Klasszikus

Új operaévad: az európai színvonal

2005.09.15. 00:00
Ajánlom
Miközben a Magyar Állami Operaház évadkezdése finoman szólva is kissé kuszára sikerült, Európában többnyire problémamentesen elkezdődött az új szezon. Az alábbiakban ízelítő következik az öreg kontinens vezető operaházainak a 2005-2006-os évadra kínált új produkcióiból.

A Bécsi Staatsoperben Leos Janácek kevéssé ismert Osud című operáját egy estén fogják bemutatni Puccini első operájával a Le Villi-vel. Emellett új rendezésben viszik színre a Lohengrint, az Anyegint és Schönberg befejezetlen operáját a Mózes és Áront.

A brüsszeli Théatre Royal de la Monnaie a Varázsfuvola új, William Kentridge rendezte előadásával indítja az évadot, ezt Jan van Vlijmen (1935-2004) Thyest című, görög mitológiai tárgyú operájának ősbemutatója követi. Az évad során számos ritkaság lesz látható a színházban, többek között Rossini 1970-es években felfedezett operája, az Il Viaggio à Reims, a fiatal Mozart Il Re Pastore című pásztorjátéka, Wolfgang Rihm 1978-ban bemutatott Jakob Lenz című műve, és Paisiello Sevillai borbélya, mely harmincnégy évvel előzte meg Rossini remekművét.

A londoni Royal Opera House idei új előadásai között találjuk többek között a Toscát új rendezésben, Angela Gheorghiuval a címszerepben, egy valódi kuriózumot, az olasz Alfano Franco (1875-1954) Cyrano de Bergerac című operáját Placido Domingóval a nagyorrú nemes szerepében, Carl Nielsen 1906-ban írott Maskarade című művét, valamint a Siegfried és az Istenek alkonya új előadását.

A párizsi Opéra Bastille-ban a Simone Boccanegra és a Szerelmi bájital új színrevitele mellett látható lesz Hindemith 1926-os Cardillac című operája, valamint Kaija Saariho legújabb művének, az Adrina Maternek az ősbemutatója Peter Sellars rendezésében. Az Opéra Garnier-ben Patrice Chéreau viszi színre Mozart három da Ponte-operáját, a Cosi Fan Tuttét, a Don Giovannit és a Figaro házasságát, új rendezésben mutatják be Rameau Platée című operáját, valamint Gluck Iphigénia Auliszban című művét.

A berlini Staatsoper Unter den Linden, melyet gazdasági okokból 2006-ban összevonnak a Deutsche Operrel és a Komische Operrel számos új produkciót kínál az új évadban, többek között Seven Attempted Escapes From Silence címmel egy hét szerző által írott mű ősbemutatóját. A ház zeneigazgatója, Daniel Barenboim a Borisz Godunov és a Trisztán és Izolda új előadását is fogja vezényelni az évad során, s bemutatják Pascal Dusapin legújabb színpadi művét, melynek címe Faust, la Dernière Nuit.

A milánói Teatro Alla Scala két ritkán hallható Mozart-operával kapcsolódik a 2006-os Mozart-év ünnepségsorozatába, az Idomeneo és az Ascanio in Alba új előadásával. A tavalyi botrányok miatt elmaradt egyfelvonásos operák bemutatóját idén megtartják: Azio Corghi kortárs szerző művét – Il Dissoluto Assolto –, mely a Nobel-díjas író, José Saramago egy színdarabját veszi alapul, Hindemith 1922-es Sancta Susanna című egyfelvonásosával játsszák együtt.

Az amszterdami Het Muziektheater évadnyitó eseménysorozata a teljes Ring háromszori előadása lesz Hartmut Haenchen vezényletével. Ezt követi Hans Werner Henze 1965-ös operájának – The Bassarids – új előadása, s új rendezést kap az Elektra, a Kisvárosi Lady Macbeth, valamint a Simone Boccanegra is. Tavasszal pedig egy fiatal dél-afrikai együttes vendégjátéka során lesz látható egy zulu nyelven előadott opera, a Princesse Magogo.

A Zürichi Operaházban számos premier lesz az új évadban: Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbeth-je és Eugen d’Albert Tiefland című operája mellett a Végzet hatalma, a Peter Grimes, a Turandot és a Don Giovanni kerül színre új rendezésben. William Christie fogja vezényelni Handel Orlandójának új előadását, míg Mozart korai remekműve, a La Finta Giardiniera Nikolaus Harnoncourt zenei irányítása mellett kap új rendezést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.