Klasszikus

Új Mozart-film

2006.01.27. 00:00
Ajánlom
A számos díjnyertes dokumentumfilmjéről ismert rendező, Phil Grabsky In Search of Mozart (Mozart nyomában) című dokumentumfilmjét nagy sikerrel mutatták be január 4-én a londoni Barbican Centerben.

Grabsky, aki legutóbbi filmjét Afganisztánról forgatta (korábban Muhammad Aliról és Peléről készített dokumentumfilmet), számos Mozart-kutatóval, karmesterrel, énekessel, zongoristával készített interjút, és több mint huszonötezer mérföldet utazott a film forgatása során.

Elmondása szerint filmjével szerette volna megismerni és megismertetni a valódi, mítoszoktól mentes Mozartot. „Ha a zseni magyarázatául a mögötte rejlő isteni inspirációra hivatkoznak, ezzel nem jutunk közelebb a valódi nagyság megismeréséhez. A filmem sokkal inkább a 18. századi Európa apró-cseprő jellegzetességeire van kihegyezve és arra, hogy Mozart miként volt bizonyos értelemben „terméke”, egyben haszonélvezője korszakának. Ismernénk vajon Mozartot, ha tíz évvel korábban vagy tíz évvel később születik? Ez hihetetlenül izgalmas kérdés, és a film azt a talán meglepő választ sugallja, hogy feltehetőleg nem.”

A filmben az alábbi „Mozart-rajongók” szólalnak meg: Pierre-Laurent Aimard, Thomas Allen, Leif Ove Andsnes, Giovanni Carli Ballola, Matthias Bamert, Günther Bauer, Ian Bostridge, Volkmar Braunbehrens, Ronald Brautigam, Frans Brüggen, Sine Bundgaard, Imogen Cooper, Cliff Eisen, Gerald Finley, Adam Fischer, Renée Fleming, Harry Halbreich, Ursula Heil, Stefan Herheim, Angela Hewitt, Eric Hoeprich, Konrad Hünteler, René Jacobs, Janine Jansen, Hebe Jeffrey, Simon Keenlyside, Angelika Kirchschlager, Magdalena Kožená, Lang Lang, Louis Langrée, Topi Lehtipuu, Josef Mancal, Jonathan Miller, Roger Norrington, Bayan Northcott, Julian Rachlin, Horst Reischenböck, Christophe Rousset, Stanley Sadie, Michel Swierczewski, Nicholas Till, Lada Valesova

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.