Klasszikus

Új magyar opera: A gólyakalifa

2005.05.27. 00:00
Ajánlom
Szombaton mutatja be a Magyar Állami Operaház Gyöngyösi Levente A gólyakalifa című operáját. Babits Mihály művéből Balla Zsófia írt szövegkönyvet. A főbb szerepeket Sólyom-Nagy Máté, Ambrus Ákos, Szolnoki Apollónia és Csavlek Etelka éneklik. Prózai szerepben az Operaház színpadára lép Kulka János is.

Egy magyar opera ősbemutatójával búcsúzik a Magyar Állami Operaház az idei szezontól. Gyöngyösi Levente hét éve született művét koncertszerű előadásban már láthatta a közönség 2001-ben, akkor is a Vashegyi György dirigálta a zenekart. Az eddig elsősorban klasszikus művek megszólaltatójaként ismert karmester szinte a mű születése óta nyomon követi A Gólyakalifa történetét. A zeneszerző 1999-es diplomakoncertén is ő vezényelt, igaz akkor még csupán az első felvonás készült el. A karmester állítja, hogy a zeneszerző tapasztalatlanságágából adódó hibái ellenére "A gólyakalifa drámai, kifejező, szenvedélyes, a szó legjobb értelmében igazi zene." Azért is nagy szükség van rá - véli Vashegyi - mert a kortárs zene nem mindig ilyen. Szinetár Miklós az Operaház főigazgatója is hasonló véleményen van. Gyöngyösi művével kapcsolatban jegyezte meg, hogy az opera hosszú idő után ismét elindult a közönség felé. Gyöngyösi művének bemutatójával Szinetár Miklós főigazgató is búcsúzik az intézménytől, hiszen június 1-vel távozik a Magyar Állami Operaház éléről. Szinetár Miklós a darab sajtótájékoztatóján büszkén idézte fel, hogy igazgatásának nyolc szezonja alatt hét új magyar művet mutattak be a dalszínházban. Mint elmondta, magyar művek nélkül elképzelhetetlen a nemzeti operajátszás.

Babits Mihály A gólyakalifa című regényéből Balla Zsófia írt szövegkönyvet. A librettistaként először bemutatkozó költő kezdetben le akarta beszélni Babits művéről a zeneszerzőt. Balla Zsófia szerint a lélek belsejében bonyolódó történek nehezen színpadra állítható. A legelső kérdés az volt - emlékszik vissza Balla Zsófia - hogyan lehet cselekményt írni abból, hogy valaki minden éjjel azt álmodja, hogy ő valaki más, hogyan lehet egy személyiség meghasonlását színpadra állítani. Babits Mihály 1913-ban született művében Tábory Elemér, egy jó házból való úri fiú példás életét éli, egészen addig a szörnyű napig, amíg rá nem ébred, hogy álmai kissé különösebbek a normálisnál: álmaiban egy árva, szerencsétlen és csúf inasfiú életét éli a legteljesebb valószerűséggel. E felismerés után felborul mindennapjainak nyugalma, az ébrenlét és az alvás váltakozásával együtt váltakozó két élete zaklatottá teszi, az őrültség határára sodorja a kétségbeesett fiút. Hosszas kínszenvedések után hősünk arra szánja el magát, hogy inas-önmagát öngyilkosságra bírja, hogy ily módon megszabaduljon személyiségének eme állandóan kísértő, szégyenletes alteregójától. A kísérlet azonban "túl jól" sikerül: az inas halála egyben Tábori Elemér életének végét is jelenti: holtan találják szobájában, homlokán lőtt sebbel, de semmiféle fegyvert nem találtak körülötte. A zeneszerzőt is a főhős, Elemér személyiségének felbomlása izgatta. Műve - elmondása szerint - mind zeneileg, mind dramaturgiailag Verdi és Mozart nyomdokain építkezik. Nemcsak a motívumok, hanem a szerkezet is az idős Verdinél látott jellegzetességeket mutat. A klasszikusok hatása mellett azonban az elektromos hangszerek is megjelennek a mű megszólaltatásában. Harangi Márta rendező első önálló munkája A gólykalifa. Az eredeti műben kettéosztott színpadkép szerepel, az egyik térfél Elemér, a másik az Inas világát hivatott megjeleníteni. A rendező végül egy teljesen zárt, egységes világot, egyetlen ember lelki terét képezte le a színpadon. Ahol a valóságos és álmodott élet képei úsznak elő, keverednek, tűnnek a semmibe.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.