Klasszikus

Új operaévad: az európai színvonal

2005.09.15. 00:00
Ajánlom
Miközben a Magyar Állami Operaház évadkezdése finoman szólva is kissé kuszára sikerült, Európában többnyire problémamentesen elkezdődött az új szezon. Az alábbiakban ízelítő következik az öreg kontinens vezető operaházainak a 2005-2006-os évadra kínált új produkcióiból.

A Bécsi Staatsoperben Leos Janácek kevéssé ismert Osud című operáját egy estén fogják bemutatni Puccini első operájával a Le Villi-vel. Emellett új rendezésben viszik színre a Lohengrint, az Anyegint és Schönberg befejezetlen operáját a Mózes és Áront.

A brüsszeli Théatre Royal de la Monnaie a Varázsfuvola új, William Kentridge rendezte előadásával indítja az évadot, ezt Jan van Vlijmen (1935-2004) Thyest című, görög mitológiai tárgyú operájának ősbemutatója követi. Az évad során számos ritkaság lesz látható a színházban, többek között Rossini 1970-es években felfedezett operája, az Il Viaggio à Reims, a fiatal Mozart Il Re Pastore című pásztorjátéka, Wolfgang Rihm 1978-ban bemutatott Jakob Lenz című műve, és Paisiello Sevillai borbélya, mely harmincnégy évvel előzte meg Rossini remekművét.

A londoni Royal Opera House idei új előadásai között találjuk többek között a Toscát új rendezésben, Angela Gheorghiuval a címszerepben, egy valódi kuriózumot, az olasz Alfano Franco (1875-1954) Cyrano de Bergerac című operáját Placido Domingóval a nagyorrú nemes szerepében, Carl Nielsen 1906-ban írott Maskarade című művét, valamint a Siegfried és az Istenek alkonya új előadását.

A párizsi Opéra Bastille-ban a Simone Boccanegra és a Szerelmi bájital új színrevitele mellett látható lesz Hindemith 1926-os Cardillac című operája, valamint Kaija Saariho legújabb művének, az Adrina Maternek az ősbemutatója Peter Sellars rendezésében. Az Opéra Garnier-ben Patrice Chéreau viszi színre Mozart három da Ponte-operáját, a Cosi Fan Tuttét, a Don Giovannit és a Figaro házasságát, új rendezésben mutatják be Rameau Platée című operáját, valamint Gluck Iphigénia Auliszban című művét.

A berlini Staatsoper Unter den Linden, melyet gazdasági okokból 2006-ban összevonnak a Deutsche Operrel és a Komische Operrel számos új produkciót kínál az új évadban, többek között Seven Attempted Escapes From Silence címmel egy hét szerző által írott mű ősbemutatóját. A ház zeneigazgatója, Daniel Barenboim a Borisz Godunov és a Trisztán és Izolda új előadását is fogja vezényelni az évad során, s bemutatják Pascal Dusapin legújabb színpadi művét, melynek címe Faust, la Dernière Nuit.

A milánói Teatro Alla Scala két ritkán hallható Mozart-operával kapcsolódik a 2006-os Mozart-év ünnepségsorozatába, az Idomeneo és az Ascanio in Alba új előadásával. A tavalyi botrányok miatt elmaradt egyfelvonásos operák bemutatóját idén megtartják: Azio Corghi kortárs szerző művét – Il Dissoluto Assolto –, mely a Nobel-díjas író, José Saramago egy színdarabját veszi alapul, Hindemith 1922-es Sancta Susanna című egyfelvonásosával játsszák együtt.

Az amszterdami Het Muziektheater évadnyitó eseménysorozata a teljes Ring háromszori előadása lesz Hartmut Haenchen vezényletével. Ezt követi Hans Werner Henze 1965-ös operájának – The Bassarids – új előadása, s új rendezést kap az Elektra, a Kisvárosi Lady Macbeth, valamint a Simone Boccanegra is. Tavasszal pedig egy fiatal dél-afrikai együttes vendégjátéka során lesz látható egy zulu nyelven előadott opera, a Princesse Magogo.

A Zürichi Operaházban számos premier lesz az új évadban: Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbeth-je és Eugen d’Albert Tiefland című operája mellett a Végzet hatalma, a Peter Grimes, a Turandot és a Don Giovanni kerül színre új rendezésben. William Christie fogja vezényelni Handel Orlandójának új előadását, míg Mozart korai remekműve, a La Finta Giardiniera Nikolaus Harnoncourt zenei irányítása mellett kap új rendezést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.