Klasszikus

Új művészeti vezető a Budafest élén

2004.05.11. 00:00
Ajánlom
Szimfonikus koncertek, operaelőadások, balettestek, jazzhangversenyek. Ismertették az idei Budafest nyári zenei fesztivál programját. Mivel a Budafest eddigi művészeti vezetője, Bán Teodóra a Fővárosi Szabadtéri Színpadok igazgatója lett, posztját Kesselyák Gergely az Operaház karmestere vette át.

Kezdő karmesterként az ember mindig elgondolkodik azon, hogyan kéne eldirigálni a Beethoven V. szimfóniáját ahhoz, hogy az más, extra, egyedi, és az enyém legyen. Aztán az embernek az évek során rá kell jönni, hogy ezek mind tévútra vezető próbálkozások. Ennek a fesztiválnak a vezetését nem azért kell átvenni, mert rossz, mert csőd van, mert meg kell váltani a világot. Ez az egyik legrangosabb fesztivál. Szeretném jól csinálni, természetesen rengeteg ötletem van – mondja Kesselyák Gergely.

- Milyen előadásokat láthatunk az idei nyáron?

- A Rigoletto, Szinetár Miklós rendezésében most kerül újonnan színre.

- A Budafest nyári programjai három helyszínen zajlanak, a Hilton szállóban, a Magyar Állami Operaházban, és a Szent István téren a Bazilika előtt.

- Így van, a Bazilika előtti téren szimfonikus koncerteket tartunk, amelyeknek a műsora szintén színes, öt különböző zenekar, öt karmesterrel lép föl, itt is a népszerű klasszikusoktól az egészen oldott, nyári estés programokig sok minden hallható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.