Klasszikus

Új sorozatot indít a Zeneakadémián Fülei Balázs

2021.12.10. 11:30
Ajánlom
Rendhagyó sorozatot indít 2022-ben Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész a Zeneakadémián. A „Hallgasson Füleire!” című sorozat nem konkrét műveket tűz műsorra, hanem – mindig más tematika alapján – a közönség a saját élményeit kapcsolhatja össze egy-egy előadással. Egy zenemű többféle interpretációban is elhangzik majd, és mindig csak egy paraméter változik.

Ha egy zenemű megérint, akkor van közös szál, és megtalálhatjuk benne a magunk életét – írja Fülei Balázs a sorozat ajánlójában. A közönségnek tulajdonképpen nincs is más dolga, mint nyitott szívvel, lélekkel, füllel beülni a nézőtérre, és hagyni, hogy a zene minden érzékszervét megérintse. A program rendhagyó lesz:

a Liszt díjas zongoraművész mindig is kereste az új utakat, az új lehetőségeket arra, hogy miként is lehet – a hagyományos kereteket felrobbantva – a zenét igazán közel hozni a koncertlátogatókhoz.

Ezeken a programokon színpad és nézőtér nem két külön világ, van átjárás, van kommunikáció.

A négy koncertből álló sorozat első programja az összetevők és fűszerek arányát vizsgálja: van-e receptje egy jó előadásnak, és milyen fűszereket alkalmazhat az előadó. Elképzelhető, hogy egy nem odaillő fűszer az előadást is tönkreteszi? A kérdésekre február 16-án születnek meg a válaszok.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

 A második alkalommal – március 9-én – az érzékenység és érzékiség közti különbséget tapasztalhatja meg a közönség. Mindannyian tudjuk, hogy nem nehéz valakit érzékiséggel rabul ejteni, egy-egy finom sóhaj a zongorán vagy egy bársonypuha hang egy váratlan pillanatban igen hatásos lehet, de ez a könnyebb siker. Az érzékiség bekebelez, az érzékenység szelíden hívogat – vajon melyik előadást választja a néző?

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

HallgassonFuleireplakat-113103.jpg

Hallgasson Füleire! (Fotó/Forrás: Déber Gábor)

Mazurka, keringő, gigue, sarabande – csupa-csupa tánc, mégis: az európai szerzőktől gyakran hallunk ilyen műfajú zeneműveket. Az április 6-ra tervezett harmadik koncert azt járja körül, hogy milyen elemeket használ fel egy-egy táncból a zenemű. A közönség számára ez az este egy nagy utazás lesz a táncokkal évszázadokon át, Bachtól egészen Bartókig

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

A negyedik koncert illatokat és színeket idéz meg: sötétíteni és világosítani a zenében is igen hatásosan lehet, a fehér és a fekete között azonban rengeteg árnyalatot tud megfogalmazni az előadó. Hogy miként, az – más műhelytitkok mellett – kiderül a sorozat zárókoncertjén, május 4-én a Zeneakadémia Solti Termében.  A sorozat a Hold Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Fülei Balázs (fotó/forrás: Déber Gábor)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.