Klasszikus

Új katalógusok jelentek meg a Liszt Múzeumról

2012.03.03. 13:10
Ajánlom
A friss kiadványok a Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont állandó és egyik időszaki kiállításáról szólnak.

A múzeumot a tavalyi Liszt-évben minden addiginál többen keresték fel. Eckhardt Mária, a Liszt Múzeum kutatási vezetője a kiadványok bemutatóján felidézte, hogy negyedszázada, az intézmény megnyitásakor jelentették meg az első magyar nyelvű katalógust. Ezt hamarosan az angol nyelvű követte, ami 2008-ra teljesen elfogyott.

Ezt újra nyomatták és elkészíttették a magyar új verzióját, most pedig kiadtak egy minden oldalán színes német nyelvű katalógust is az állandó kiállítás anyagáról. Valamennyi tartalmazza a legfrissebb kutatási eredményeket is. A Liszt-évben egy plakátkiállítást is szerveztek, amelynek másolati példányait a Balassi Intézet külföldön sikerrel terjesztette.

Eckhardt Mária elmondta, hogy őszre várják a weimari Liszt Társaság látogatását és októberben nyílik meg az új kiállítás Liszt és a francia zeneszerzők címmel Debussy születésének 150. évfordulójára emlékezve. Domokos Zsuzsa múzeumigazgató arról számolt be, hogy az audioguide szolgáltatás már tíz nyelven működik, várható hogy hamarosan kínaiul is kaphat egy órás vezetést a látogató. Elmondta: a tervek szerint júniusra elkészül az állomány katalógusának digitalizálása.

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a kiadványok bemutatóján felidézte, hogy a Liszt-év súlypontja a múzeum épületébe, a Régi Zeneakadémiába tevődött át, mivel a Liszt Ferenc téri épület zárva volt a felújítás miatt. Hozzátette, hogy a múzeum a forgalmát tavaly megnégyszerezte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.