Klasszikus

Új koncerttermet építtetne magának Simon Rattle?

2015.02.24. 16:25
Ajánlom
Egy hete arról cikkezik a brit sajtó, hogy Sir Simon Rattle Londonba való viszatérése kapcsán új koncerttermet építtetne a szigetország fővárosa. Sokak szerint mindez csak a karmester hatalmi játszmájának része és semmi szükség egy új koncertteremre.

A classicfm.com értesülései szerint egyesek már korábban megpedzették, hogy a London Symphony Orchestra következő vezető karmestere valószínűleg Simon Rattle lesz. Sokak szerint már ez a tény is erős érv amellett, hogy Londonban új, világszínvonalú koncertterem épüljön.

"A Londoni zeneszeretők megérdemelnének egy olyan helyet, ahol a zenekarok viríthatnak" - mondta Rattle egy nemrég adott interjújában, majd hozzátette: "Az emberek el sem tudják képzelni, mennyivel csodálatosabban tud szólni még egy olyan zenekar is, mint a Londoni Szimfonikus Zenekar egy igazán nagy és akusztikailag jól kialakított koncertteremben".

A múlt héten London polgármester Boris Johnsone és George Osborne kancellár is azt nyilatkozta, támogatják a koncertterem megépítésének ötletét. Egy interjúban Osborne azt mondta: "A Simon Rattle-vel folytatott beszélgetésem alapján magam is meggyőződtem afelől, hogy egy modern koncertterem nemcsak Londonban, hanem az egész országban jelentős művészeti, oktatási és gazdasági előnyökkel járna".

Erős ellenérv az építkezéssel szemben, hogy Londonban már van egy rakás koncertterem. Csak hogy néhányat említsünk: ott van a Royal Festival Hall, a Southbank Centre, a Barbican, a Royal Albert Hall, a Cadogan Hall, a Wigmore Hall, a King's Place, és így tovább.

Mégis sokan úgy gondolják, hogy a két fő londoni koncerthelyszín - a Barbican és a Royal Festival Hall - nem rendelkezik oylan akusztikával, mint például a Symphony Hall Birmingham-ben, vagy az olyan, nagy európai koncerttermek, mint a Berlini Philharmonie és az Amsterdam's Concertgebouw. Persze ezek megépítése sem volt olcsó mulatság, mint ahogy feltehetőleg az új londoni koncertterem sem lenne az. Erről azonban még nincsenek pontos értesülései a classicfm-nek.

Az ötletet rengetegen ellenzik. Köztük a The Telegraph zenekritikusa, Ivan Hewett, aki nemrég ezzel a címmel jelentetett meg cikket: "Sajnáljuk, Simon, Londonnak semmi szüksége egy új koncertteremre".

"A nagy műremekeket és a zenét emberek hozzák létre, nem pedig épületek. Ne költsünk sok milliót ezekben a szűkös időkben azért, hogy fitogtassuk, lépést tudunk tartani a párizsi, koppenhágai, luzerni színvonallal."

David Mellor, egykori kultúráért felelős államtitkár szerint az új koncertterem ötlete egy alku lépés volt annak érdekében, hogy meggyőzzék a Berlini Filharmonikusoktól távozó Sir Simon Rattle-t, hogy térjen vissza az Egyesült Királyságba. Korábban ugyanis a karmester megingott ebben a kérdésben. "Mindez Simon Rattle hatalmi játszmájának része. Ha ő ennyire szeretne visszajönni és megépíteni ezt a termet, gyűjtse rá össze ő maga a pénzt." - nyilatkozta David Mellor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.