Klasszikus

Új Liszt-portrét lepleztek le a Belvárosban

2013.09.03. 15:45
Ajánlom
Liszt Ferenc 2011-ben készült mellszobra a Nádor és a Zrínyi utcai sarkán álló Duna-palota szoborfülkéjében kapott helyet.

A Liszt-portré, Gerő Katalin alkotása a zeneszerző születésének 200. évfordulóját ünneplő emlékévben készült el, és a lengyelországi Liszt-év egyik kiemelkedő eseményeként, 2011 augusztusában avatták fel a Łazienki parkban, a híres Chopin emlékmű közvetlen közelében. Később a belgrádi magyar nagykövetség egy második példányt rendelt a mellszoborból, amit az ottani Zeneakadémia előtti, elegáns Park Manježben állítottak fel. A komponistához méltó budapesti helyszín kiválasztása meglehetősen hosszú időt vett igénybe, a Duna-palota sarkán lévő szoborfülke azonban már csak azért is ideális, mert Liszt egy időben maga is lakott a Nádor utcában, a Szent István Bazilika felépítését pedig adománnyal segítette.

A műalkotás ünnepélyes leleplezésére szeptember 2-án délután került sor. Mint a szobor alkotója, Gerő Katalin hangsúlyozta beszédében, a pesti belváros számára készült portré bronzból való kiöntésére, a szoborfülke restaurálására és a szobor felállítására számos nagylelkű adomány biztosított lehetőséget. A szobrász külön köszönetet mondott Szilasi Alex zongoraművésznek, a májusi adománygyűjtő koncerten fellépő Ránki családnak (Klukon Editnek, Ránki Dezsőnek és Ránki Fülöpnek), a pénzügyeket koordináló Zeneszalon Alapítványnak és a plakátok, szórólapok készítéséért felelős grafikusművésznek, Práczky Istvánnak. Mellettük kiemelte a legnagyobb támogatók, többek között a Rotary Hungary anyagi segítségét is.

Batta András, a Zeneakadémia rektora ezután Liszt művészi és emberi nagyságáról, a magyar kulturális életben betöltött szerepéről, valamint a Zeneakadémia támogatásáról beszélt, párhuzamot vonva Liszt tanítványai iránt megnyilvánuló nagylelkűsége és a tanítványok tanítványainak a portré elhelyzésének javára felajánlott adományai között.

Az esemény Farkas Gábor zongoraművész, illetve a Duna Szimfonikus Zenekar vonósainak játékával zárult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.