Klasszikus

Új kulturális folyóirat indult

2004.05.12. 00:00
Ajánlom
Nagy fába vágta fejszéjét Kálmán Gyöngyi Anna újságíró; útjára indított egy folyóiratot, ami havonta jelenik majd meg. Címe: Mai Magyar Kultúra. A lapot kedden mutatta be az alapító főszerkesztő, már az újságárusoknál van.

- Gondolt arra, hogy mekkora itt a verseny, meg fogja tudni állni a helyét?

- Verseny vitathatatlanul van, viszont hiányérzetem támadt, évek óta úgy érzem, hogy nincsen olyan jellegű kulturális kiadvány a széles újságolvasó közönség számára, amelyből orientálódhat, tájékozódhat a kulturális életünkben – vélekedett Kálmán Gyöngyi Anna. Ez motivált, ez indított arra, hogy belefogjak ebbe a nagyon sok munkát és időt igénylő, de nagyon lelkesítő vállalkozásba.

- Nagyos színes a mai magyar kulturális élet. Hogyan válogatnak akkor?

- Megpróbálunk súlyozni, egyeztetünk, igyekszünk figyelemmel lenni az olvasóközönségre, hogy mi az, ami őket igazán érdekelné, de ugyanakkor a mi értékítéletünk a mi szempontjaink is nyilván számításba jönnek. Vissza is tekintünk az elmúlt hetek eseményeire, amik kiemelkedően fontosak voltak, akár itthon, akár külföldön. Például az első számban található a nagy visszhangot kiváltó Lohengrin premierrel kapcsolatos interjú, amely Marton Éva művésznővel készült. Készült egy interjú Kiss János balett igazgatóval, táncművésszel, az elmúlt napokban, az elmúlt hetekben kapott egy rangos díjat, az elmúlt két és fél évtizedes munkásságáért. Oszter Sándor színművésszel egy hosszabb interjú készült, ő egyébként a címlap művészünk is egyben.

- A tájékoztatáson kívül és az orientáción kívül, ahogy említette, nyilván van azért értékelés is.

- Mi nemcsak interjúkat, riportokat közlünk, hanem ami úgy gondoljuk, hogy nagyon hiányzik a mai kulturális sajtóból, kritikai véleményünknek is hangot szeretnénk adni, elsősorban koncertkritikákat, színi kritikákat, és filmkritikákat találhat majd az olvasó. Ez közérthető formában, tehát mindenki számára, de ugyanakkor szakmailag abszolút korrektül és ez is a célunk, hogy felkeltsük az érdeklődést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.