Klasszikus

Új stratégia a Müpában

2011.10.24. 16:33
Ajánlom
A Művészetek Palotájában öt évre szóló, új stratégiai tervet dolgoztak ki, melynek főbb pillére többek között a koprodukciók létrehozása és a tematikus műsorszerkesztés.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója a hétfőn tartott sajtótájékoztatón a világ előadóművészeti központjainak élvonalába tartozó intézményében arról is beszélt, hogy az új gondolkodás szükségességét egy globális folyamat is erősíti, mégpedig a jóléti társadalmi erő háttérbe szorulása. "Tavaly négy millió látogatónk volt, 1000 feletti programot szervezünk évente, viszont tavalyhoz képest 40%-al csökkent az állami támogatásunk, miközben ez még mindig 5%-al magasabb, mint a saját bevételeink. Eddig a kultúra eltartott műfaj volt, de most új lépéseket kell tennünk a fennmaradás érdekében. A Müpa új irányok nyitásával szeretné fenntartani a minőségi kultúra képviseletében elért nemzetközi pozícióját, a rendezvények színvonalát és mennyiségét" - világított rá a vezérigazgató.

Az új stratégiai terv főbb építőkövei: a tematikus műsorszerkesztés, mely elv nemcsak egy-egy produkció esetén érvényesül, hanem egymást erősítő sorozatok, új albrandek létrehozásában is megmutatkozik majd. Az elkövetkező évek egyik legfontosabb feladata a koprodukciók létrehozása lesz. A hazai és nemzetközi intézményekkel közös előadásokban összeadódik a résztvevők kulturális tőkéje és tapasztalata, míg a költségek és a bevételek megoszlanak. Az együttműködés arra is lehetőséget teremt, hogy a hazánkon kívül kevésbé ismert, de világszínvonalú fiatal magyar művészeket is megismerje a világ a Müpa koprodukciói révén.

Sokkal szorosabb együttműködést terveznek a közmédiával is, melynek alapja az a világviszonylatban is kiemelkedő számú és minőségű előadás, az a hang- és mozgóképkincs, amit a Müpa épületében rögzítettek. Rockenbauer Zoltán, az MTVA kulturális főszerkesztője elmondta, hogy a "Müpa az év végére olyan technikai rendszert alakít ki, amely lehetővé teszi HD minőségű közvetítések létrejöttét. A reklámversenytől függetlenül szeretnénk biztosítani a kultúra legkülönbözőbb formáihoz való hozzáférést. A később gyerekműsorokra specializált M2 és a kizárólag kulturális csatornaként, a Mezzo vagy az Arte konkurenciájaként működő Duna2 számít elsősorban a Müpa segítségére" - mondta.

A Müpa komoly lehetőséget lát a kulturális turizmusban, ezért a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével olyan csomagajánlatokat hoz létre stratégiai partnerei, és múzeumok, így a Szépművészeti és a Nemzeti Múzeum integrálásával, amelyek prémiumszolgáltatásokat és exkluzív kulturális tartalmakat egyesítenek. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint az emberek szívesebben töltenek el rövidebb időt, egy-egy hosszú hétvégét egy másik városban vagy országban, továbbá elsősorban nem ismeret-, hanem élményszerzésért járnak kulturláisprogramokra, ilyen levek mentén kell kialakítani a programcsomagokat.

A stratégiai terv egyik alapfeltevése, hogy a kulturális szolgáltatások ipara közvetlen és közvetett gazdasági hatásait tekintve az ország egyik sikerágazata lehet. Magyarország kulturális életének továbbélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több hazai koprodukció alakuljon ki, és a terület vezető intézményei szoros együttműködésben dolgozzanak. A Művészetek Palotája ennek az összefogásnak a szellemében folytatja az együttműködést a Zeneakadémiával. Dr. Batta András rektor szerint a fiatal, magyar muzsikusok zenei tehetsége termék is egyben, amit külföldön is jól lehet kamatoztatni és természetesen itthon is folyamatosan láthatóvá kell tenni. „Így valósítható meg a zenei szilíciumvölgy gondolata Magyarországon" - mondta.

A Magyar Állami Operaházzal is folytatódik a jókapcsolat. Ókovács Szilveszter kormánybiztos szerint „bár nem vagyunk egy holdingba szervezve, de a közös ügy összefogásra késztet, egy irányba terel minket. Wagner zenéjének kihozása az Operaházból nemcsak a Müpának, de a műfajnak is jót tett, így nem indítunk el rivális tetralógiát addig, amíg ki nem fut a Budapesti Wagner-napok. Cserébe a Müpa foglalkoztatja a zenekarunkat, énekkarunkat és a szólistáinkat is, sőt, dal- és kamaraesteknek biztosít helyet a Fesztivál Színházban."

Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy míg a két szervezet között eddig pusztán korrekt gazdasági együttműködés zajlott, most gyümölcsözőbb kapcsolat jöhet létre. Az eddig befogadó jelleggel funkcionáló Müpával most közösen szervezik többek között a március 18-i Ütős napot, a Gipsy Jazz World Pojektet, Händel Herkules című operájának bemutatóját a Vashegyi György vezette Purcell Kórussal, az Orfeo Zenekarral, valamint a Musik, Musik, Musik című színházi előadást is.

Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója a 2012-től a félig vagy teljesen szcenírozott Richard Strauss-operákról beszélt, amelyeket a Müpával közösen hoznak létre, valamint beszámolt arról is, hogy a 2012/13-as évadtól az eddig egymástól függetlenül működő edukációs programjaikat is össze fogják hangolni. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója a 32 társulattal való együttműködésükről számolt be és arról, hogy a Müpával való kooperáció több neves, külföldi együttes meghívását teszi lehetővé. Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója a koncertlátogatók és a kortárs képzőművészet eredetileg kicsi közös halmazának szélesítéséről számolt be. "Az idei szezonban eddig 5000 látgató, míg a tavalyiban 10.000 néző tekintette meg koncertjegyével a kiállításainkat" - mondta.

Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató helyettese a Müpa 2012-es programjaiból szemezgetve kiemelte Sir Neville Marriner, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly karmesterek, Leonidas Kavakos, Anne-Sophie Mutter hegedűsök érkezését, valamint saját sorozataik közül a Szimfonikus felfedezéseket. A jazz rajongói találkozhatnak többek között Gary Burtonnel és Chick Coreával, és a világzene szerelmeseinek olyan műsorokkal kedveskednek, mint a Desert Slide fellépése. Változatos programok, változatlan minőség és új stratégia jellemzi tehát a Művészetek Palotája 2012/2013-as évadát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.