Klasszikus

Új katalógusok jelentek meg a Liszt Múzeumról

2012.03.03. 13:10
Ajánlom
A friss kiadványok a Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont állandó és egyik időszaki kiállításáról szólnak.

A múzeumot a tavalyi Liszt-évben minden addiginál többen keresték fel. Eckhardt Mária, a Liszt Múzeum kutatási vezetője a kiadványok bemutatóján felidézte, hogy negyedszázada, az intézmény megnyitásakor jelentették meg az első magyar nyelvű katalógust. Ezt hamarosan az angol nyelvű követte, ami 2008-ra teljesen elfogyott.

Ezt újra nyomatták és elkészíttették a magyar új verzióját, most pedig kiadtak egy minden oldalán színes német nyelvű katalógust is az állandó kiállítás anyagáról. Valamennyi tartalmazza a legfrissebb kutatási eredményeket is. A Liszt-évben egy plakátkiállítást is szerveztek, amelynek másolati példányait a Balassi Intézet külföldön sikerrel terjesztette.

Eckhardt Mária elmondta, hogy őszre várják a weimari Liszt Társaság látogatását és októberben nyílik meg az új kiállítás Liszt és a francia zeneszerzők címmel Debussy születésének 150. évfordulójára emlékezve. Domokos Zsuzsa múzeumigazgató arról számolt be, hogy az audioguide szolgáltatás már tíz nyelven működik, várható hogy hamarosan kínaiul is kaphat egy órás vezetést a látogató. Elmondta: a tervek szerint júniusra elkészül az állomány katalógusának digitalizálása.

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a kiadványok bemutatóján felidézte, hogy a Liszt-év súlypontja a múzeum épületébe, a Régi Zeneakadémiába tevődött át, mivel a Liszt Ferenc téri épület zárva volt a felújítás miatt. Hozzátette, hogy a múzeum a forgalmát tavaly megnégyszerezte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Klasszikus videó

Így dolgozik otthonról egy szimfonikus zenekar

A Rotterdami Filharmonikusok otthonról dolgoznak, és az internet segítségével adják elő együtt Beethoven IX. szimfóniáját.
Klasszikus interjú

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.