Klasszikus

Új Liszt-portrét lepleztek le a Belvárosban

2013.09.03. 15:45
Ajánlom
Liszt Ferenc 2011-ben készült mellszobra a Nádor és a Zrínyi utcai sarkán álló Duna-palota szoborfülkéjében kapott helyet.

A Liszt-portré, Gerő Katalin alkotása a zeneszerző születésének 200. évfordulóját ünneplő emlékévben készült el, és a lengyelországi Liszt-év egyik kiemelkedő eseményeként, 2011 augusztusában avatták fel a Łazienki parkban, a híres Chopin emlékmű közvetlen közelében. Később a belgrádi magyar nagykövetség egy második példányt rendelt a mellszoborból, amit az ottani Zeneakadémia előtti, elegáns Park Manježben állítottak fel. A komponistához méltó budapesti helyszín kiválasztása meglehetősen hosszú időt vett igénybe, a Duna-palota sarkán lévő szoborfülke azonban már csak azért is ideális, mert Liszt egy időben maga is lakott a Nádor utcában, a Szent István Bazilika felépítését pedig adománnyal segítette.

A műalkotás ünnepélyes leleplezésére szeptember 2-án délután került sor. Mint a szobor alkotója, Gerő Katalin hangsúlyozta beszédében, a pesti belváros számára készült portré bronzból való kiöntésére, a szoborfülke restaurálására és a szobor felállítására számos nagylelkű adomány biztosított lehetőséget. A szobrász külön köszönetet mondott Szilasi Alex zongoraművésznek, a májusi adománygyűjtő koncerten fellépő Ránki családnak (Klukon Editnek, Ránki Dezsőnek és Ránki Fülöpnek), a pénzügyeket koordináló Zeneszalon Alapítványnak és a plakátok, szórólapok készítéséért felelős grafikusművésznek, Práczky Istvánnak. Mellettük kiemelte a legnagyobb támogatók, többek között a Rotary Hungary anyagi segítségét is.

Batta András, a Zeneakadémia rektora ezután Liszt művészi és emberi nagyságáról, a magyar kulturális életben betöltött szerepéről, valamint a Zeneakadémia támogatásáról beszélt, párhuzamot vonva Liszt tanítványai iránt megnyilvánuló nagylelkűsége és a tanítványok tanítványainak a portré elhelyzésének javára felajánlott adományai között.

Az esemény Farkas Gábor zongoraművész, illetve a Duna Szimfonikus Zenekar vonósainak játékával zárult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!