Klasszikus

Új kulturális folyóirat indult

2004.05.12. 00:00
Ajánlom
Nagy fába vágta fejszéjét Kálmán Gyöngyi Anna újságíró; útjára indított egy folyóiratot, ami havonta jelenik majd meg. Címe: Mai Magyar Kultúra. A lapot kedden mutatta be az alapító főszerkesztő, már az újságárusoknál van.

- Gondolt arra, hogy mekkora itt a verseny, meg fogja tudni állni a helyét?

- Verseny vitathatatlanul van, viszont hiányérzetem támadt, évek óta úgy érzem, hogy nincsen olyan jellegű kulturális kiadvány a széles újságolvasó közönség számára, amelyből orientálódhat, tájékozódhat a kulturális életünkben – vélekedett Kálmán Gyöngyi Anna. Ez motivált, ez indított arra, hogy belefogjak ebbe a nagyon sok munkát és időt igénylő, de nagyon lelkesítő vállalkozásba.

- Nagyos színes a mai magyar kulturális élet. Hogyan válogatnak akkor?

- Megpróbálunk súlyozni, egyeztetünk, igyekszünk figyelemmel lenni az olvasóközönségre, hogy mi az, ami őket igazán érdekelné, de ugyanakkor a mi értékítéletünk a mi szempontjaink is nyilván számításba jönnek. Vissza is tekintünk az elmúlt hetek eseményeire, amik kiemelkedően fontosak voltak, akár itthon, akár külföldön. Például az első számban található a nagy visszhangot kiváltó Lohengrin premierrel kapcsolatos interjú, amely Marton Éva művésznővel készült. Készült egy interjú Kiss János balett igazgatóval, táncművésszel, az elmúlt napokban, az elmúlt hetekben kapott egy rangos díjat, az elmúlt két és fél évtizedes munkásságáért. Oszter Sándor színművésszel egy hosszabb interjú készült, ő egyébként a címlap művészünk is egyben.

- A tájékoztatáson kívül és az orientáción kívül, ahogy említette, nyilván van azért értékelés is.

- Mi nemcsak interjúkat, riportokat közlünk, hanem ami úgy gondoljuk, hogy nagyon hiányzik a mai kulturális sajtóból, kritikai véleményünknek is hangot szeretnénk adni, elsősorban koncertkritikákat, színi kritikákat, és filmkritikákat találhat majd az olvasó. Ez közérthető formában, tehát mindenki számára, de ugyanakkor szakmailag abszolút korrektül és ez is a célunk, hogy felkeltsük az érdeklődést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.