Klasszikus

Új magyar opera: A gólyakalifa

2005.05.27. 00:00
Ajánlom
Szombaton mutatja be a Magyar Állami Operaház Gyöngyösi Levente A gólyakalifa című operáját. Babits Mihály művéből Balla Zsófia írt szövegkönyvet. A főbb szerepeket Sólyom-Nagy Máté, Ambrus Ákos, Szolnoki Apollónia és Csavlek Etelka éneklik. Prózai szerepben az Operaház színpadára lép Kulka János is.

Egy magyar opera ősbemutatójával búcsúzik a Magyar Állami Operaház az idei szezontól. Gyöngyösi Levente hét éve született művét koncertszerű előadásban már láthatta a közönség 2001-ben, akkor is a Vashegyi György dirigálta a zenekart. Az eddig elsősorban klasszikus művek megszólaltatójaként ismert karmester szinte a mű születése óta nyomon követi A Gólyakalifa történetét. A zeneszerző 1999-es diplomakoncertén is ő vezényelt, igaz akkor még csupán az első felvonás készült el. A karmester állítja, hogy a zeneszerző tapasztalatlanságágából adódó hibái ellenére "A gólyakalifa drámai, kifejező, szenvedélyes, a szó legjobb értelmében igazi zene." Azért is nagy szükség van rá - véli Vashegyi - mert a kortárs zene nem mindig ilyen. Szinetár Miklós az Operaház főigazgatója is hasonló véleményen van. Gyöngyösi művével kapcsolatban jegyezte meg, hogy az opera hosszú idő után ismét elindult a közönség felé. Gyöngyösi művének bemutatójával Szinetár Miklós főigazgató is búcsúzik az intézménytől, hiszen június 1-vel távozik a Magyar Állami Operaház éléről. Szinetár Miklós a darab sajtótájékoztatóján büszkén idézte fel, hogy igazgatásának nyolc szezonja alatt hét új magyar művet mutattak be a dalszínházban. Mint elmondta, magyar művek nélkül elképzelhetetlen a nemzeti operajátszás.

Babits Mihály A gólyakalifa című regényéből Balla Zsófia írt szövegkönyvet. A librettistaként először bemutatkozó költő kezdetben le akarta beszélni Babits művéről a zeneszerzőt. Balla Zsófia szerint a lélek belsejében bonyolódó történek nehezen színpadra állítható. A legelső kérdés az volt - emlékszik vissza Balla Zsófia - hogyan lehet cselekményt írni abból, hogy valaki minden éjjel azt álmodja, hogy ő valaki más, hogyan lehet egy személyiség meghasonlását színpadra állítani. Babits Mihály 1913-ban született művében Tábory Elemér, egy jó házból való úri fiú példás életét éli, egészen addig a szörnyű napig, amíg rá nem ébred, hogy álmai kissé különösebbek a normálisnál: álmaiban egy árva, szerencsétlen és csúf inasfiú életét éli a legteljesebb valószerűséggel. E felismerés után felborul mindennapjainak nyugalma, az ébrenlét és az alvás váltakozásával együtt váltakozó két élete zaklatottá teszi, az őrültség határára sodorja a kétségbeesett fiút. Hosszas kínszenvedések után hősünk arra szánja el magát, hogy inas-önmagát öngyilkosságra bírja, hogy ily módon megszabaduljon személyiségének eme állandóan kísértő, szégyenletes alteregójától. A kísérlet azonban "túl jól" sikerül: az inas halála egyben Tábori Elemér életének végét is jelenti: holtan találják szobájában, homlokán lőtt sebbel, de semmiféle fegyvert nem találtak körülötte. A zeneszerzőt is a főhős, Elemér személyiségének felbomlása izgatta. Műve - elmondása szerint - mind zeneileg, mind dramaturgiailag Verdi és Mozart nyomdokain építkezik. Nemcsak a motívumok, hanem a szerkezet is az idős Verdinél látott jellegzetességeket mutat. A klasszikusok hatása mellett azonban az elektromos hangszerek is megjelennek a mű megszólaltatásában. Harangi Márta rendező első önálló munkája A gólykalifa. Az eredeti műben kettéosztott színpadkép szerepel, az egyik térfél Elemér, a másik az Inas világát hivatott megjeleníteni. A rendező végül egy teljesen zárt, egységes világot, egyetlen ember lelki terét képezte le a színpadon. Ahol a valóságos és álmodott élet képei úsznak elő, keverednek, tűnnek a semmibe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.