Klasszikus

Új koncerttermet adtak át Antwerpenben

2016.12.19. 15:05
Ajánlom
A Queen Elisabeth Hall Belgium legújabb klasszikus zenei hangversenyterme, ami 2000 fő befogadására alkalmas és a város főterén kapott helyet.

A koncertterem rezidens zenekara a Flamand Királyi Filharmonikusok (Royal Flemish Philharmonic). A zenekar vezetője, Joost Maegerman elmondta, a Flamand Királyi Filharmónia fennállásának 60. évfordulóját ünnepli 2016-ban, de ezidáig soha nem volt olyan rezidens hangversenytermük, ahol tudtak volna próbálni, felvételeket készíteni, és állandó koncerteket adni. Csupán egy kis próbatermük volt, ahol a hely szűke miatt nem volt lehetőség koncertek megrendezésére, így minden koncert előtt órákat vett igénybe a zenekar utaztatása a helyszínre és a hangbeállás. Mint mondta, a világ összes nagy filharmonikus zenekarának van rezidens koncertterme, hiszen a zenekar és a hangversenyterem kölcsönösen erősíti egymás hírnevét.

Joost Maegerman saját bevallása szerint az új hangversenyteremnek kiváló az akusztikája, a zenekar összes tagja jól hallja egymást a színpadon, sőt, az utolsó sorban is tökéletes, részletgazdag hangzásélményben lehet része a hallgatóknak. Mint fogalmazott, a zenekar fejlődése szempontjából is óriási lépés, hogy otthonra találtak itt, hiszen a terem akusztikája egyre tökéletesebb hangzás kialakítására sarkallja a zenészeket.

A terem akusztikai kialakításáért Larry Kirkegaard volt a felelős, aki a világ számos nagy hangversenytermét jegyzi tervezőként. A terem különlegessége, hogy a zenészek külön-külön és hangszercsoportonként is nagyon jól hallják egymást, valamint jól érzékelik az egész teret, ennek köszönhetően el tudják képzelni, hogyan szól a zenekar a nézőtér különböző pontjain. Ehhez a különleges lamellák, hangterelők is hozzájárulnak, illetve a nézőtér félkörös kialakítása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.