Klasszikus

Új karmestere lesz az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusoknak

2015.09.10. 13:30
Ajánlom
Nicolas Altstaedt német csellóművész személyében új vezető karmestere lesz az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusoknak - jelentették be szeptember 9-én a Haydn Napok alkalmával tartott kismartoni koncerten.

Fischer Ádám, akinek kezdeményezésére 1987-ben osztrák és magyar zenészekből megalakult a társulat, a filharmonikusok tiszteletbeli karmestere marad, a kismartoni Haydn Napokon és Budapesten, a Müpában tartott újévi koncerten lép majd színpadra a zenekarral.

Nicolas Altstaedt 1982-ben született a németországi Heidelbergben. Számos ösztöndíjat és kitüntetést nyert, 2011-ben a Kammermusikfest Lockenhaus osztrák kamarazenei fesztivál művészeti vezetője lett. Fellépett a Bécsi Filharmonikusokkal, zürichi, müncheni és stuttgarti kamarazenekarokkal, a bambergi szimfonikusokkal, az új-zélandi, a melbourne-i a szimfonikus zenekarral, a berlini, stuttgarti és helsinki rádiózenekarral és a Csajkovszkij Szimfonikus Zenekarral. 2011-ben Kurtág György zeneszerző 85. születésnapja alkalmából Budapesten adott koncertet.

A Haydn Filharmonikusokkal Altstaedt már október 28-án a bécsi MuTh koncertteremben elkezd egy új koncertsorozatot, május elején Kínába utaznak, ahol Sanghajban, Kantonban és egy pekingi fesztivál megnyitóján lépnek fel. További előadásokat terveznek a németországi Weilburgi Kastélykoncerten, Felső-Ausztriában, Drezdában és a Nemzetközi Haydn Napokon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Vizuál

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.
Klasszikus szerelem

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.
Klasszikus hír

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!