Klasszikus

Új stratégia a Müpában

2011.10.24. 16:33
Ajánlom
A Művészetek Palotájában öt évre szóló, új stratégiai tervet dolgoztak ki, melynek főbb pillére többek között a koprodukciók létrehozása és a tematikus műsorszerkesztés.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója a hétfőn tartott sajtótájékoztatón a világ előadóművészeti központjainak élvonalába tartozó intézményében arról is beszélt, hogy az új gondolkodás szükségességét egy globális folyamat is erősíti, mégpedig a jóléti társadalmi erő háttérbe szorulása. "Tavaly négy millió látogatónk volt, 1000 feletti programot szervezünk évente, viszont tavalyhoz képest 40%-al csökkent az állami támogatásunk, miközben ez még mindig 5%-al magasabb, mint a saját bevételeink. Eddig a kultúra eltartott műfaj volt, de most új lépéseket kell tennünk a fennmaradás érdekében. A Müpa új irányok nyitásával szeretné fenntartani a minőségi kultúra képviseletében elért nemzetközi pozícióját, a rendezvények színvonalát és mennyiségét" - világított rá a vezérigazgató.

Az új stratégiai terv főbb építőkövei: a tematikus műsorszerkesztés, mely elv nemcsak egy-egy produkció esetén érvényesül, hanem egymást erősítő sorozatok, új albrandek létrehozásában is megmutatkozik majd. Az elkövetkező évek egyik legfontosabb feladata a koprodukciók létrehozása lesz. A hazai és nemzetközi intézményekkel közös előadásokban összeadódik a résztvevők kulturális tőkéje és tapasztalata, míg a költségek és a bevételek megoszlanak. Az együttműködés arra is lehetőséget teremt, hogy a hazánkon kívül kevésbé ismert, de világszínvonalú fiatal magyar művészeket is megismerje a világ a Müpa koprodukciói révén.

Sokkal szorosabb együttműködést terveznek a közmédiával is, melynek alapja az a világviszonylatban is kiemelkedő számú és minőségű előadás, az a hang- és mozgóképkincs, amit a Müpa épületében rögzítettek. Rockenbauer Zoltán, az MTVA kulturális főszerkesztője elmondta, hogy a "Müpa az év végére olyan technikai rendszert alakít ki, amely lehetővé teszi HD minőségű közvetítések létrejöttét. A reklámversenytől függetlenül szeretnénk biztosítani a kultúra legkülönbözőbb formáihoz való hozzáférést. A később gyerekműsorokra specializált M2 és a kizárólag kulturális csatornaként, a Mezzo vagy az Arte konkurenciájaként működő Duna2 számít elsősorban a Müpa segítségére" - mondta.

A Müpa komoly lehetőséget lát a kulturális turizmusban, ezért a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével olyan csomagajánlatokat hoz létre stratégiai partnerei, és múzeumok, így a Szépművészeti és a Nemzeti Múzeum integrálásával, amelyek prémiumszolgáltatásokat és exkluzív kulturális tartalmakat egyesítenek. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint az emberek szívesebben töltenek el rövidebb időt, egy-egy hosszú hétvégét egy másik városban vagy országban, továbbá elsősorban nem ismeret-, hanem élményszerzésért járnak kulturláisprogramokra, ilyen levek mentén kell kialakítani a programcsomagokat.

A stratégiai terv egyik alapfeltevése, hogy a kulturális szolgáltatások ipara közvetlen és közvetett gazdasági hatásait tekintve az ország egyik sikerágazata lehet. Magyarország kulturális életének továbbélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több hazai koprodukció alakuljon ki, és a terület vezető intézményei szoros együttműködésben dolgozzanak. A Művészetek Palotája ennek az összefogásnak a szellemében folytatja az együttműködést a Zeneakadémiával. Dr. Batta András rektor szerint a fiatal, magyar muzsikusok zenei tehetsége termék is egyben, amit külföldön is jól lehet kamatoztatni és természetesen itthon is folyamatosan láthatóvá kell tenni. „Így valósítható meg a zenei szilíciumvölgy gondolata Magyarországon" - mondta.

A Magyar Állami Operaházzal is folytatódik a jókapcsolat. Ókovács Szilveszter kormánybiztos szerint „bár nem vagyunk egy holdingba szervezve, de a közös ügy összefogásra késztet, egy irányba terel minket. Wagner zenéjének kihozása az Operaházból nemcsak a Müpának, de a műfajnak is jót tett, így nem indítunk el rivális tetralógiát addig, amíg ki nem fut a Budapesti Wagner-napok. Cserébe a Müpa foglalkoztatja a zenekarunkat, énekkarunkat és a szólistáinkat is, sőt, dal- és kamaraesteknek biztosít helyet a Fesztivál Színházban."

Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy míg a két szervezet között eddig pusztán korrekt gazdasági együttműködés zajlott, most gyümölcsözőbb kapcsolat jöhet létre. Az eddig befogadó jelleggel funkcionáló Müpával most közösen szervezik többek között a március 18-i Ütős napot, a Gipsy Jazz World Pojektet, Händel Herkules című operájának bemutatóját a Vashegyi György vezette Purcell Kórussal, az Orfeo Zenekarral, valamint a Musik, Musik, Musik című színházi előadást is.

Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója a 2012-től a félig vagy teljesen szcenírozott Richard Strauss-operákról beszélt, amelyeket a Müpával közösen hoznak létre, valamint beszámolt arról is, hogy a 2012/13-as évadtól az eddig egymástól függetlenül működő edukációs programjaikat is össze fogják hangolni. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója a 32 társulattal való együttműködésükről számolt be és arról, hogy a Müpával való kooperáció több neves, külföldi együttes meghívását teszi lehetővé. Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója a koncertlátogatók és a kortárs képzőművészet eredetileg kicsi közös halmazának szélesítéséről számolt be. "Az idei szezonban eddig 5000 látgató, míg a tavalyiban 10.000 néző tekintette meg koncertjegyével a kiállításainkat" - mondta.

Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató helyettese a Müpa 2012-es programjaiból szemezgetve kiemelte Sir Neville Marriner, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly karmesterek, Leonidas Kavakos, Anne-Sophie Mutter hegedűsök érkezését, valamint saját sorozataik közül a Szimfonikus felfedezéseket. A jazz rajongói találkozhatnak többek között Gary Burtonnel és Chick Coreával, és a világzene szerelmeseinek olyan műsorokkal kedveskednek, mint a Desert Slide fellépése. Változatos programok, változatlan minőség és új stratégia jellemzi tehát a Művészetek Palotája 2012/2013-as évadát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.