Klasszikus

Új lemezt készít az Anima Musicae

2023.09.18. 16:10
Ajánlom
Nem kisebb feladatra vállalkozott a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar, mint hogy a zeneirodalom egyik legismertebb művét, Antonio Vivaldi Négy évszakát rögzítse lemezen.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Valószínűleg nincs olyan zenekedvelő ember, akinek a polcán ne pihenne egy felvétel a barokk szerző legnépszerűbb művéből, valamelyik kiváló zenekar előadásában. A kamarazenekar azonban készülő lemezén egészen újszerű elgondolásban közelítette meg Vivaldi kompozícióját, a lehető leghitelesebb módon előadva, ugyanakkor saját ízlésvilágukat tükrözve.

Az együttes fennállása óta jónéhány alkalommal játszotta már a Négy évszakot kiváló szólisták közreműködésével, most azonban nem egy vendég, hanem a kamarazenekarhoz a lehető legszorosabban kapcsolódó hegedűművész, G. Horváth László, az Anima Musicae művészeti vezetője játszotta a hegedűversenyek szólóit.

_NG14328_Forras_AnimaMusicae-153941.jpg

G. Horváth László (Fotó/Forrás: Anima Musicae Kamarazenekar)

Az új koncepció kidolgozásában Dinyés Soma is fontos szerepet kapott, akit már több évtizedes szakmai kapcsolat fűz az együtteshez. A kamarazenekar barokk koncertjeinek állandó mentoraként és vendégművészeként számtalanszor dolgozott velük együtt, közös koncertsorozatuk volt az Óbudai Társaskörben, és az ország számos pontján léptek már fel különböző barokk produkciókkal.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen újdonságok fedezhetőek még fel Antonio Vivaldi legtöbbet előadott művében, mitől lehet ez a felvétel más, mint a többi.

Természetes jelenség, hogy az évtizedek alatt több százszor vagy akár több ezerszer játszott zenék esetében kialakulnak különböző előadói tradíciók, és ezek az ismert művek már el sem képzelhetőek másképp, mint ahogyan megszoktuk. A most készülő CD előadói azt a célt tűzték ki, hogy ezektől a berögződésektől megtisztítva, kizárólag a korstílus szabályait, Vivaldi szerzői utasításait szem előtt tartva, ugyanakkor a modern hangszerjáték lehetőségeit felhasználva közelítik meg a művet. Ahogyan Dinyés Soma is fogalmaz: „ez a felvétel korszakalkotó lehet, és minden hallgató igényét kielégítheti. A modern füllel hallgatók számára rengeteg újdonságot, felfedezést tartogat, hiszen rendkívül változatosan valósulnak meg a szerző természetfestő effektjei. Míg

a barokk előadásmód elhivatottjai rácsodálkozhatnak, hogy modern hangszereken is mennyire hitelesen, korhűen szólal meg Vivaldi műve,

szinte úgy, mintha egy barokk együttes játszaná.”

Az új felvétel elkészítését még egy fontos zenetörténeti fordulópont indokolja: néhány évvel ezelőtt zenetörténészeknek köszönhetően a Négy évszak eddig ismert, amszterdami kiadása mellett egy manchesteri verziót is megtaláltak, mely vélhetően egy korábbi változata a kompozíciónak, és ezáltal néhány érdekes eltérés is található benne. Az apróbb hangbeli, harmóniai különbségek mellett például a manchesteri kézirat egyik tételében még egy plusz csellószólam is hallható, ami még érdekesebbé teszi a művet. Az Anima Musicae nem köteleződött el egyik kiadás mellett sem, hanem

egyfajta zenei nyitottsággal, az újraértelmezés igényével ötvözte az izgalmas effektusokat, újdonságokat tartalmazó manchesteri és az ízlésüknek megfelelő, jobban megszokott amszterdami változatot.

Szintén kuriózum, hogy a continuo szólamban a csembaló mellett orgona is megszólal, ezzel is hűen tolmácsolva a szerző elképzelését, színesítve, gazdagítva a hangzásvilágot.

Az évszakokhoz – melyek tulajdonképpen egy-egy hegedűversenynek tekinthetők – Vivaldi szonetteket is költött. Ezekből, valamint a kottában található bejegyzésekből egyértelműen kiderülnek a szerző elképzelései: a madarakat utánzó effektusok, a mennydörgést, villámlást imitáló zenei hatások, melyek mind a szemünk elé varázsolják az aktuális évszakot.

Az előadók ezt a fantáziadús képszerűséget igyekeztek játékukkal megvalósítani, azzal a nélkülözhetetlen hozzávalóval, ami az Anima Musicae, azaz a zene lelke.

A lemez várhatóan 2024 tavaszán fog megjelenni a Hungaroton kiadásában, addig is érdemes meghallgatni a kamarazenekar eddig megjelent lemezeit a kiadónál.

Támogatott tartalom.

Fejléckép forrása: Anima Musicae Kamarazenekar

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holland ifjúsági rézfúvós zenekar lép fel a Városháza pop-up parkban

Budapest központjában, a Városháza pop-up parkban ad ingyenes koncertet július 26-án a hatvan zenészből álló Holland Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar (NJFO), ami igazán üdítő nyáresti feltöltődést ígér minden korosztály számára.
Klasszikus hír

John Eliot Gardiner nem tér vissza együtteseihez

A világhírű régizene-specialista karmester, valamint az általa alapított Monteverdi Kórus, az Angol Barokk Szólisták és a Forradalom és Romantika Zenekara bejelentette, a dirigens lemond vezetői pozíciójáról, és nem tér vissza az együttesek élére.
Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.