Klasszikus

Új HUNGARICUM született – Újjáéledő mecenatúra

2004.05.01. 00:00
Ajánlom
A kultúra és az üzleti világ ritka szerencsés találkozásának eredményét tekinthetik meg a látogatók május 2-ig a Millenáris Park Fogadójában. A Budapest Music Center (BMC) Magyar Zenei Információs Központjának zenepavilonját először láthatja a magyar közönség.

A BMC célkitűzése 1996-os alapítása óta a jelenkor magyar zenei értékeinek együttes és összehangolt felmutatása, aktív részvállalás a magyar zenei kultúra világban elfoglalt méltó helyének kialakításában. A BMC által fejlesztett és gondozott ingyenes internetes adatbázis a kortárs magyar zeneművekről és a mai magyar zenei élet szereplőiről ad információt. Az immár mintegy 1000 zeneszerző, zeneművész, zenekar és kórus, valamint 3800 kortárs magyar zenemű adatait tartalmazó adattár szoftvere 2003 őszén mind struktúrájában, mind megjelenésében megújult. Januártól az interneten digitalizált hangfelvételek is hallgathatók.

„A Magyar Zene Pavilon igen látványos formában kívánja ráirányítani a nemzetközi figyelmet a magyar zenei értékekre. A legmodernebb audiovizuális- és számítástechnika alkalmazása, valamint a Pavilon teljes látványvilága mind-mind ennek a célnak a szolgálatában állnak. Azt szeretnénk, hogy amikor újdonsült uniós tagként kiállítjuk a Pavilont Párizsban vagy Amszterdamban, mindenki egyenrangú kulturális partnerként tekintsen Magyarországra" – mondta Gőz László, a Budapest Music Center alapítója.

A Központ az adatbázisát és digitális zenei gyűjteményét a Flag Informatikai Rt. által adományozott nagyteljesítményű transtec szerveren tárolja. A Flag Rt. 2003 szeptemberében csatlakozott a nagyszabású projekthez, amelynek keretében a magyar zenei felvételek digitalizálásához és tárolásához elengedhetetlen transtec gyártmányú eszközöket, egy transtec 2600L Intel Xeon 2.4 GHz szervert és egy transtec 7600-as háttértárolót adományozott a BMC-nek, valamint a további üzleti együttműködés révén kivitelezte a Magyar Zenei Információs Központ működéséhez, működtetéséhez szükséges rendszerintegrációs és hálózatépítési megoldásokat is.

A BMC Magyar Zenei Információs Központ mintegy 10 millió forintos informatikai fejlesztésének egynegyedét a Flag állta, a Központ teljes beruházása megközelíti a 25 millió forintot.

„A közös esemény jól demonstrálja missziónk megvalósíthatóságát. A XXI. századra az informatika mindennapi életünk észrevétlen részévé vált, emberközeli lett. A Magyar Zenei Pavilon mozgatórugója az informatika, ám csak láthatatlan eszköze a képpel és hanggal történő, látványos szórakoztatásnak” – mondta Kasos Mihály, a Flag Rt. vezérigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.