Klasszikus

Új Hungaroton kiadványok

2007.06.01. 00:00
Ajánlom
A Hungaroton két jelentős lemezzel tiszteleg Kodály Zoltán születésének 125., halálának 40. évfordulóján. Elkészült a Vegyeskari művek utolsó része, valamint napvilágot látott a 2006-ban született Öt szerző miséje című kóruslemez is.

Kiemelkedő jelentőségű, hogy teljessé vált az a háromrészes sorozat, amelyen Kodály Zoltán valamennyi vegyeskari kompozíciója hallható. Az alkotásokat Kodály kórusműveinek egyik legavatottabb hazai tolmácsolója, a Bartók – Pásztory- és Magyar Örökség-díjas Debreceni Kodály Kórus adja elő – a sorozat előző két darabjától eltérően nem Erdei Péter, a Kecskeméti Kodály Intézet igazgatója, hanem – Párkai István, Kossuth-díjas karnagy vezényletével. A mintegy félszáz vegyeskari mű 1948 és 1965 között keletkezett darabjai kerültek a lemezre, így hallható a zeneszerző két legnagyobb szabású a cappella alkotása, a Zrínyi szózata, valamint a Kisfaludy Károly elégiájára készült remekmű, a Mohács.

A Hungaroton nemrég megjelent másik kóruslemeze a Kodály-évben különleges vállalkozás gyümölcse. Fő műsorszáma egy mise, amelyet öt ismert magyar zeneszerző közösen írt. A Missa Quinque Auctorum (Öt szerző miséje) a Magyar Rádió Énekkarának az ösztönzésére született 2006-ban; a kórus kedvelt és népszerű kortárs zeneszerzőit, Csemiczky Miklóst, Gyöngyösi Leventét, Orbán Györgyöt, Selmeczi Györgyöt és Vajda Jánost kérte fel közös mű írására. Ezen komponisták – akiket a legfiatalabb Gyöngyösi Levente kivételével sokszor illetnek "A négyek" elnevezéssel is – zenéjében közös a közönségbarátnak nevezhető hangvétel, amelynek köszönhetően ez a mise is dallamos, érdekes, s a közönség megszokott hangzásigényéhez közel áll. Az Öt szerző miséje mellett a lemezen helyet kapott a nemrég bemutatott Karnyóné című opera komponistája, Vajda János Missa in D című opusa, valamint Csemiczky Miklós és Orbán György rövidebb egyházi alkotásai is. A műveket a kortárs magyar kórusművészet elhivatott előadógárdája, a Magyar Rádió Énekkara szólaltatja meg Selmeczi György, Erdei Péter, illetve karigazgatója, Strausz Kálmán vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.