Klasszikus

Új operaévad: az európai színvonal

2005.09.15. 00:00
Ajánlom
Miközben a Magyar Állami Operaház évadkezdése finoman szólva is kissé kuszára sikerült, Európában többnyire problémamentesen elkezdődött az új szezon. Az alábbiakban ízelítő következik az öreg kontinens vezető operaházainak a 2005-2006-os évadra kínált új produkcióiból.

A Bécsi Staatsoperben Leos Janácek kevéssé ismert Osud című operáját egy estén fogják bemutatni Puccini első operájával a Le Villi-vel. Emellett új rendezésben viszik színre a Lohengrint, az Anyegint és Schönberg befejezetlen operáját a Mózes és Áront.

A brüsszeli Théatre Royal de la Monnaie a Varázsfuvola új, William Kentridge rendezte előadásával indítja az évadot, ezt Jan van Vlijmen (1935-2004) Thyest című, görög mitológiai tárgyú operájának ősbemutatója követi. Az évad során számos ritkaság lesz látható a színházban, többek között Rossini 1970-es években felfedezett operája, az Il Viaggio à Reims, a fiatal Mozart Il Re Pastore című pásztorjátéka, Wolfgang Rihm 1978-ban bemutatott Jakob Lenz című műve, és Paisiello Sevillai borbélya, mely harmincnégy évvel előzte meg Rossini remekművét.

A londoni Royal Opera House idei új előadásai között találjuk többek között a Toscát új rendezésben, Angela Gheorghiuval a címszerepben, egy valódi kuriózumot, az olasz Alfano Franco (1875-1954) Cyrano de Bergerac című operáját Placido Domingóval a nagyorrú nemes szerepében, Carl Nielsen 1906-ban írott Maskarade című művét, valamint a Siegfried és az Istenek alkonya új előadását.

A párizsi Opéra Bastille-ban a Simone Boccanegra és a Szerelmi bájital új színrevitele mellett látható lesz Hindemith 1926-os Cardillac című operája, valamint Kaija Saariho legújabb művének, az Adrina Maternek az ősbemutatója Peter Sellars rendezésében. Az Opéra Garnier-ben Patrice Chéreau viszi színre Mozart három da Ponte-operáját, a Cosi Fan Tuttét, a Don Giovannit és a Figaro házasságát, új rendezésben mutatják be Rameau Platée című operáját, valamint Gluck Iphigénia Auliszban című művét.

A berlini Staatsoper Unter den Linden, melyet gazdasági okokból 2006-ban összevonnak a Deutsche Operrel és a Komische Operrel számos új produkciót kínál az új évadban, többek között Seven Attempted Escapes From Silence címmel egy hét szerző által írott mű ősbemutatóját. A ház zeneigazgatója, Daniel Barenboim a Borisz Godunov és a Trisztán és Izolda új előadását is fogja vezényelni az évad során, s bemutatják Pascal Dusapin legújabb színpadi művét, melynek címe Faust, la Dernière Nuit.

A milánói Teatro Alla Scala két ritkán hallható Mozart-operával kapcsolódik a 2006-os Mozart-év ünnepségsorozatába, az Idomeneo és az Ascanio in Alba új előadásával. A tavalyi botrányok miatt elmaradt egyfelvonásos operák bemutatóját idén megtartják: Azio Corghi kortárs szerző művét – Il Dissoluto Assolto –, mely a Nobel-díjas író, José Saramago egy színdarabját veszi alapul, Hindemith 1922-es Sancta Susanna című egyfelvonásosával játsszák együtt.

Az amszterdami Het Muziektheater évadnyitó eseménysorozata a teljes Ring háromszori előadása lesz Hartmut Haenchen vezényletével. Ezt követi Hans Werner Henze 1965-ös operájának – The Bassarids – új előadása, s új rendezést kap az Elektra, a Kisvárosi Lady Macbeth, valamint a Simone Boccanegra is. Tavasszal pedig egy fiatal dél-afrikai együttes vendégjátéka során lesz látható egy zulu nyelven előadott opera, a Princesse Magogo.

A Zürichi Operaházban számos premier lesz az új évadban: Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbeth-je és Eugen d’Albert Tiefland című operája mellett a Végzet hatalma, a Peter Grimes, a Turandot és a Don Giovanni kerül színre új rendezésben. William Christie fogja vezényelni Handel Orlandójának új előadását, míg Mozart korai remekműve, a La Finta Giardiniera Nikolaus Harnoncourt zenei irányítása mellett kap új rendezést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus hír

Balázs János a „Cziffra Kápolnában” ad koncertet

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége, és fellép a Saint-Frambourg Kápolnában is.
Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.