Klasszikus

Új stratégia a Müpában

2011.10.24. 16:33
Ajánlom
A Művészetek Palotájában öt évre szóló, új stratégiai tervet dolgoztak ki, melynek főbb pillére többek között a koprodukciók létrehozása és a tematikus műsorszerkesztés.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója a hétfőn tartott sajtótájékoztatón a világ előadóművészeti központjainak élvonalába tartozó intézményében arról is beszélt, hogy az új gondolkodás szükségességét egy globális folyamat is erősíti, mégpedig a jóléti társadalmi erő háttérbe szorulása. "Tavaly négy millió látogatónk volt, 1000 feletti programot szervezünk évente, viszont tavalyhoz képest 40%-al csökkent az állami támogatásunk, miközben ez még mindig 5%-al magasabb, mint a saját bevételeink. Eddig a kultúra eltartott műfaj volt, de most új lépéseket kell tennünk a fennmaradás érdekében. A Müpa új irányok nyitásával szeretné fenntartani a minőségi kultúra képviseletében elért nemzetközi pozícióját, a rendezvények színvonalát és mennyiségét" - világított rá a vezérigazgató.

Az új stratégiai terv főbb építőkövei: a tematikus műsorszerkesztés, mely elv nemcsak egy-egy produkció esetén érvényesül, hanem egymást erősítő sorozatok, új albrandek létrehozásában is megmutatkozik majd. Az elkövetkező évek egyik legfontosabb feladata a koprodukciók létrehozása lesz. A hazai és nemzetközi intézményekkel közös előadásokban összeadódik a résztvevők kulturális tőkéje és tapasztalata, míg a költségek és a bevételek megoszlanak. Az együttműködés arra is lehetőséget teremt, hogy a hazánkon kívül kevésbé ismert, de világszínvonalú fiatal magyar művészeket is megismerje a világ a Müpa koprodukciói révén.

Sokkal szorosabb együttműködést terveznek a közmédiával is, melynek alapja az a világviszonylatban is kiemelkedő számú és minőségű előadás, az a hang- és mozgóképkincs, amit a Müpa épületében rögzítettek. Rockenbauer Zoltán, az MTVA kulturális főszerkesztője elmondta, hogy a "Müpa az év végére olyan technikai rendszert alakít ki, amely lehetővé teszi HD minőségű közvetítések létrejöttét. A reklámversenytől függetlenül szeretnénk biztosítani a kultúra legkülönbözőbb formáihoz való hozzáférést. A később gyerekműsorokra specializált M2 és a kizárólag kulturális csatornaként, a Mezzo vagy az Arte konkurenciájaként működő Duna2 számít elsősorban a Müpa segítségére" - mondta.

A Müpa komoly lehetőséget lát a kulturális turizmusban, ezért a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével olyan csomagajánlatokat hoz létre stratégiai partnerei, és múzeumok, így a Szépművészeti és a Nemzeti Múzeum integrálásával, amelyek prémiumszolgáltatásokat és exkluzív kulturális tartalmakat egyesítenek. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint az emberek szívesebben töltenek el rövidebb időt, egy-egy hosszú hétvégét egy másik városban vagy országban, továbbá elsősorban nem ismeret-, hanem élményszerzésért járnak kulturláisprogramokra, ilyen levek mentén kell kialakítani a programcsomagokat.

A stratégiai terv egyik alapfeltevése, hogy a kulturális szolgáltatások ipara közvetlen és közvetett gazdasági hatásait tekintve az ország egyik sikerágazata lehet. Magyarország kulturális életének továbbélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több hazai koprodukció alakuljon ki, és a terület vezető intézményei szoros együttműködésben dolgozzanak. A Művészetek Palotája ennek az összefogásnak a szellemében folytatja az együttműködést a Zeneakadémiával. Dr. Batta András rektor szerint a fiatal, magyar muzsikusok zenei tehetsége termék is egyben, amit külföldön is jól lehet kamatoztatni és természetesen itthon is folyamatosan láthatóvá kell tenni. „Így valósítható meg a zenei szilíciumvölgy gondolata Magyarországon" - mondta.

A Magyar Állami Operaházzal is folytatódik a jókapcsolat. Ókovács Szilveszter kormánybiztos szerint „bár nem vagyunk egy holdingba szervezve, de a közös ügy összefogásra késztet, egy irányba terel minket. Wagner zenéjének kihozása az Operaházból nemcsak a Müpának, de a műfajnak is jót tett, így nem indítunk el rivális tetralógiát addig, amíg ki nem fut a Budapesti Wagner-napok. Cserébe a Müpa foglalkoztatja a zenekarunkat, énekkarunkat és a szólistáinkat is, sőt, dal- és kamaraesteknek biztosít helyet a Fesztivál Színházban."

Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy míg a két szervezet között eddig pusztán korrekt gazdasági együttműködés zajlott, most gyümölcsözőbb kapcsolat jöhet létre. Az eddig befogadó jelleggel funkcionáló Müpával most közösen szervezik többek között a március 18-i Ütős napot, a Gipsy Jazz World Pojektet, Händel Herkules című operájának bemutatóját a Vashegyi György vezette Purcell Kórussal, az Orfeo Zenekarral, valamint a Musik, Musik, Musik című színházi előadást is.

Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója a 2012-től a félig vagy teljesen szcenírozott Richard Strauss-operákról beszélt, amelyeket a Müpával közösen hoznak létre, valamint beszámolt arról is, hogy a 2012/13-as évadtól az eddig egymástól függetlenül működő edukációs programjaikat is össze fogják hangolni. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója a 32 társulattal való együttműködésükről számolt be és arról, hogy a Müpával való kooperáció több neves, külföldi együttes meghívását teszi lehetővé. Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója a koncertlátogatók és a kortárs képzőművészet eredetileg kicsi közös halmazának szélesítéséről számolt be. "Az idei szezonban eddig 5000 látgató, míg a tavalyiban 10.000 néző tekintette meg koncertjegyével a kiállításainkat" - mondta.

Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató helyettese a Müpa 2012-es programjaiból szemezgetve kiemelte Sir Neville Marriner, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly karmesterek, Leonidas Kavakos, Anne-Sophie Mutter hegedűsök érkezését, valamint saját sorozataik közül a Szimfonikus felfedezéseket. A jazz rajongói találkozhatnak többek között Gary Burtonnel és Chick Coreával, és a világzene szerelmeseinek olyan műsorokkal kedveskednek, mint a Desert Slide fellépése. Változatos programok, változatlan minőség és új stratégia jellemzi tehát a Művészetek Palotája 2012/2013-as évadát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.