Klasszikus

Új HUNGARICUM született – Újjáéledő mecenatúra

2004.05.01. 00:00
Ajánlom
A kultúra és az üzleti világ ritka szerencsés találkozásának eredményét tekinthetik meg a látogatók május 2-ig a Millenáris Park Fogadójában. A Budapest Music Center (BMC) Magyar Zenei Információs Központjának zenepavilonját először láthatja a magyar közönség.

A BMC célkitűzése 1996-os alapítása óta a jelenkor magyar zenei értékeinek együttes és összehangolt felmutatása, aktív részvállalás a magyar zenei kultúra világban elfoglalt méltó helyének kialakításában. A BMC által fejlesztett és gondozott ingyenes internetes adatbázis a kortárs magyar zeneművekről és a mai magyar zenei élet szereplőiről ad információt. Az immár mintegy 1000 zeneszerző, zeneművész, zenekar és kórus, valamint 3800 kortárs magyar zenemű adatait tartalmazó adattár szoftvere 2003 őszén mind struktúrájában, mind megjelenésében megújult. Januártól az interneten digitalizált hangfelvételek is hallgathatók.

„A Magyar Zene Pavilon igen látványos formában kívánja ráirányítani a nemzetközi figyelmet a magyar zenei értékekre. A legmodernebb audiovizuális- és számítástechnika alkalmazása, valamint a Pavilon teljes látványvilága mind-mind ennek a célnak a szolgálatában állnak. Azt szeretnénk, hogy amikor újdonsült uniós tagként kiállítjuk a Pavilont Párizsban vagy Amszterdamban, mindenki egyenrangú kulturális partnerként tekintsen Magyarországra" – mondta Gőz László, a Budapest Music Center alapítója.

A Központ az adatbázisát és digitális zenei gyűjteményét a Flag Informatikai Rt. által adományozott nagyteljesítményű transtec szerveren tárolja. A Flag Rt. 2003 szeptemberében csatlakozott a nagyszabású projekthez, amelynek keretében a magyar zenei felvételek digitalizálásához és tárolásához elengedhetetlen transtec gyártmányú eszközöket, egy transtec 2600L Intel Xeon 2.4 GHz szervert és egy transtec 7600-as háttértárolót adományozott a BMC-nek, valamint a további üzleti együttműködés révén kivitelezte a Magyar Zenei Információs Központ működéséhez, működtetéséhez szükséges rendszerintegrációs és hálózatépítési megoldásokat is.

A BMC Magyar Zenei Információs Központ mintegy 10 millió forintos informatikai fejlesztésének egynegyedét a Flag állta, a Központ teljes beruházása megközelíti a 25 millió forintot.

„A közös esemény jól demonstrálja missziónk megvalósíthatóságát. A XXI. századra az informatika mindennapi életünk észrevétlen részévé vált, emberközeli lett. A Magyar Zenei Pavilon mozgatórugója az informatika, ám csak láthatatlan eszköze a képpel és hanggal történő, látványos szórakoztatásnak” – mondta Kasos Mihály, a Flag Rt. vezérigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.