Klasszikus

Új kötet Kroó György írásaiból

2011.10.21. 12:00
Ajánlom
A Várkonyi Tamás zenetörténész szerkesztésében megjelent legújabb Gramofon Könyv a 85 éve született zenetörténész és zenekritikus emléke előtt tiszteleg.

Zenei panoráma - Kroó György írásai az Élet és Irodalomban (1964-1996). Ezzel a címmel, a Gramofon Könyvek sorozatban jelent meg az a csaknem ötszáz oldalas kiadvány, amely a 20. század egyik legjelentősebb magyar zenekritikusának, zenetörténészének és a zenei ismeretterjesztésben is mércét állító egyéniségének, Kroó Györgynek az Élet és Irodalom hetilapban publikált írásait tartalmazza. A kötet szerkesztője, közreadója Várkonyi Tamás zenetörténész. A 239 cikk az 1964 és 1996 közötti évtizedek zenei és kulturális életébe ad betekintést: olvashatunk kortárs zenei bemutatókról, aktív zeneszerzői műhelyekről, az európai és a magyarországi trendekről, az előadóművészet és a zenei kompozíciók örök kérdéseiről, valamint a magyar zenei életet alakító történésekről is. A most első ízben a nagyközönség elé tárt pillanatképek színes sorozata ezeknek az évtizedeknek zenei-kulturális panorámáját mutatja be. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a kötet - ahogyan Kroó György egyik recenziójában írta - "egyszerre történelem és életrajz, művészetszociológia és világpolitika, arckép, kordokumentum és nagyszerű olvasmány".

Részlet Kovács Sándor zenetörténész előszavából: "A most közzétett írások ugyan önmagukért beszélnek, de talán mégsem haszontalan, ha néhány szót szólunk hátterükről is. Nem szabad elfelejteni, hogy Kroó tanár úr alapító főszerkesztője és haláláig vezetője volt a Magyar Rádió Új Zenei Újság című heti magazinműsorának. Itt hétről hétre beszámolt koncertélményeiről. Az Élet és Irodalomban publikált írásai tehát kritikai tevékenységének egy részterületét mutatják: elsősorban új magyar művekről és néhány különösen fontos eseményről (például versenyekről) vagy új kiadványokról szólt ezen a fórumon. Számot kell vetni továbbá az akkori politikai-kultúrpolitikai helyzettel. A kritikák többsége arra az időszakra esik, amelyet utóbb, igen eufemisztikusan a Nagy Testvér, a Szovjetunió történetében a brezsnyevi 'pangás' korának neveztek el. Itthon ez volt a Kádár-korszak néha felhősebb, néha derűsebb időszaka. A zenei élet nem feltétlenül követte a politika vargabetűit: immár évtizedek távolából inkább folyamatos nyitásról, merev ideológiai dogmák fokozatos enyhüléséről beszélhetünk. Aki végigolvassa Kroó tanár úr kritikáit, világos képet kap ezekről az esztendőkről. Mintha fotósorozatot látnánk. Ez történt, két hét múlva meg ez. A pillanatfelvételek élesek, hitelesek."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.