Klasszikus

Új kulturális folyóirat indult

2004.05.12. 00:00
Ajánlom
Nagy fába vágta fejszéjét Kálmán Gyöngyi Anna újságíró; útjára indított egy folyóiratot, ami havonta jelenik majd meg. Címe: Mai Magyar Kultúra. A lapot kedden mutatta be az alapító főszerkesztő, már az újságárusoknál van.

- Gondolt arra, hogy mekkora itt a verseny, meg fogja tudni állni a helyét?

- Verseny vitathatatlanul van, viszont hiányérzetem támadt, évek óta úgy érzem, hogy nincsen olyan jellegű kulturális kiadvány a széles újságolvasó közönség számára, amelyből orientálódhat, tájékozódhat a kulturális életünkben – vélekedett Kálmán Gyöngyi Anna. Ez motivált, ez indított arra, hogy belefogjak ebbe a nagyon sok munkát és időt igénylő, de nagyon lelkesítő vállalkozásba.

- Nagyos színes a mai magyar kulturális élet. Hogyan válogatnak akkor?

- Megpróbálunk súlyozni, egyeztetünk, igyekszünk figyelemmel lenni az olvasóközönségre, hogy mi az, ami őket igazán érdekelné, de ugyanakkor a mi értékítéletünk a mi szempontjaink is nyilván számításba jönnek. Vissza is tekintünk az elmúlt hetek eseményeire, amik kiemelkedően fontosak voltak, akár itthon, akár külföldön. Például az első számban található a nagy visszhangot kiváltó Lohengrin premierrel kapcsolatos interjú, amely Marton Éva művésznővel készült. Készült egy interjú Kiss János balett igazgatóval, táncművésszel, az elmúlt napokban, az elmúlt hetekben kapott egy rangos díjat, az elmúlt két és fél évtizedes munkásságáért. Oszter Sándor színművésszel egy hosszabb interjú készült, ő egyébként a címlap művészünk is egyben.

- A tájékoztatáson kívül és az orientáción kívül, ahogy említette, nyilván van azért értékelés is.

- Mi nemcsak interjúkat, riportokat közlünk, hanem ami úgy gondoljuk, hogy nagyon hiányzik a mai kulturális sajtóból, kritikai véleményünknek is hangot szeretnénk adni, elsősorban koncertkritikákat, színi kritikákat, és filmkritikákat találhat majd az olvasó. Ez közérthető formában, tehát mindenki számára, de ugyanakkor szakmailag abszolút korrektül és ez is a célunk, hogy felkeltsük az érdeklődést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.