Klasszikus

Új művészeti vezető a Budafest élén

2004.05.11. 00:00
Ajánlom
Szimfonikus koncertek, operaelőadások, balettestek, jazzhangversenyek. Ismertették az idei Budafest nyári zenei fesztivál programját. Mivel a Budafest eddigi művészeti vezetője, Bán Teodóra a Fővárosi Szabadtéri Színpadok igazgatója lett, posztját Kesselyák Gergely az Operaház karmestere vette át.

Kezdő karmesterként az ember mindig elgondolkodik azon, hogyan kéne eldirigálni a Beethoven V. szimfóniáját ahhoz, hogy az más, extra, egyedi, és az enyém legyen. Aztán az embernek az évek során rá kell jönni, hogy ezek mind tévútra vezető próbálkozások. Ennek a fesztiválnak a vezetését nem azért kell átvenni, mert rossz, mert csőd van, mert meg kell váltani a világot. Ez az egyik legrangosabb fesztivál. Szeretném jól csinálni, természetesen rengeteg ötletem van – mondja Kesselyák Gergely.

- Milyen előadásokat láthatunk az idei nyáron?

- A Rigoletto, Szinetár Miklós rendezésében most kerül újonnan színre.

- A Budafest nyári programjai három helyszínen zajlanak, a Hilton szállóban, a Magyar Állami Operaházban, és a Szent István téren a Bazilika előtt.

- Így van, a Bazilika előtti téren szimfonikus koncerteket tartunk, amelyeknek a műsora szintén színes, öt különböző zenekar, öt karmesterrel lép föl, itt is a népszerű klasszikusoktól az egészen oldott, nyári estés programokig sok minden hallható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus eötvös péter

Mozarttal beszélget és a migrációra reflektál Eötvös Péter új lemezén

A szeptember 13-án megjelenő Gliding című új album a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának és Hakan Hardenberger svéd trombitaművész közreműködésével készült a BMC Records gondozásában.
Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!