Klasszikus

Új Muzsikás-lemez

2004.01.09. 00:00
Ajánlom
Új lemezzel jelentkezett karácsonyra a Muzsikás. Az együttes Sebestyén Mártával 1999 óta minden évben fellép a Zeneakadémián, és e produkciókról rendre hangfelvétel is készül. A friss CD középpontjába a legutóbbi, 2003-as koncert került, melyen a Muzsikás a Szabó Dénes vezette, ötvenfős - nemrég kórusolimpiát nyert - nyíregyházi Pro Musica Leánykarral lépett pódiumra.

Bár a tizenhat számot tartalmazó összeállítás nem a CD-n hallható sorrendben hangzott el a Zeneakadémián, mégis visszaadja a koncert hangulatát - ahol a népzene és a kórusművek egymást értelmezték, erősítették, különleges zenei élményt adva. A lemez legtöbb darabja egy adott Bartók- vagy Kodály-mű vagy tétel népzenei anyagát mutatja be: a Marosszéki táncdallamok, A kállai kettős dallamai, az Ének Szent István királyhoz, a Pe loc és az Invirtita. Máshol hangulatában kötődik egymáshoz a népi dallam és műzene, mint a Kyrie moldvából és a Hegyi éjszakák I. vagy az egy szál hegedűn eljátszott rubato dallam (A Bakonyba' lakom) és az azt követő Bartók-kórusmű (Senkim a világon) esetében. Végül megjelennek autentikus népzenei folyamatok is, mint a Csárdás és szökő Csávásról, az Édes Gergelem Moldvából vagy a Mezőségi táncrend. Különleges gyöngyszem a gazdagon díszített, archaikus moldvai recitáló dallam, a Szép fejér pakulár balladája.

Magyarországon 1998 karácsonyán, Európában 1999 tavaszán, Amerikában és Japánban pedig 1999 őszén jelent meg az együttes méltán nagy sikerű Bartók-albuma, mely Bartók Béla és a népzene kapcsolatát kívánta bemutatni. A Bartók-album koncertváltozatával sok helyen fellépett a Muzsikás, s ha lehetett, ezekre a koncertekre meghívták a lemezen is játszó Alexander Balanescu hegedűművészt. Közösen zenéltek például a New York-i Symphony Space zenei színházban, a párizsi Théâtre de la Ville-ben, a londoni Royal Festival Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban és a római Santa Cecilia nagytermében. Itthon a Zeneakadémián a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be a lemez anyagát, 1999-ben. 2000-ben a Roel Dieltiens belga csellistával tartott közös fellépéseken Kodály muzsikája állt a középpontban. A zeneakadémiai esten túl ez a koncert is számos, főleg komolyzenei közönséget vonzó helyre eljutott, például a brüsszeli zeneakadémia nagytermébe és a Perigo Noire-i fesztiválra. A 2001-es koncerten Jandó Jenő zongoraművész, 2002-ben pedig a Keller-vonósnégyes volt a Muzsikás vendége. Idén, február 2-án a Bartók kvartett-tel lépnek a Zeneakadémia színpadára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.