Klasszikus

Új lemezt készít az Anima Musicae

2023.09.18. 16:10
Ajánlom
Nem kisebb feladatra vállalkozott a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar, mint hogy a zeneirodalom egyik legismertebb művét, Antonio Vivaldi Négy évszakát rögzítse lemezen.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Valószínűleg nincs olyan zenekedvelő ember, akinek a polcán ne pihenne egy felvétel a barokk szerző legnépszerűbb művéből, valamelyik kiváló zenekar előadásában. A kamarazenekar azonban készülő lemezén egészen újszerű elgondolásban közelítette meg Vivaldi kompozícióját, a lehető leghitelesebb módon előadva, ugyanakkor saját ízlésvilágukat tükrözve.

Az együttes fennállása óta jónéhány alkalommal játszotta már a Négy évszakot kiváló szólisták közreműködésével, most azonban nem egy vendég, hanem a kamarazenekarhoz a lehető legszorosabban kapcsolódó hegedűművész, G. Horváth László, az Anima Musicae művészeti vezetője játszotta a hegedűversenyek szólóit.

_NG14328_Forras_AnimaMusicae-153941.jpg

G. Horváth László (Fotó/Forrás: Anima Musicae Kamarazenekar)

Az új koncepció kidolgozásában Dinyés Soma is fontos szerepet kapott, akit már több évtizedes szakmai kapcsolat fűz az együtteshez. A kamarazenekar barokk koncertjeinek állandó mentoraként és vendégművészeként számtalanszor dolgozott velük együtt, közös koncertsorozatuk volt az Óbudai Társaskörben, és az ország számos pontján léptek már fel különböző barokk produkciókkal.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen újdonságok fedezhetőek még fel Antonio Vivaldi legtöbbet előadott művében, mitől lehet ez a felvétel más, mint a többi.

Természetes jelenség, hogy az évtizedek alatt több százszor vagy akár több ezerszer játszott zenék esetében kialakulnak különböző előadói tradíciók, és ezek az ismert művek már el sem képzelhetőek másképp, mint ahogyan megszoktuk. A most készülő CD előadói azt a célt tűzték ki, hogy ezektől a berögződésektől megtisztítva, kizárólag a korstílus szabályait, Vivaldi szerzői utasításait szem előtt tartva, ugyanakkor a modern hangszerjáték lehetőségeit felhasználva közelítik meg a művet. Ahogyan Dinyés Soma is fogalmaz: „ez a felvétel korszakalkotó lehet, és minden hallgató igényét kielégítheti. A modern füllel hallgatók számára rengeteg újdonságot, felfedezést tartogat, hiszen rendkívül változatosan valósulnak meg a szerző természetfestő effektjei. Míg

a barokk előadásmód elhivatottjai rácsodálkozhatnak, hogy modern hangszereken is mennyire hitelesen, korhűen szólal meg Vivaldi műve,

szinte úgy, mintha egy barokk együttes játszaná.”

Az új felvétel elkészítését még egy fontos zenetörténeti fordulópont indokolja: néhány évvel ezelőtt zenetörténészeknek köszönhetően a Négy évszak eddig ismert, amszterdami kiadása mellett egy manchesteri verziót is megtaláltak, mely vélhetően egy korábbi változata a kompozíciónak, és ezáltal néhány érdekes eltérés is található benne. Az apróbb hangbeli, harmóniai különbségek mellett például a manchesteri kézirat egyik tételében még egy plusz csellószólam is hallható, ami még érdekesebbé teszi a művet. Az Anima Musicae nem köteleződött el egyik kiadás mellett sem, hanem

egyfajta zenei nyitottsággal, az újraértelmezés igényével ötvözte az izgalmas effektusokat, újdonságokat tartalmazó manchesteri és az ízlésüknek megfelelő, jobban megszokott amszterdami változatot.

Szintén kuriózum, hogy a continuo szólamban a csembaló mellett orgona is megszólal, ezzel is hűen tolmácsolva a szerző elképzelését, színesítve, gazdagítva a hangzásvilágot.

Az évszakokhoz – melyek tulajdonképpen egy-egy hegedűversenynek tekinthetők – Vivaldi szonetteket is költött. Ezekből, valamint a kottában található bejegyzésekből egyértelműen kiderülnek a szerző elképzelései: a madarakat utánzó effektusok, a mennydörgést, villámlást imitáló zenei hatások, melyek mind a szemünk elé varázsolják az aktuális évszakot.

Az előadók ezt a fantáziadús képszerűséget igyekeztek játékukkal megvalósítani, azzal a nélkülözhetetlen hozzávalóval, ami az Anima Musicae, azaz a zene lelke.

A lemez várhatóan 2024 tavaszán fog megjelenni a Hungaroton kiadásában, addig is érdemes meghallgatni a kamarazenekar eddig megjelent lemezeit a kiadónál.

Támogatott tartalom.

Fejléckép forrása: Anima Musicae Kamarazenekar

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.