Klasszikus

Új HUNGARICUM született – Újjáéledő mecenatúra

2004.05.01. 00:00
Ajánlom
A kultúra és az üzleti világ ritka szerencsés találkozásának eredményét tekinthetik meg a látogatók május 2-ig a Millenáris Park Fogadójában. A Budapest Music Center (BMC) Magyar Zenei Információs Központjának zenepavilonját először láthatja a magyar közönség.

A BMC célkitűzése 1996-os alapítása óta a jelenkor magyar zenei értékeinek együttes és összehangolt felmutatása, aktív részvállalás a magyar zenei kultúra világban elfoglalt méltó helyének kialakításában. A BMC által fejlesztett és gondozott ingyenes internetes adatbázis a kortárs magyar zeneművekről és a mai magyar zenei élet szereplőiről ad információt. Az immár mintegy 1000 zeneszerző, zeneművész, zenekar és kórus, valamint 3800 kortárs magyar zenemű adatait tartalmazó adattár szoftvere 2003 őszén mind struktúrájában, mind megjelenésében megújult. Januártól az interneten digitalizált hangfelvételek is hallgathatók.

„A Magyar Zene Pavilon igen látványos formában kívánja ráirányítani a nemzetközi figyelmet a magyar zenei értékekre. A legmodernebb audiovizuális- és számítástechnika alkalmazása, valamint a Pavilon teljes látványvilága mind-mind ennek a célnak a szolgálatában állnak. Azt szeretnénk, hogy amikor újdonsült uniós tagként kiállítjuk a Pavilont Párizsban vagy Amszterdamban, mindenki egyenrangú kulturális partnerként tekintsen Magyarországra" – mondta Gőz László, a Budapest Music Center alapítója.

A Központ az adatbázisát és digitális zenei gyűjteményét a Flag Informatikai Rt. által adományozott nagyteljesítményű transtec szerveren tárolja. A Flag Rt. 2003 szeptemberében csatlakozott a nagyszabású projekthez, amelynek keretében a magyar zenei felvételek digitalizálásához és tárolásához elengedhetetlen transtec gyártmányú eszközöket, egy transtec 2600L Intel Xeon 2.4 GHz szervert és egy transtec 7600-as háttértárolót adományozott a BMC-nek, valamint a további üzleti együttműködés révén kivitelezte a Magyar Zenei Információs Központ működéséhez, működtetéséhez szükséges rendszerintegrációs és hálózatépítési megoldásokat is.

A BMC Magyar Zenei Információs Központ mintegy 10 millió forintos informatikai fejlesztésének egynegyedét a Flag állta, a Központ teljes beruházása megközelíti a 25 millió forintot.

„A közös esemény jól demonstrálja missziónk megvalósíthatóságát. A XXI. századra az informatika mindennapi életünk észrevétlen részévé vált, emberközeli lett. A Magyar Zenei Pavilon mozgatórugója az informatika, ám csak láthatatlan eszköze a képpel és hanggal történő, látványos szórakoztatásnak” – mondta Kasos Mihály, a Flag Rt. vezérigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Vizuál

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Felemelő érzés együtt játszani a gyerekekkel” - Interjú Rolla Jánossal

A Partitúra legújabb adása Pannonhalmára kalauzol el. Rolla János Kossuth-díjas hegedűművészt ezer szál köti az apátsághoz, az atyák barátságáról, az apátsági pincészet borairól, a templomi koncertekről és a zeneakadémiai életről is beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.