Klasszikus

Új Magyar Zenei Fórum 2009

2008.11.05. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája és a Budapest Music Center – a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar és az UMZE Kamaraegyüttes közreműködésével - zeneszerzőversenyt hirdetett februárban, melyre 38 pályamű érkezett be. A nyolc döntőbe jutott kompozíciót 2009. január 12-én mutatják be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

"A verseny létrehozóinak célja az volt, hogy ösztönözzék és támogassák új magyar zenedarabok létrejöttét, és erősítsék az együttműködést a fiatal szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között. A pályázat nyitott volt minden olyan, magát magyarnak valló zeneszerző számára, aki még nem töltötte be 40. életévét. Pályázni nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában lehetett." – hangsúlyozta Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Csonka András, a Művészetek Plotája vezérigazgató helyettese az intézmény nyitottságát hangsúlyozta. "Minden, ami a jövőt érinti, számunkra fontos, ezért támogatjuk az új művek születését is." Elmondta, hogy a januári hangverseny három részből fog állni. Először a szimfonikus kompozíciókat mutatják be a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar és Keller András közreműködésével, a második részben pedig a kamarazenei művek hangzanak el az UMZE Kamaraegyüttes és Rácz Zoltán interpretációjában. A döntő zsűrije ezek után visszavonul, majd az est a harmadik felében az ünnepélyes díjátadásra kerül sor.

Itt kell megemlíteni, hogy a pályaműveket az elődöntőben és a döntőben más zsűri értékelte, illetve értékeli majd. A beérkezett 24 nagyzenekari pályaművet Kovács László karmester, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár és Vidovszky László zeneszerző, egyetemi tanár értékelte. A kamarazenei kategória 14 darabját Gémesi Géza zeneszerző, karmester, Pilz János hegedűművész és Serei Zsolt zeneszerző, karmester, egyetemi adjunktus zsűrizte. A döntőben Dr. Batta András muzikológus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Hamar Zsolt zeneszerző és karmester, a Pannon Filharmonikusok művészeti vezetője, Jeney Zoltán zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés tanszékének vezetője, Keller András hegedűművész és karmester, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, Rácz Zoltán ütőhangszeres művész és karmester, az UMZE kamaraegyüttes művészeti vezetője és Soproni József zeneszerző, az Artisjus képviseletében fogják meghozni a végső döntést.


Sáry Bánk, Dinyés Dániel, Horváth Balázs, Dargay Marcell, Bella Máté, Zombola Péter, Varga Judit

A tét nem kevés, hiszen az Artisjus, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Zenezserzők Egyesülete és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jóvoltából komoly pénzjutalom is kapcsolódik az elismerések mellé.

I. díj (felajánlója az Artisjus): 1 000 000 Forint (nagyzenekari kategória), 500 000 Forint (kamaraegyüttes kategória)

II. díj (felajánlója az Oktatási és Kulturális Minisztérium): 750 000 Forint (nagyzenekari kategória), 375 000 Forint (kamaraegyüttes kategória)

III. díj (felajánlója az Artisjus): 500 000 Forint (nagyzenekari kategória), 250 000 Forint (kamaraegyüttes kategória)

Különdíjak: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Magyar Zeneszerzők Egyesülete, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola

A döntőbe jutott nyolc pályamű:
Nagyzenekari kategória - Horváth Balázs: Borrowed Ideas, Dinyés Dániel: L’aria si rinnova, Varga Judit: Le Temps retrouvé, Zombola Péter: Symphony No. I/b
Kamarazenei kategória - Dargay Marcell: An(a)them(a), Bella Máté: Chuang Tzu’s Dream, Dinyés Dániel: Játékok - haladóknak 9-99, Sáry Bánk: Mégis

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár kiemelte, hogy ez a zeneszerzőverseny nagyon is belesimul abba a kulturális politikába, amely a Reneszánsz Év 2008 kapcsán több figyelmet fordít a kortárs művészet felé. Ennek a törekvésnek már megvolt az előképe a tehetséggondozásban és az ösztöndíjrendszerben. Idén a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Közhasznú Társaságon belül létrehozták a KLASSZ Zenei Irodát, amely elsősorban a fiatal művészekre fókuszál. "Ez a verseny egy igazi esély a fiatalok számára, és ha jövőre is megrendezik ezt a megmérettetést, a minisztérium mögötte fog állni."

A január 12-i koncertet az MR3-Bartók Rádió élőben fogja közvetíteni, és hozzáteszi mindazt, amit a rádiózás hozzá tud tenni egy ilyen eseményhez: interjúk formájában a zenszerzőket kérdezik majd, és sor kerül műismertetésekre is. Farkas Zoltán, a Bartók Rádió főszerkesztője elmondta, hogy mivel a rádiófelvételek kapcsán különösen törekdenek arra, hogy ne mindig ugyanazok, ne csak egy zárt kör tagjai kapjanak lehetőséget a bemutatkozásra, hanem mások is, a fiatalok is, ezért nagyon örülnek, hogy bekapcsolsóhattak ebbe a versenybe.

Serei Zsolt a kamarazenei kategória zsűrijének egyik tagja a zsűri egyetértéséről számolt be a négy döntőbe jutott darabbal kapcsolatban: mégha mindegyikük más szemszögből értékelte is a műveket, mindannyian ugyanazokat a darabokat javasolták továbbjutásra. A 14 kompozíció nagy része nagyon jól megkomponált darab volt, de voltak olyanok is, amelyeket versenyrutinból vetettek papírra. Bízik abban, hogy reflektorfénybe kerülnek a fiatal zeneszrezők egy olyan verseny kapcsán, amely a jövőben hasonló színvonalú események sorát indítja majd el.

Tihanyi László a nagyzenekari kategória zsűrijének egyik tagja arra világított rá, hogy igen sokrétű munkát igényel egy-egy ilyen szimfonikus mű megírása, sok időbe is telik, ezért érthető, hogy a versenyre elsősorban a fiatalok rezonáltak. Mivel nem volt stiláris megkötés, számos, a szimfonikus könnyűzene műfajába sorolható mű is érkezett. Mérlegelniük kellett a valódi kortárs zene és a más stíluskörből érkező darabok között, végül úgy döntöttek, hogy azt veszik figyelembe, hogy a zeneszerző a saját maga által felálított keretek között mennyire teljesített jól.

A döntőre tehát 2009. jaunár 12-én kerül sor este héttől egy igen hosszúnak, de annál izgalmasabbnak ígérkező esten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Színház

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.