Klasszikus

Új igazgató nyolc külföldi magyar intézet élén

2011.03.02. 17:01
Ajánlom
A varsói, a pozsonyi, a szófiai, a párizsi, a stuttgarti, az újdelhi, a prágai és a New York-i intézmény vezetésére kiírt pályázat eredményeit kedden tette közzé Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója.

A varsói magyar kulturális intézet igazgatója Tischler János, a pozsonyi intézet igazgatója Kollai István lett, a szófiai intézet élére Doncsev Toso került, a párizsi intézetet Ablonczy Balázs vezetheti, a stuttgarti intézetet Ódor László irányítja, az Újdelhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ igazgatója Kovács Tibor lett, a prágai magyar intézet igazgatói posztját Kiss Szemán Róbert nyerte el, míg a New York-i magyar kulturális intézetet Szép Fruzsina irányítja a jövőben. A nyolc intézet élére azért írt ki pályázatot a magyar kultúra külföldi bemutatásáért felelős Balassi Intézet, mert jelenlegi vezetőik külszolgálatának ideje lejárt. Az új igazgatói kinevezések négy évre szólnak.

Az intézetvezetők feladata a Balassi Intézet alapvető célkitűzésével összhangban egy értékorientált országkép közvetítése, közös értékeink nemzetközi megismertetése, a magyarság jó hírének eljuttatása a nemzetek közösségébe, valamint a határon inneni és túli magyarság kulturális értékeinek és kapcsolatainak ápolása, fejlesztése - írták a közleményben.

A kommüniké szerint az igazgatók munkájuk során - amely magában foglal nemzetpolitikai, oktatási, tudományos, kulturális, külpolitikai és kommunikációs feladatokat - közreműködnek abban, hogy Magyarország egységes üzenettel és arculattal jelenhessen meg a nemzetközi nyilvánosság előtt.

Hatos Pál még korábban azt mondta, nem az a lényeg, hogy az intézetek minél több eseményt produkáljanak, viszont nagyon fontos a partnerségépítés. "Találják meg azokat a kulturális, tudományos és egyéb olyan intézményeket, amelyek az adott országban presztízzsel bírnak, és ezekkel építsenek ki kapcsolatokat, projekteket, amelyek révén a magyar országképet fejleszteni lehet".

A kiírt pályázatok alapján a kulturális diplomáciai feladatokat ellátó intézetvezetők feladata többek között a fogadó ország és Magyarország közötti kulturális és tudományos együttműködés bővítésének elősegítése, kulturális programok, rendezvények szervezése, támogatása, az intézet tudományos és oktatási feladatainak irányítása és szervezése, az intézeti és az intézeten kívüli magyar nyelvtanfolyamok működésének felügyelete, az intézet programjainak, arculatának alakítása.

A pályázati feltételek közé tartozott az egyetemi végzettség, illetve egyes intézetek esetében a PhD-fokozat, a megfelelő nyelvtudás, a kiterjedt tudományos és kulturális kapcsolatrendszer a fogadó országban, a vezetői és szervezői tapasztalata. A Balassi Intézet felügyelete tavaly júliusban került át a kulturális tárcától az országkommunikációt koordináló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.