Klasszikus

Új stratégia a Müpában

2011.10.24. 16:33
Ajánlom
A Művészetek Palotájában öt évre szóló, új stratégiai tervet dolgoztak ki, melynek főbb pillére többek között a koprodukciók létrehozása és a tematikus műsorszerkesztés.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója a hétfőn tartott sajtótájékoztatón a világ előadóművészeti központjainak élvonalába tartozó intézményében arról is beszélt, hogy az új gondolkodás szükségességét egy globális folyamat is erősíti, mégpedig a jóléti társadalmi erő háttérbe szorulása. "Tavaly négy millió látogatónk volt, 1000 feletti programot szervezünk évente, viszont tavalyhoz képest 40%-al csökkent az állami támogatásunk, miközben ez még mindig 5%-al magasabb, mint a saját bevételeink. Eddig a kultúra eltartott műfaj volt, de most új lépéseket kell tennünk a fennmaradás érdekében. A Müpa új irányok nyitásával szeretné fenntartani a minőségi kultúra képviseletében elért nemzetközi pozícióját, a rendezvények színvonalát és mennyiségét" - világított rá a vezérigazgató.

Az új stratégiai terv főbb építőkövei: a tematikus műsorszerkesztés, mely elv nemcsak egy-egy produkció esetén érvényesül, hanem egymást erősítő sorozatok, új albrandek létrehozásában is megmutatkozik majd. Az elkövetkező évek egyik legfontosabb feladata a koprodukciók létrehozása lesz. A hazai és nemzetközi intézményekkel közös előadásokban összeadódik a résztvevők kulturális tőkéje és tapasztalata, míg a költségek és a bevételek megoszlanak. Az együttműködés arra is lehetőséget teremt, hogy a hazánkon kívül kevésbé ismert, de világszínvonalú fiatal magyar művészeket is megismerje a világ a Müpa koprodukciói révén.

Sokkal szorosabb együttműködést terveznek a közmédiával is, melynek alapja az a világviszonylatban is kiemelkedő számú és minőségű előadás, az a hang- és mozgóképkincs, amit a Müpa épületében rögzítettek. Rockenbauer Zoltán, az MTVA kulturális főszerkesztője elmondta, hogy a "Müpa az év végére olyan technikai rendszert alakít ki, amely lehetővé teszi HD minőségű közvetítések létrejöttét. A reklámversenytől függetlenül szeretnénk biztosítani a kultúra legkülönbözőbb formáihoz való hozzáférést. A később gyerekműsorokra specializált M2 és a kizárólag kulturális csatornaként, a Mezzo vagy az Arte konkurenciájaként működő Duna2 számít elsősorban a Müpa segítségére" - mondta.

A Müpa komoly lehetőséget lát a kulturális turizmusban, ezért a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével olyan csomagajánlatokat hoz létre stratégiai partnerei, és múzeumok, így a Szépművészeti és a Nemzeti Múzeum integrálásával, amelyek prémiumszolgáltatásokat és exkluzív kulturális tartalmakat egyesítenek. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint az emberek szívesebben töltenek el rövidebb időt, egy-egy hosszú hétvégét egy másik városban vagy országban, továbbá elsősorban nem ismeret-, hanem élményszerzésért járnak kulturláisprogramokra, ilyen levek mentén kell kialakítani a programcsomagokat.

A stratégiai terv egyik alapfeltevése, hogy a kulturális szolgáltatások ipara közvetlen és közvetett gazdasági hatásait tekintve az ország egyik sikerágazata lehet. Magyarország kulturális életének továbbélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több hazai koprodukció alakuljon ki, és a terület vezető intézményei szoros együttműködésben dolgozzanak. A Művészetek Palotája ennek az összefogásnak a szellemében folytatja az együttműködést a Zeneakadémiával. Dr. Batta András rektor szerint a fiatal, magyar muzsikusok zenei tehetsége termék is egyben, amit külföldön is jól lehet kamatoztatni és természetesen itthon is folyamatosan láthatóvá kell tenni. „Így valósítható meg a zenei szilíciumvölgy gondolata Magyarországon" - mondta.

A Magyar Állami Operaházzal is folytatódik a jókapcsolat. Ókovács Szilveszter kormánybiztos szerint „bár nem vagyunk egy holdingba szervezve, de a közös ügy összefogásra késztet, egy irányba terel minket. Wagner zenéjének kihozása az Operaházból nemcsak a Müpának, de a műfajnak is jót tett, így nem indítunk el rivális tetralógiát addig, amíg ki nem fut a Budapesti Wagner-napok. Cserébe a Müpa foglalkoztatja a zenekarunkat, énekkarunkat és a szólistáinkat is, sőt, dal- és kamaraesteknek biztosít helyet a Fesztivál Színházban."

Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy míg a két szervezet között eddig pusztán korrekt gazdasági együttműködés zajlott, most gyümölcsözőbb kapcsolat jöhet létre. Az eddig befogadó jelleggel funkcionáló Müpával most közösen szervezik többek között a március 18-i Ütős napot, a Gipsy Jazz World Pojektet, Händel Herkules című operájának bemutatóját a Vashegyi György vezette Purcell Kórussal, az Orfeo Zenekarral, valamint a Musik, Musik, Musik című színházi előadást is.

Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója a 2012-től a félig vagy teljesen szcenírozott Richard Strauss-operákról beszélt, amelyeket a Müpával közösen hoznak létre, valamint beszámolt arról is, hogy a 2012/13-as évadtól az eddig egymástól függetlenül működő edukációs programjaikat is össze fogják hangolni. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója a 32 társulattal való együttműködésükről számolt be és arról, hogy a Müpával való kooperáció több neves, külföldi együttes meghívását teszi lehetővé. Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója a koncertlátogatók és a kortárs képzőművészet eredetileg kicsi közös halmazának szélesítéséről számolt be. "Az idei szezonban eddig 5000 látgató, míg a tavalyiban 10.000 néző tekintette meg koncertjegyével a kiállításainkat" - mondta.

Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató helyettese a Müpa 2012-es programjaiból szemezgetve kiemelte Sir Neville Marriner, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly karmesterek, Leonidas Kavakos, Anne-Sophie Mutter hegedűsök érkezését, valamint saját sorozataik közül a Szimfonikus felfedezéseket. A jazz rajongói találkozhatnak többek között Gary Burtonnel és Chick Coreával, és a világzene szerelmeseinek olyan műsorokkal kedveskednek, mint a Desert Slide fellépése. Változatos programok, változatlan minőség és új stratégia jellemzi tehát a Művészetek Palotája 2012/2013-as évadát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.