Klasszikus

Új karmester és karnagy az MR Szimfonikusok és Énekkar élén

2008.12.05. 00:00
Ajánlom
Stephen D’Agostino és Somos János Csaba lettek azon nyílt pályázatok nyertesei, amelyet az MR Szimfonikusok első karmesteri és az MR Énekkar karnagyi posztjára hirdetett meg a Magyar Rádió 2008 nyarán.

A hazai és nemzetközi zenei életben ismert karmesterek közül nyolcan, a karnagyok közül kilencen nyújtották be pályázatukat a kiírásoknak megfelelően. A pályázat elbírálása több fordulóban zajlott. Az új karmester és karnagy kiválasztásában minden zenekari és énekkari tag részt vett. A tagok és a zenekari művészeti tanács értékelését figyelembe véve, a zenei együttesekért felelős vezetők javaslata alapján a Magyar Rádió elnöke, Such György az MR Szimfonikusok első karmesterének nevezi ki Stephen D’Agostino-t, és az MR Énekkar karnagyának nevezi ki Somos János Csabát, akik 2009. január elsejétől foglalják el pozíciójukat.

A New York-i születésű, 37 éves művész, Stephen D’Agostino 15 éve van jelen a magyar zenei életben. Tanulmányait az Egyesült Államokban végezte, neves karmesterek irányításával. 1993-ban elnyerte a Fulbright Bizottság ösztöndíját, ennek keretében érkezett Magyarországra. 1995-ben Sir Solti György asszisztenseként két európai turnén vett részt a Budapesti Fesztiválzenekarral. 2007-ben a Grzegorz Fitelberg Nemzetközi Karmesterversenyen különdíjban részesült. Rendszeresen vezényel szülőhazájában és keresett vendégkarmester Európában is.

A hazai közönség 2008. december 13-án este találkozhat vele legközelebb a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ahol Mozart és Webber Requiemjét dirigálja. A Vox Fortissima bérlet előadásán az MR Szimfonikusok, az Énekkar és a Gyermekkórus a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal és a Honvéd Férfikarral közösen lépnek színpadra.

Somos János Csaba 1970-ben született Szolnokon. Zenei tanulmányaiban és munkája során meghatározó élmény volt számára kapcsolata a Debreceni Kodály Kórussal. A karvezetés szakot Jobbágy Valér és Erdei Péter tanítványaként végezte el a Zeneakadémián. Tevékenyen részt vesz a vidéki zenei életben. Több hazai zenekarral is folyamatos együttműködése, miközben először a Debreceni Csokonai Színház, majd a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója lett. Vendégszerepelt többek között Japánban, Olaszországban, Spanyolországban és Oroszországban.

Pályázatában, amely illeszkedik az MR Zenei Együttesek stratégiájába, Somos János Csaba hangsúlyosan kiemelte a kortárszenei hangfelvételek és az új típusú, interaktív műsorkészítés jelentőségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.