Klasszikus

Új koncertterem Luxemburgban

2005.07.01. 00:00
Ajánlom
Egy ilyen kis ország számára, mint az alig négyszézezer lakosú Luxemburg, hatalmas kulturális és turisztikai lehetőség ez a koncertterem Krzysztof Penderecki 8. szimfóniájának ősbemutatójával megnyílt a Joséphine-Charlotte nagyhercegnőről elnevezett, ezerötszáz nézőt befogadó koncertterem Luxemburgban. A Művészetek Palotájához hasonlóan ez a beruházás is PPP (Public Private Partnership) konstrukcióban valósult meg, s a finanszírozásról ugyanolyan éles, gyakran politikai színezetű viták zajlanak, mint Magyarországon.

Tíz perccel az első hivatalos hangverseny kezdete előtt még kilométeres kocsisor várakozott a Luxemburgi Filharmónia épületéhez vezető úton. Felszíni parkolás a koncertteremnél egyáltalán nincs, a 750 férőhelyes mélygarázsba egyetlen sávon lehet lejutni. Az eredmény: stresszes autósok százai, kocsiból kiugráló nagyestélyis hölgyek és szmokingos urak. Ráadásul borítékolható volt, hogy a zenei élmény után is legalább félórát kell várni, amíg feljutunk a föld alól. A hangversenyterem elhelyezkedése meglehetősen szerencsétlen: közvetlenül a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út mellett van, az Európai Unió jellegtelen hivatali épületei – szocreál típusú tízemeletesek – szomszédságában. Az épület viszont gondosan tervezett és hipermodern, noha koránt sincs kész: hátra van még rengeteg belsőépítészeti munka, valamint a háromszáz fős kamaraterem, a kísérleti programoknak (és társművészeti rendezvényeknek) otthont adó, százhúsz férőhelyes Discovery Room, illetve az orgona üzembe helyezése (igaz, utóbbi még a Művészetek Palotájában sem történt meg).

"Egy ilyen kis ország számára, mint az alig négyszézezer lakosú Luxemburg, hatalmas kulturális és turisztikai lehetőség ez a koncertterem, amelynek programjaira minden este várunk vendégeket a három szomszédos országból, Belgiumból, Franciaországból és Németországból is" – mondta kérdésünkre Matthias Naske, a Luxemburgi Filharmónia intendánsa. A negyvenkét éves osztrák kulturális menedzsert – aki korábban a Jeunesse Musicale nevű ifjúsági zenei szervezet főtitkára volt – nemzetközi pályázaton választották ki a szaktudás mellett diplomáciai érzéket is igénylő feladatra. A biztonság kedvéért egy tanácsadó testületet is mellé helyeztek, amelyben nagy európai koncerttermek (így a bécsi Musikvereinsaal és az amszterdami Concertgebouw) korábbi vagy jelenlegi igazgatói vesznek részt. A luxemburgi koncertterem – a budapesti Művészetek Palotájához hasonlóan – magántőkéből, de állami szerepvállalással, úgynevezett PPP konstrukcióban épült. A koncertteremnek összesen 26 alkalmazottja van, de sok alvállalkozóval dolgoznak.

Adatok és programok

A Luxemburgi Filharmónia építésze: Christian de Portzamparc
Akusztikus: Albert Yaying Xu/Xu Acoustique (Párizs)
Az épület teljes terjedelme:
192 883 köbméter
Befogadóképessége: nagyterem – 1500 fő, kamaraterem – 302 fő, Discovery Room – 120 fő
Orgonaépítő: Karl Schuke/Berliner Orgelbauwerkstatt GmbH

Következő programok

július 1. Luxemburgi Európai Szólisták
július 2. Mísia (portugál fado)
július 3. Elisabeth Leonskaja és a Luxemburgi Kamarazenekar
július 3. késő este: Tánc a jövő felé – DJ-k és VJ-k (video jockeyk) partija

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.