Klasszikus

Új karnagy a Honvéd Férfikar élén

2010.03.08. 12:28
Ajánlom
Az 1949-ben alakult Honvéd Férfikart március 1-től új művészeti vezető és karnagy irányítja a Liszt-díjas Strausz Kálmán személyében.

A dirigens nagy kórusvezetői tapasztalatokkal rendelkezik, hiszen 1977-től a Budapesti Ifjúsági Kórus karnagya, majd 1984-től 1991-ig a Debreceni Kodály Kórus művészeti vezetőjeként tevékenykedett, 1992-2008 között pedig a Magyar Rádió Énekkarának volt a vezetője. Vendégdirigensként járt Németországban, Hollandiában, Svájcban, Olaszországban, Belgiumban, Izraelben, Japánban és az Egyesült Államokban. Dolgozott a Salzburgi Ünnepi játékokon is.

Művészeti vezetőként és karnagyként a nagy múltú kórus repertoárját illetően négy irányt képzel el: preklasszikus, romantikus, klasszikus és kortárs magyar, illetve külföldi szerzők műveit szeretné műsoron tartani. Emellett olyan ideális hangzást kíván teremteni, amely megfelel a mai európai hangzásideálnak. 

A világszerte egyedülálló Honvéd Férfikar Magyarország egyetlen hivatásos férfikara. Hangzásában a szláv kórusok hangterjedelme és hangzásvilága azzal a kivételes emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel összegződik, amely a közép-európai kultúra legmélyebb sajátossága. A kórust művészi nyitottsága, tehetséggondozói képessége és szakmai színvonala Európa kiemelkedő kórusainak sorába emeli. A drámai erő, a hatalmas hangok, a sötét tónusú basszusok mellett a lágyság, rugalmasság és virtuozitás Kelet és Nyugat legjobb hagyományainak ötvözését jelentik. 

Strausz Kálmán kiemelt jelentőséget tulajdonít a 2011-es Liszt-évnek, amelyre az együttes már elkezdte a felkészülést. Március 18-án pedig a kórus önálló, négy koncertből álló bérletsorozatot indít a Stefánia Palotában, ahol a férfikari irodalom legszebb nemzetközi és magyar műveinek bemutatására vállalkoznak. Az első előadás válogatás nyújt a 20. századi magyar szerzők (pl. Kodály, Bartók, Bárdos, Gyöngyösi) műveiből, a koncertet Riederauer Richárd vezényli. Strausz Kálmán április 15-én, a második előadáson mutatkozik be a Honvéd Férfikar élén, amikor német romantikus művek szólalnak meg.

www.honvedart.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.