Klasszikus

Új koncertterem Luxemburgban

2005.07.01. 00:00
Ajánlom
Egy ilyen kis ország számára, mint az alig négyszézezer lakosú Luxemburg, hatalmas kulturális és turisztikai lehetőség ez a koncertterem Krzysztof Penderecki 8. szimfóniájának ősbemutatójával megnyílt a Joséphine-Charlotte nagyhercegnőről elnevezett, ezerötszáz nézőt befogadó koncertterem Luxemburgban. A Művészetek Palotájához hasonlóan ez a beruházás is PPP (Public Private Partnership) konstrukcióban valósult meg, s a finanszírozásról ugyanolyan éles, gyakran politikai színezetű viták zajlanak, mint Magyarországon.

Tíz perccel az első hivatalos hangverseny kezdete előtt még kilométeres kocsisor várakozott a Luxemburgi Filharmónia épületéhez vezető úton. Felszíni parkolás a koncertteremnél egyáltalán nincs, a 750 férőhelyes mélygarázsba egyetlen sávon lehet lejutni. Az eredmény: stresszes autósok százai, kocsiból kiugráló nagyestélyis hölgyek és szmokingos urak. Ráadásul borítékolható volt, hogy a zenei élmény után is legalább félórát kell várni, amíg feljutunk a föld alól. A hangversenyterem elhelyezkedése meglehetősen szerencsétlen: közvetlenül a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út mellett van, az Európai Unió jellegtelen hivatali épületei – szocreál típusú tízemeletesek – szomszédságában. Az épület viszont gondosan tervezett és hipermodern, noha koránt sincs kész: hátra van még rengeteg belsőépítészeti munka, valamint a háromszáz fős kamaraterem, a kísérleti programoknak (és társművészeti rendezvényeknek) otthont adó, százhúsz férőhelyes Discovery Room, illetve az orgona üzembe helyezése (igaz, utóbbi még a Művészetek Palotájában sem történt meg).

"Egy ilyen kis ország számára, mint az alig négyszézezer lakosú Luxemburg, hatalmas kulturális és turisztikai lehetőség ez a koncertterem, amelynek programjaira minden este várunk vendégeket a három szomszédos országból, Belgiumból, Franciaországból és Németországból is" – mondta kérdésünkre Matthias Naske, a Luxemburgi Filharmónia intendánsa. A negyvenkét éves osztrák kulturális menedzsert – aki korábban a Jeunesse Musicale nevű ifjúsági zenei szervezet főtitkára volt – nemzetközi pályázaton választották ki a szaktudás mellett diplomáciai érzéket is igénylő feladatra. A biztonság kedvéért egy tanácsadó testületet is mellé helyeztek, amelyben nagy európai koncerttermek (így a bécsi Musikvereinsaal és az amszterdami Concertgebouw) korábbi vagy jelenlegi igazgatói vesznek részt. A luxemburgi koncertterem – a budapesti Művészetek Palotájához hasonlóan – magántőkéből, de állami szerepvállalással, úgynevezett PPP konstrukcióban épült. A koncertteremnek összesen 26 alkalmazottja van, de sok alvállalkozóval dolgoznak.

Adatok és programok

A Luxemburgi Filharmónia építésze: Christian de Portzamparc
Akusztikus: Albert Yaying Xu/Xu Acoustique (Párizs)
Az épület teljes terjedelme:
192 883 köbméter
Befogadóképessége: nagyterem – 1500 fő, kamaraterem – 302 fő, Discovery Room – 120 fő
Orgonaépítő: Karl Schuke/Berliner Orgelbauwerkstatt GmbH

Következő programok

július 1. Luxemburgi Európai Szólisták
július 2. Mísia (portugál fado)
július 3. Elisabeth Leonskaja és a Luxemburgi Kamarazenekar
július 3. késő este: Tánc a jövő felé – DJ-k és VJ-k (video jockeyk) partija

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.