Klasszikus

Új lendületet vett az Auer Vonósnégyes

2007.07.25. 00:00
Ajánlom
Zenei berkekben elterjedt a hír, hogy az Auer Vonósnégyes feloszlott. Jelentem, nem hogy feloszlott, hanem épp ellenkezőleg: él és virul. Az új primáriust Oláh Vilmos személyében hamar megtalálták, így a hegedűművész 2006 októberétől már az együttessel koncertezett. 2007 februárjában Berán Gábor vette át Berentés Zsuzsanna helyét. Az Oláh Vilmos vezette együttes jelenleg Lajtha László összes vonósnégyesét rögzíti lemezre – a világon elsőként – a Hungaroton stúdiójában.

Gálfi Csaba és Takács Ákos szerint a két kiváló hegedűs friss erőt, lendületet és lelkesedést hozott a csapatba, és így már bátran nekiláthattak a cseppet sem könnyű, kevéssé ismert, ellenben kiemelkedő Lajtha-darabok felvételének. A nagyszabású vállalkozásra Hollós Máté, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatója kérte fel az együttest. A tíz vonósnégyes három lemezen, a World Premier sorozat részeként fog megjelenni, melynek első két darabja decemberben, a harmadik pedig 2008 márciusában kerül a boltokba.

A vonósnégyes teli van tervekkel és koncertmeghívásokkal: augusztusban Észtországban turnéznak majd, de itthon is hallhatjuk őket a Zempléni Fesztiválon. Lajtha László művei - amelyekben egyrészt a magyar népzene elmei köszönnek vissza, de a francia impresszionista stílus is felfedezhető bennük – megihlették az együttes tagjait és terveik között olyan különleges koncertek is szerepelnek, ahol népzenészekkel közösen mutatnák be a Lajtha-műveket és a zeneszerzőt inspiráló, eredeti erdélyi témákat.

Oláh Vilmos elmondta, hogy az együttes repertoárját a jövőben elsősorban magyar zeneszerzők darabjaival szeretné bővíteni: egyrészt, mert külföldön inkább ezeket hallják tőlük szívesen, másrészt pedig még rengeteg, a lemezen nem rögzített remekmű. Egy londoni lemezkiadó felkérésére Mihály András és Harsányi Tibor műveit fogják felvenni.

Az Auer Vonósnégyes 1990-ben alakult, 1997-ben megnyerték a Yehudi Menuhin nevével fémjelzett 7. Nemzetközi Vonósnégyes Versenyt Londonban, 1996-ban a Magyar Zenészek Társasága az Év Legjobb Együttese címmel tüntette ki őket, 2000-ben pedig Liszt-díjjal jutalmazták tevékenységüket. Ennyi díj, koncert és munka után bizony eljön a változás ideje, ami láthatóan nem rengette meg az együttes stabilitását. Sőt, új erőre kaptak, jól érzik magukat, sokat dolgoznak: szóval, újjászülettek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.