Klasszikus

"Új koncertformát álmodtunk"

2016.07.14. 14:56
Ajánlom
Dr. Vadász Dániel énekművész, a Virtuózok producere újabb izgalmas projekttel állt elő: A KlasszÓra című koncertsorozat keretén belül Karasszon Eszter csellón, Demény Balázs zongorán, valamint Kruppa Bálint hegedűn adnak elő klasszikus zenei darabokat, majd Tóth Endre zenetörténésszel szórakoztató formában elemzik is azokat. A KlasszÓráról Dr. Vadász Dánielt kérdeztük.

- A koncertismertető műfaja nem újdonság. Mitől különleges a KlasszÓra?

- Nyilván sokan találkoztak már beavató- vagy 'kakaó-koncertekkel'. Ezeket nagyon hasznosnak tartjuk, de úgy éreztük, hogy érdemes lenne egy olyan koncertformát fejleszteni, amely hidat képez a klasszikus tartalom és a modern forma közé. Kifejezetten trendi, a mai kor fiataljainak szóló tematikával készülünk. A KlasszÓra elnevezést is a játék és szórakozás ígéretének okán választottuk. Olyan programot kínálunk, amely jó eséllyel le tudja kötni a mai általános és középiskolás srácok közül azokat, akikben van erre nyitottság.

Dr. Vadász Dániel

Dr. Vadász Dániel

- A darabokat szórakoztató formában tervezitek bemutatni. Ezt hogyan kell elképzelni?

- A koncert során a 'beavató' koncertek mintájára bemutatjuk a hangszereket, amik közül egyet-egyet a gyerekek is megszólaltathatnak. Mozart az első témánk, az ő zenéjének ritmus- és formavilágában  nem nehéz megtalálni a humort. Ugyanakkor ez a játékosság nem azt jelenti, hogy nem fogjuk hitelesen megszólaltatni a darabokat. Ettől nem térünk el, de ezen kívül minden játékteret igyekszünk majd kihasználni. A humor is fontos része a zenének, ebben is érzünk lehetőséget.

- Kinek szól az új kezdeményezés? Az iskolás korosztályon túl még kikre gondoltatok?

- A sorozat premierje Szentendrén lesz július 17-én. Itt nem korlátoztuk korcsoportokra a nézőket. Egy nyári estén az egész családnak élvezhető koncertet, illetve beszélgetős műsort hirdettünk, és szakmai érdeklődőkre is számítunk. A továbbiakban lesz kifejezetten alsósoknak, felsősöknek és középiskolásoknak szóló KlasszÓra is. Utóbbi korosztálynak szerintem érdekes lesz megtanulni, hogyan lehet a mobileszközöket igazi, tartalmas szórakozásra használni.

Tóth Endre

Tóth Endre

- A zeneműveket tekintve lesz-e követhető tematika, kapcsolódnak-e majd egymáshoz az előadások, illetve milyen zenetörténeti ívet kívántok bejárni?

- Nagyon sok téma gyűlt össze, a bőség zavarában vagyunk. Ikonikus zeneszerzők, műfajok, témák, városok önállóan is kifejtésre fognak kerülni.

- Mozart életművéből milyen darabokra fókuszáltok most az első alkalmon?

- Mozart két kedvenc hangszere, a hegedű és a zongora kerül a középpontba. Ezt kiegészíti egy olyan hangszer, ami -bár Mozart mostohán bánt vele- nélkülözhetetlen kamarazenéi előadásánál: ez a cselló. Lesz a műsoron népszerű, és kevésbé ismert alkotás is. A hangszerek külön-külön, és a koncert végén trióban, együtt is megszólalnak.

- A premier helyszíne Szentendre, a későbbiekben lesz változás a helyszínekben, előadókban, vagy a csapat összetételében?

- A helyszín a szívünknek kedves Duna-parti város: Szentendre. Jövő nyáron szeretnénk a KlasszÓrából egy egész sorozatot hozni ebbe a városba, erről már folynak a tárgyalások. A Klassz Óra ősztől országos turnéra indul, iskolákban, művelődési házakban fogunk vele feltűnni. A fellépő művészek között kifejezetten a fiatal művészek azon kiemelkedő képviselőit szeretnénk bemutatni, akik még pályájuk elején vannak, de már sok elismeréssel büszkélkedhetnek. Junior Príma-díjas művészek, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályának fiataljai éppúgy vannak köztük, mint a nagy versenyek győztes diákjai. A beszélgetőtársuk mindig egy zenetörténész, vagy karmester lesz.

KlasszÓra

KlasszÓra

- Milyen kapcsolatban áll ez a kezdeményezés a Virtuózok című műsorral, aminek szintén egy hozzáadott értéke volt a darabok zsűri általi értékelése, ezáltal azok bemutatása?

- Jogilag semmi kapcsolat nincs a két projekt között. Viszont nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a formátum kidolgozásában nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy koordináljam a zenei terület és televízió találkozását a Virtuózokban. Az első sugárzás óta számtalan koncert jött létre a Virtuózokkal, és ebből néhány izgalmas projektet én személyes koordinálhattam New Yorkban, Miamiban, Kölnben, Tokióban és még számos egyéb városban.

- Terveztek-e esetleg a KlasszÓrából egy televíziós műsort készíteni?

- Ezt a projektet kifejezetten a koncertélet színpadaira terveztük, hiszünk a személyes találkozás erejében.

- Személyesen, énekművészként miért érzed fontosnak a KlasszÓrát?

- Ezt a koncertsorozatot azért hozzuk létre, hogy még többen találkozzanak ezzel a műfajjal, és alkalmuk legyen játékos formában, mai vizuális formák között barátkozni vele. Az sem baj, ha egy gyerek játszik a babzsákon, és közben csak dúdolja, amit hall. Néhány év múlva ebből a magból kivirágozhat egy zenét szerető, értő ember. Minél több lesz belőlük, nekünk, hivatásos zenészeknek annál kevésbé kell majd azzal foglalkoznunk, hogy kinek fogunk játszani húsz év múlva. Hát nekik: a mostani gyerekeknek.

A kritikus is megmérettetik

2015-ben Tóth Endre kapta a Müpa által alapított, zenekritikusoknak járó Hans Sachs-díjat Élet-tusa című, az Orgonapárbajról írt kritikájáért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.