Klasszikus

Új sorozatot indít a Zeneakadémián Fülei Balázs

2021.12.10. 11:30
Ajánlom
Rendhagyó sorozatot indít 2022-ben Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész a Zeneakadémián. A „Hallgasson Füleire!” című sorozat nem konkrét műveket tűz műsorra, hanem – mindig más tematika alapján – a közönség a saját élményeit kapcsolhatja össze egy-egy előadással. Egy zenemű többféle interpretációban is elhangzik majd, és mindig csak egy paraméter változik.

Ha egy zenemű megérint, akkor van közös szál, és megtalálhatjuk benne a magunk életét – írja Fülei Balázs a sorozat ajánlójában. A közönségnek tulajdonképpen nincs is más dolga, mint nyitott szívvel, lélekkel, füllel beülni a nézőtérre, és hagyni, hogy a zene minden érzékszervét megérintse. A program rendhagyó lesz:

a Liszt díjas zongoraművész mindig is kereste az új utakat, az új lehetőségeket arra, hogy miként is lehet – a hagyományos kereteket felrobbantva – a zenét igazán közel hozni a koncertlátogatókhoz.

Ezeken a programokon színpad és nézőtér nem két külön világ, van átjárás, van kommunikáció.

A négy koncertből álló sorozat első programja az összetevők és fűszerek arányát vizsgálja: van-e receptje egy jó előadásnak, és milyen fűszereket alkalmazhat az előadó. Elképzelhető, hogy egy nem odaillő fűszer az előadást is tönkreteszi? A kérdésekre február 16-án születnek meg a válaszok.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

 A második alkalommal – március 9-én – az érzékenység és érzékiség közti különbséget tapasztalhatja meg a közönség. Mindannyian tudjuk, hogy nem nehéz valakit érzékiséggel rabul ejteni, egy-egy finom sóhaj a zongorán vagy egy bársonypuha hang egy váratlan pillanatban igen hatásos lehet, de ez a könnyebb siker. Az érzékiség bekebelez, az érzékenység szelíden hívogat – vajon melyik előadást választja a néző?

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

HallgassonFuleireplakat-113103.jpg

Hallgasson Füleire! (Fotó/Forrás: Déber Gábor)

Mazurka, keringő, gigue, sarabande – csupa-csupa tánc, mégis: az európai szerzőktől gyakran hallunk ilyen műfajú zeneműveket. Az április 6-ra tervezett harmadik koncert azt járja körül, hogy milyen elemeket használ fel egy-egy táncból a zenemű. A közönség számára ez az este egy nagy utazás lesz a táncokkal évszázadokon át, Bachtól egészen Bartókig

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

A negyedik koncert illatokat és színeket idéz meg: sötétíteni és világosítani a zenében is igen hatásosan lehet, a fehér és a fekete között azonban rengeteg árnyalatot tud megfogalmazni az előadó. Hogy miként, az – más műhelytitkok mellett – kiderül a sorozat zárókoncertjén, május 4-én a Zeneakadémia Solti Termében.  A sorozat a Hold Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Fülei Balázs (fotó/forrás: Déber Gábor)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Simon Izabella és Várjon Dénes kurátori hétvégéje következik a Magyar Zene Házában

Folytatódik a Magyar Zene Háza sorozata, amelyben neves művészek válogatják össze egy-egy hétvége programját. Március 9-én és 10-én a Simon Izabella–Várjon Dénes zongoraművész házaspár gyerekek és felnőttek számára is készül zenei csemegékkel.
Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.