Klasszikus

Új Liszt-portrét lepleztek le a Belvárosban

2013.09.03. 15:45
Ajánlom
Liszt Ferenc 2011-ben készült mellszobra a Nádor és a Zrínyi utcai sarkán álló Duna-palota szoborfülkéjében kapott helyet.

A Liszt-portré, Gerő Katalin alkotása a zeneszerző születésének 200. évfordulóját ünneplő emlékévben készült el, és a lengyelországi Liszt-év egyik kiemelkedő eseményeként, 2011 augusztusában avatták fel a Łazienki parkban, a híres Chopin emlékmű közvetlen közelében. Később a belgrádi magyar nagykövetség egy második példányt rendelt a mellszoborból, amit az ottani Zeneakadémia előtti, elegáns Park Manježben állítottak fel. A komponistához méltó budapesti helyszín kiválasztása meglehetősen hosszú időt vett igénybe, a Duna-palota sarkán lévő szoborfülke azonban már csak azért is ideális, mert Liszt egy időben maga is lakott a Nádor utcában, a Szent István Bazilika felépítését pedig adománnyal segítette.

A műalkotás ünnepélyes leleplezésére szeptember 2-án délután került sor. Mint a szobor alkotója, Gerő Katalin hangsúlyozta beszédében, a pesti belváros számára készült portré bronzból való kiöntésére, a szoborfülke restaurálására és a szobor felállítására számos nagylelkű adomány biztosított lehetőséget. A szobrász külön köszönetet mondott Szilasi Alex zongoraművésznek, a májusi adománygyűjtő koncerten fellépő Ránki családnak (Klukon Editnek, Ránki Dezsőnek és Ránki Fülöpnek), a pénzügyeket koordináló Zeneszalon Alapítványnak és a plakátok, szórólapok készítéséért felelős grafikusművésznek, Práczky Istvánnak. Mellettük kiemelte a legnagyobb támogatók, többek között a Rotary Hungary anyagi segítségét is.

Batta András, a Zeneakadémia rektora ezután Liszt művészi és emberi nagyságáról, a magyar kulturális életben betöltött szerepéről, valamint a Zeneakadémia támogatásáról beszélt, párhuzamot vonva Liszt tanítványai iránt megnyilvánuló nagylelkűsége és a tanítványok tanítványainak a portré elhelyzésének javára felajánlott adományai között.

Az esemény Farkas Gábor zongoraművész, illetve a Duna Szimfonikus Zenekar vonósainak játékával zárult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.