Klasszikus

Új Hungaroton kiadványok

2007.06.01. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton két jelentős lemezzel tiszteleg Kodály Zoltán születésének 125., halálának 40. évfordulóján. Elkészült a Vegyeskari művek utolsó része, valamint napvilágot látott a 2006-ban született Öt szerző miséje című kóruslemez is.

Kiemelkedő jelentőségű, hogy teljessé vált az a háromrészes sorozat, amelyen Kodály Zoltán valamennyi vegyeskari kompozíciója hallható. Az alkotásokat Kodály kórusműveinek egyik legavatottabb hazai tolmácsolója, a Bartók – Pásztory- és Magyar Örökség-díjas Debreceni Kodály Kórus adja elő – a sorozat előző két darabjától eltérően nem Erdei Péter, a Kecskeméti Kodály Intézet igazgatója, hanem – Párkai István, Kossuth-díjas karnagy vezényletével. A mintegy félszáz vegyeskari mű 1948 és 1965 között keletkezett darabjai kerültek a lemezre, így hallható a zeneszerző két legnagyobb szabású a cappella alkotása, a Zrínyi szózata, valamint a Kisfaludy Károly elégiájára készült remekmű, a Mohács.

A Hungaroton nemrég megjelent másik kóruslemeze a Kodály-évben különleges vállalkozás gyümölcse. Fő műsorszáma egy mise, amelyet öt ismert magyar zeneszerző közösen írt. A Missa Quinque Auctorum (Öt szerző miséje) a Magyar Rádió Énekkarának az ösztönzésére született 2006-ban; a kórus kedvelt és népszerű kortárs zeneszerzőit, Csemiczky Miklóst, Gyöngyösi Leventét, Orbán Györgyöt, Selmeczi Györgyöt és Vajda Jánost kérte fel közös mű írására. Ezen komponisták – akiket a legfiatalabb Gyöngyösi Levente kivételével sokszor illetnek "A négyek" elnevezéssel is – zenéjében közös a közönségbarátnak nevezhető hangvétel, amelynek köszönhetően ez a mise is dallamos, érdekes, s a közönség megszokott hangzásigényéhez közel áll. Az Öt szerző miséje mellett a lemezen helyet kapott a nemrég bemutatott Karnyóné című opera komponistája, Vajda János Missa in D című opusa, valamint Csemiczky Miklós és Orbán György rövidebb egyházi alkotásai is. A műveket a kortárs magyar kórusművészet elhivatott előadógárdája, a Magyar Rádió Énekkara szólaltatja meg Selmeczi György, Erdei Péter, illetve karigazgatója, Strausz Kálmán vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.