemutató foglalkozás az új évadban is folytatódik a Budapest Jazz Clubban. Továbbá újra bérletes sorozatként folytatódik a közel harminc éve sikeres Unokák és nagyszülők hangversenyei a terézvárosi Eötvös10 színháztermében. A hangverseny fő célja megismertetni a gyerekeket a szimfonikus zenekari hangzással és a zeneművek születésének történeteivel, szakértő műsorvezető segítségével. Dupla előadásokkal folytatódnak szeptembertől májusig a Búgócsiga koncertek a legkisebbeknek (1-3 éves korcsoport), a MÁV Szimfonikus Zenekar új székházában, a Péceli u. 2. szám alatt.

Az új épületet MÁV Zrt. ajánlott föl a zenekarnak állandó használatra. Korábban a Ferencvárosi Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár működött itt, teljes felújítást követően modern próbateremmel és kiszolgálóhelyiségekkel rendelkezik. A felújítás egyik legfontosabb eleme

a próbaterem magas minőségű hangszigetelése, mely az úgynevezett „ház a házban” technológia alapján készült, így alkalmas professzionális hanglemezfelvételek készítésére is.

A tágas próbateremben egy mobilszínpad is helyet kapott, így kamarazenei koncertek rendezése esetében 250-300 fős közönség fogadására alkalmas. A kisebb termek workshopok, zenés gyermekfoglalkozások számára ideálisak.

A MÁV Szimfonikus Zenekar munkáját Farkas Róbert vezető karmester mellett olyan elismert művészek segítik hosszú évek óta, mint Kobayashi Ken-Ichiro tiszteletbeli vendégkarmester, Csaba Péter és Takács-Nagy Gábor állandó vendégkarmesterek, továbbá Kesselyák Gergely karmester. Az új évadban mindannyiukkal találkozhat a közönség a zenekar hangversenyein. A legendás Kobayashi Ken-Ichiro 2024. május 24-én vezényli Budapesten a Zeneakadémián a MÁV Szimfonikusokat, majd június 17-én, háromhetes Japán turnéra indul a zenekar a Maestróval.

Részletes információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Farkas Róbert és a MÁV Szimfonikus Zenekar (fotó/forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.