Klasszikus

Új karmester és karnagy az MR Szimfonikusok és Énekkar élén

2008.12.05. 00:00
Ajánlom
Stephen D’Agostino és Somos János Csaba lettek azon nyílt pályázatok nyertesei, amelyet az MR Szimfonikusok első karmesteri és az MR Énekkar karnagyi posztjára hirdetett meg a Magyar Rádió 2008 nyarán.

A hazai és nemzetközi zenei életben ismert karmesterek közül nyolcan, a karnagyok közül kilencen nyújtották be pályázatukat a kiírásoknak megfelelően. A pályázat elbírálása több fordulóban zajlott. Az új karmester és karnagy kiválasztásában minden zenekari és énekkari tag részt vett. A tagok és a zenekari művészeti tanács értékelését figyelembe véve, a zenei együttesekért felelős vezetők javaslata alapján a Magyar Rádió elnöke, Such György az MR Szimfonikusok első karmesterének nevezi ki Stephen D’Agostino-t, és az MR Énekkar karnagyának nevezi ki Somos János Csabát, akik 2009. január elsejétől foglalják el pozíciójukat.

A New York-i születésű, 37 éves művész, Stephen D’Agostino 15 éve van jelen a magyar zenei életben. Tanulmányait az Egyesült Államokban végezte, neves karmesterek irányításával. 1993-ban elnyerte a Fulbright Bizottság ösztöndíját, ennek keretében érkezett Magyarországra. 1995-ben Sir Solti György asszisztenseként két európai turnén vett részt a Budapesti Fesztiválzenekarral. 2007-ben a Grzegorz Fitelberg Nemzetközi Karmesterversenyen különdíjban részesült. Rendszeresen vezényel szülőhazájában és keresett vendégkarmester Európában is.

A hazai közönség 2008. december 13-án este találkozhat vele legközelebb a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ahol Mozart és Webber Requiemjét dirigálja. A Vox Fortissima bérlet előadásán az MR Szimfonikusok, az Énekkar és a Gyermekkórus a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal és a Honvéd Férfikarral közösen lépnek színpadra.

Somos János Csaba 1970-ben született Szolnokon. Zenei tanulmányaiban és munkája során meghatározó élmény volt számára kapcsolata a Debreceni Kodály Kórussal. A karvezetés szakot Jobbágy Valér és Erdei Péter tanítványaként végezte el a Zeneakadémián. Tevékenyen részt vesz a vidéki zenei életben. Több hazai zenekarral is folyamatos együttműködése, miközben először a Debreceni Csokonai Színház, majd a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója lett. Vendégszerepelt többek között Japánban, Olaszországban, Spanyolországban és Oroszországban.

Pályázatában, amely illeszkedik az MR Zenei Együttesek stratégiájába, Somos János Csaba hangsúlyosan kiemelte a kortárszenei hangfelvételek és az új típusú, interaktív műsorkészítés jelentőségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Jazz/World

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.