Klasszikus

Új kollégiumi rendszer az NKA-nál

2012.01.06. 13:25
Ajánlom
Kevesebb kollégium dönt több pénz elosztásáról 2012 januárjától. Az összesen kilenc testület forrásai újabbakkal bővültek.

A Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumi rendszere, ezen belül a tagok száma csökkent, de így is képes lefedni a kulturális területek teljességét. „A személyi struktúra átalakítása azt jelenti, hogy a korábbi 152 tag helyett csak 72-t foglalkoztatunk a kollégiumokban" - világított rá dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a pénteken tartott sajtóreggelin. A pénzügyi helyzetük is kedvezőbb, hiszen a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvényt az Országgyűlés a 2011. évi CLX. törvény elfogadásával úgy módosította, hogy az Alap bevételi forrásai a kulturális adó teljes összegével és a szerzői jogról szóló törvény alapján a közös jogkezelő szervezetektől származó befizetésekkel is bővül. A CLVI. törvény által bevezetett kulturális adó ráadásul napi szinten kerül befizetésre az Alap számláján. További bevétel-növekedést jelent a szerzői jogról szóló törvény módosítása és a közhasznú célú adományozás lehetősége is.

A kulturális adóval kapcsolatban a L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy „egy olyan adót sikerült létrehozni, ami nem az adófizető állampolgárokat terheli, ezzel együtt az NKA-nak új bevételi forrást jelent". A közös jogkezelő szervezetektől származó befizetések összegének felhasználásáról jelenleg is tárgyalnak például az Artisjussal, az összeget pedig félmilliárdra becsülik. L. Simon László azt is kiemelte, hogy a lottó ötös bevételéből befolyó 25%-os miniszteri keretet is - amelyet idén több mint másfél milliárd forintra terveznek - fel kívánják használni. Idei keretükből 2,4 milliárd forint került zárolásra, ami nem okoz problémát a Nemzeti Kulturális alapnak, hiszen „az idén így is jóval több pénzt tudunk szétosztani, mint eddig bármikor, továbbá tiszteletbe kell tartani a jelenlegi gazdasági helyzet okozta nehézségeket is. A zárolt összeg amennyiben a zárolást feloldják, visszakerül a rendszerbe, de ha mégsem, a pénzt akkor sem vonják meg az intézménytől" - fogalmazott az elnök. Hozzátette azt is, hogy idén a kollégiumi tagok csökkentett száma miatt több tíz millió forintot spórolnak a működésen, továbbá azt nyilatkozta, hogy idén mindenképpen meg szeretnék oldani az elektronikus pályáztatást, ezzel is tovább csökkentve a Nemzeti Kulturális Alap - például fénymásolásra, postázásra fordított - kiadásait.

És íme a kilenc kollégium és azoknak tagjai, melyeknek felét szakmai szervezetek delegálták, másik felét pedig Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter jelölte meg. A kollégiumok összeállításánál több szempont érvényesült, többek között az, hogy minél szélesebb szakmai lefedettség legyen, továbbá a kollégiumon belül legalább egy tag rendelkezzen NKA-s tapasztalatokkal.

Az Előadó-művészet Kollégiumának vezetője a szakmai szervezetek delegálta Nagy Viktor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. Tagjai - szintén a szakma javaslatára - dr. Boronkay Antal, Ember Csaba, Gáspár Máté, Kovács Gerzson Péter. Miniszteri hatáskörben lett kinevezve Popa Péter, Szarvas József, Szűcs Gábor, Uhrik Dóra és Zsoldos Béla. A kollégium 2012-ben 600 millió forintból gazdálkodik majd.

Az Építőművészeti és Örökségvédelmi Kollégium vezetője a szakmai szervezetek delegálta Pottyondy Péter, a KÖZTI Zrt. építész vezető tervezője, stúdióvezetője. A szakmai szervezetek javaslatára Farkas Mária, dr. Zsidi Paula, a miniszter kérésére Földes László, Mihályfi László, prof. dr. Müller Ferenc. A kollégium 2012-ben 400 millió forintból gazdálkodik majd.

A Folyóirat-kiadás Kollégiumának miniszteri hatáskörben jelölt és kinevezett vezetője dr. Bednanics Gábor, az Eszterházy Károly Főiskola Magyar Irodalomtudományi Intézetének docense. A szakma által javasolt kollégiumi személyek Kollár Árpád, P. Szabó Ernő, Szenes István, Szentmártoni János. A miniszter javasolta személyek dr. Kamp Salamon, dr. Márialigeti Károly, dr. Szakács László. A kollégium 2012-ben 750 millió forintból gazdálkodik majd.

A Könyvkiadás Kollégiumának miniszteri hatáskörben jelölt és kinevezett vezetője dr. Thimár Attila, a Pázmány Péter Katolikus egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi docense. A szakma által javasolt tagok Bucsi Szabó Zsolt, dr. Falusi Márton, dr. Hermann Róbert, Szemadám György, Venyigéné Makrányi Margit. A miniszter javasolta személyek dr. Bertha Zoltán, prof. dr. Falus András, prof. dr. Kellermayer Miklós, dr. Kengyel Miklós. A kollégium 2012-ben 800 millió forintból gazdálkodik majd.

A Közgyűjtemények Kollégiumának miniszteri hatáskörben jelölt és kinevezett vezetője dr. Kenyeres István, az Önkormányzati Levéltárak Tanácsának alelnöke, a Budapest Főváros Levéltára főigazgató-helyettese. A szakmasi szervezetek delegálta személyek dr. Cseri Miklós, dr. habil. Kálnoki-Gyöngyössy Márton, Dr. Tilcsik György, Tőzsérné Géczi Andrea. Miniszteri hatáskörben kinevezett személyek dr. Sepseyné dr. Vígh Annamária, dr. Vassas Lívia, Mecsériné Doktor Rozália. A kollégium 2012-ben 600 millió forintból gazdálkodik majd.

A Közművelődés és Népművészet Kollégiumának miniszteri hatáskörben jelölt és kinevezett vezetője dr. Balogh Balázs, az MTA Néprajzi Kutató Intézetének igazgatója. A szakma által jelölt tagok Csasztvan András, Csatlósné Komáromi Katalin, Igyártó Gabriella, Lacknerné Brückler Andrea. A miniszter által jelölt személyek Agócs Gergely, Jantyik Zsolt, Juhász Zsófia. A kollégium 2012-ben 400 millió forintból gazdálkodik majd.

A Kulturális Fesztiválok Kollégiumának miniszteri hatáskörben jelölt és kinevezett vezetője Kálomista Gábor, a Megafilm Kft. ügyvezető igazgatója, a Thália Színház managere. A szakma által delegált tagok Héra Istvánné, Inkei Péter, Zimányi Zsófia. A miniszter által jelölt személyek Bodrogai László, dr. Révész Mária. A kollégium 2012-ben 700 millió forintból gazdálkodik majd.

A Szépirodalom és Ismeretterjesztési Kollégium a szakmai szervezetek delegálta prof. dr. habil. Szakály Sándor, a Károli Gáspár Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Szintén a szakma által javasolt tagok dr. Balázs Géza, dr. Boka László, Mezey Katalin. A miniszter jelölte tagok Antall István, dr. Kubassek János, Reményi József Tamás, Sipos Endre. A kollégium 2012-ben 700 millió forintból gazdálkodik majd.

A Vizuális Művészetek Kollégiumának miniszteri hatáskörben jelölt és kinevezett vezetője dr. Fabényi Julia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Janus Pannonius Múzeum igazgatója. A szakma által delegált tagok Aknay János, Baki Péter, Bakos Istvánné, Rényi Krisztina, Tildi Béla. A miniszter jelölte személyek dr. Fajcsák Györgyi, Haris László, Ledényi Attila, Nagy Árpád Pika. A kollégium 2012-ben 400 millió forintból gazdálkodik majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.