Klasszikus

Új Hungaroton kiadványok

2007.06.01. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton két jelentős lemezzel tiszteleg Kodály Zoltán születésének 125., halálának 40. évfordulóján. Elkészült a Vegyeskari művek utolsó része, valamint napvilágot látott a 2006-ban született Öt szerző miséje című kóruslemez is.

Kiemelkedő jelentőségű, hogy teljessé vált az a háromrészes sorozat, amelyen Kodály Zoltán valamennyi vegyeskari kompozíciója hallható. Az alkotásokat Kodály kórusműveinek egyik legavatottabb hazai tolmácsolója, a Bartók – Pásztory- és Magyar Örökség-díjas Debreceni Kodály Kórus adja elő – a sorozat előző két darabjától eltérően nem Erdei Péter, a Kecskeméti Kodály Intézet igazgatója, hanem – Párkai István, Kossuth-díjas karnagy vezényletével. A mintegy félszáz vegyeskari mű 1948 és 1965 között keletkezett darabjai kerültek a lemezre, így hallható a zeneszerző két legnagyobb szabású a cappella alkotása, a Zrínyi szózata, valamint a Kisfaludy Károly elégiájára készült remekmű, a Mohács.

A Hungaroton nemrég megjelent másik kóruslemeze a Kodály-évben különleges vállalkozás gyümölcse. Fő műsorszáma egy mise, amelyet öt ismert magyar zeneszerző közösen írt. A Missa Quinque Auctorum (Öt szerző miséje) a Magyar Rádió Énekkarának az ösztönzésére született 2006-ban; a kórus kedvelt és népszerű kortárs zeneszerzőit, Csemiczky Miklóst, Gyöngyösi Leventét, Orbán Györgyöt, Selmeczi Györgyöt és Vajda Jánost kérte fel közös mű írására. Ezen komponisták – akiket a legfiatalabb Gyöngyösi Levente kivételével sokszor illetnek "A négyek" elnevezéssel is – zenéjében közös a közönségbarátnak nevezhető hangvétel, amelynek köszönhetően ez a mise is dallamos, érdekes, s a közönség megszokott hangzásigényéhez közel áll. Az Öt szerző miséje mellett a lemezen helyet kapott a nemrég bemutatott Karnyóné című opera komponistája, Vajda János Missa in D című opusa, valamint Csemiczky Miklós és Orbán György rövidebb egyházi alkotásai is. A műveket a kortárs magyar kórusművészet elhivatott előadógárdája, a Magyar Rádió Énekkara szólaltatja meg Selmeczi György, Erdei Péter, illetve karigazgatója, Strausz Kálmán vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.