Klasszikus

Új Magyar Zenei Fórum 2009

2008.11.05. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája és a Budapest Music Center – a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar és az UMZE Kamaraegyüttes közreműködésével - zeneszerzőversenyt hirdetett februárban, melyre 38 pályamű érkezett be. A nyolc döntőbe jutott kompozíciót 2009. január 12-én mutatják be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

"A verseny létrehozóinak célja az volt, hogy ösztönözzék és támogassák új magyar zenedarabok létrejöttét, és erősítsék az együttműködést a fiatal szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között. A pályázat nyitott volt minden olyan, magát magyarnak valló zeneszerző számára, aki még nem töltötte be 40. életévét. Pályázni nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában lehetett." – hangsúlyozta Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Csonka András, a Művészetek Plotája vezérigazgató helyettese az intézmény nyitottságát hangsúlyozta. "Minden, ami a jövőt érinti, számunkra fontos, ezért támogatjuk az új művek születését is." Elmondta, hogy a januári hangverseny három részből fog állni. Először a szimfonikus kompozíciókat mutatják be a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar és Keller András közreműködésével, a második részben pedig a kamarazenei művek hangzanak el az UMZE Kamaraegyüttes és Rácz Zoltán interpretációjában. A döntő zsűrije ezek után visszavonul, majd az est a harmadik felében az ünnepélyes díjátadásra kerül sor.

Itt kell megemlíteni, hogy a pályaműveket az elődöntőben és a döntőben más zsűri értékelte, illetve értékeli majd. A beérkezett 24 nagyzenekari pályaművet Kovács László karmester, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár és Vidovszky László zeneszerző, egyetemi tanár értékelte. A kamarazenei kategória 14 darabját Gémesi Géza zeneszerző, karmester, Pilz János hegedűművész és Serei Zsolt zeneszerző, karmester, egyetemi adjunktus zsűrizte. A döntőben Dr. Batta András muzikológus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Hamar Zsolt zeneszerző és karmester, a Pannon Filharmonikusok művészeti vezetője, Jeney Zoltán zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés tanszékének vezetője, Keller András hegedűművész és karmester, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, Rácz Zoltán ütőhangszeres művész és karmester, az UMZE kamaraegyüttes művészeti vezetője és Soproni József zeneszerző, az Artisjus képviseletében fogják meghozni a végső döntést.


Sáry Bánk, Dinyés Dániel, Horváth Balázs, Dargay Marcell, Bella Máté, Zombola Péter, Varga Judit

A tét nem kevés, hiszen az Artisjus, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Zenezserzők Egyesülete és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jóvoltából komoly pénzjutalom is kapcsolódik az elismerések mellé.

I. díj (felajánlója az Artisjus): 1 000 000 Forint (nagyzenekari kategória), 500 000 Forint (kamaraegyüttes kategória)

II. díj (felajánlója az Oktatási és Kulturális Minisztérium): 750 000 Forint (nagyzenekari kategória), 375 000 Forint (kamaraegyüttes kategória)

III. díj (felajánlója az Artisjus): 500 000 Forint (nagyzenekari kategória), 250 000 Forint (kamaraegyüttes kategória)

Különdíjak: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Magyar Zeneszerzők Egyesülete, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola

A döntőbe jutott nyolc pályamű:
Nagyzenekari kategória - Horváth Balázs: Borrowed Ideas, Dinyés Dániel: L’aria si rinnova, Varga Judit: Le Temps retrouvé, Zombola Péter: Symphony No. I/b
Kamarazenei kategória - Dargay Marcell: An(a)them(a), Bella Máté: Chuang Tzu’s Dream, Dinyés Dániel: Játékok - haladóknak 9-99, Sáry Bánk: Mégis

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár kiemelte, hogy ez a zeneszerzőverseny nagyon is belesimul abba a kulturális politikába, amely a Reneszánsz Év 2008 kapcsán több figyelmet fordít a kortárs művészet felé. Ennek a törekvésnek már megvolt az előképe a tehetséggondozásban és az ösztöndíjrendszerben. Idén a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Közhasznú Társaságon belül létrehozták a KLASSZ Zenei Irodát, amely elsősorban a fiatal művészekre fókuszál. "Ez a verseny egy igazi esély a fiatalok számára, és ha jövőre is megrendezik ezt a megmérettetést, a minisztérium mögötte fog állni."

A január 12-i koncertet az MR3-Bartók Rádió élőben fogja közvetíteni, és hozzáteszi mindazt, amit a rádiózás hozzá tud tenni egy ilyen eseményhez: interjúk formájában a zenszerzőket kérdezik majd, és sor kerül műismertetésekre is. Farkas Zoltán, a Bartók Rádió főszerkesztője elmondta, hogy mivel a rádiófelvételek kapcsán különösen törekdenek arra, hogy ne mindig ugyanazok, ne csak egy zárt kör tagjai kapjanak lehetőséget a bemutatkozásra, hanem mások is, a fiatalok is, ezért nagyon örülnek, hogy bekapcsolsóhattak ebbe a versenybe.

Serei Zsolt a kamarazenei kategória zsűrijének egyik tagja a zsűri egyetértéséről számolt be a négy döntőbe jutott darabbal kapcsolatban: mégha mindegyikük más szemszögből értékelte is a műveket, mindannyian ugyanazokat a darabokat javasolták továbbjutásra. A 14 kompozíció nagy része nagyon jól megkomponált darab volt, de voltak olyanok is, amelyeket versenyrutinból vetettek papírra. Bízik abban, hogy reflektorfénybe kerülnek a fiatal zeneszrezők egy olyan verseny kapcsán, amely a jövőben hasonló színvonalú események sorát indítja majd el.

Tihanyi László a nagyzenekari kategória zsűrijének egyik tagja arra világított rá, hogy igen sokrétű munkát igényel egy-egy ilyen szimfonikus mű megírása, sok időbe is telik, ezért érthető, hogy a versenyre elsősorban a fiatalok rezonáltak. Mivel nem volt stiláris megkötés, számos, a szimfonikus könnyűzene műfajába sorolható mű is érkezett. Mérlegelniük kellett a valódi kortárs zene és a más stíluskörből érkező darabok között, végül úgy döntöttek, hogy azt veszik figyelembe, hogy a zeneszerző a saját maga által felálított keretek között mennyire teljesített jól.

A döntőre tehát 2009. jaunár 12-én kerül sor este héttől egy igen hosszúnak, de annál izgalmasabbnak ígérkező esten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.