Klasszikus

Új koncerttermet adtak át Antwerpenben

2016.12.19. 15:05
Ajánlom
A Queen Elisabeth Hall Belgium legújabb klasszikus zenei hangversenyterme, ami 2000 fő befogadására alkalmas és a város főterén kapott helyet.

A koncertterem rezidens zenekara a Flamand Királyi Filharmonikusok (Royal Flemish Philharmonic). A zenekar vezetője, Joost Maegerman elmondta, a Flamand Királyi Filharmónia fennállásának 60. évfordulóját ünnepli 2016-ban, de ezidáig soha nem volt olyan rezidens hangversenytermük, ahol tudtak volna próbálni, felvételeket készíteni, és állandó koncerteket adni. Csupán egy kis próbatermük volt, ahol a hely szűke miatt nem volt lehetőség koncertek megrendezésére, így minden koncert előtt órákat vett igénybe a zenekar utaztatása a helyszínre és a hangbeállás. Mint mondta, a világ összes nagy filharmonikus zenekarának van rezidens koncertterme, hiszen a zenekar és a hangversenyterem kölcsönösen erősíti egymás hírnevét.

Joost Maegerman saját bevallása szerint az új hangversenyteremnek kiváló az akusztikája, a zenekar összes tagja jól hallja egymást a színpadon, sőt, az utolsó sorban is tökéletes, részletgazdag hangzásélményben lehet része a hallgatóknak. Mint fogalmazott, a zenekar fejlődése szempontjából is óriási lépés, hogy otthonra találtak itt, hiszen a terem akusztikája egyre tökéletesebb hangzás kialakítására sarkallja a zenészeket.

A terem akusztikai kialakításáért Larry Kirkegaard volt a felelős, aki a világ számos nagy hangversenytermét jegyzi tervezőként. A terem különlegessége, hogy a zenészek külön-külön és hangszercsoportonként is nagyon jól hallják egymást, valamint jól érzékelik az egész teret, ennek köszönhetően el tudják képzelni, hogyan szól a zenekar a nézőtér különböző pontjain. Ehhez a különleges lamellák, hangterelők is hozzájárulnak, illetve a nézőtér félkörös kialakítása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Színház

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus podcast

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Klasszikus bach

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.