Klasszikus

Új Muzsikás-lemez

2004.01.09. 00:00
Ajánlom
Új lemezzel jelentkezett karácsonyra a Muzsikás. Az együttes Sebestyén Mártával 1999 óta minden évben fellép a Zeneakadémián, és e produkciókról rendre hangfelvétel is készül. A friss CD középpontjába a legutóbbi, 2003-as koncert került, melyen a Muzsikás a Szabó Dénes vezette, ötvenfős - nemrég kórusolimpiát nyert - nyíregyházi Pro Musica Leánykarral lépett pódiumra.

Bár a tizenhat számot tartalmazó összeállítás nem a CD-n hallható sorrendben hangzott el a Zeneakadémián, mégis visszaadja a koncert hangulatát - ahol a népzene és a kórusművek egymást értelmezték, erősítették, különleges zenei élményt adva. A lemez legtöbb darabja egy adott Bartók- vagy Kodály-mű vagy tétel népzenei anyagát mutatja be: a Marosszéki táncdallamok, A kállai kettős dallamai, az Ének Szent István királyhoz, a Pe loc és az Invirtita. Máshol hangulatában kötődik egymáshoz a népi dallam és műzene, mint a Kyrie moldvából és a Hegyi éjszakák I. vagy az egy szál hegedűn eljátszott rubato dallam (A Bakonyba' lakom) és az azt követő Bartók-kórusmű (Senkim a világon) esetében. Végül megjelennek autentikus népzenei folyamatok is, mint a Csárdás és szökő Csávásról, az Édes Gergelem Moldvából vagy a Mezőségi táncrend. Különleges gyöngyszem a gazdagon díszített, archaikus moldvai recitáló dallam, a Szép fejér pakulár balladája.

Magyarországon 1998 karácsonyán, Európában 1999 tavaszán, Amerikában és Japánban pedig 1999 őszén jelent meg az együttes méltán nagy sikerű Bartók-albuma, mely Bartók Béla és a népzene kapcsolatát kívánta bemutatni. A Bartók-album koncertváltozatával sok helyen fellépett a Muzsikás, s ha lehetett, ezekre a koncertekre meghívták a lemezen is játszó Alexander Balanescu hegedűművészt. Közösen zenéltek például a New York-i Symphony Space zenei színházban, a párizsi Théâtre de la Ville-ben, a londoni Royal Festival Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban és a római Santa Cecilia nagytermében. Itthon a Zeneakadémián a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be a lemez anyagát, 1999-ben. 2000-ben a Roel Dieltiens belga csellistával tartott közös fellépéseken Kodály muzsikája állt a középpontban. A zeneakadémiai esten túl ez a koncert is számos, főleg komolyzenei közönséget vonzó helyre eljutott, például a brüsszeli zeneakadémia nagytermébe és a Perigo Noire-i fesztiválra. A 2001-es koncerten Jandó Jenő zongoraművész, 2002-ben pedig a Keller-vonósnégyes volt a Muzsikás vendége. Idén, február 2-án a Bartók kvartett-tel lépnek a Zeneakadémia színpadára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.