Klasszikus

Új szelek fújnak Óbudán

2008.09.23. 00:00
Ajánlom
Harsányi Mária szeptember 1-jén vette át az Óbudai Társaskör volt igazgatójától, Merényi Judittól a stafétabotot. Szintén ezen a napon kapott új művészeti vezetőt az intézmény Tóth Péter személyében, aki Wéber Évát váltotta. Az új vezetés a "megőrizni és teremteni" mottó jegyében kezdte meg munkáját a 20 éves Óbudai Társaskörben.

Az elmúlt két évtizedben Merényi Judit irányításával a Társaskör rangos művészeti intézménnyé vált. A kialakult arculaton és rendezvényrendszeren Harsányi és Tóth nem szeretnének változtatni, hiszen a sorozatok (Operamesék, Miből lesz a cserebogár?, Fiatal Muzsikusok Pódiuma, Játékos Muzsika, Hungaroton Társaskör, kiscelli és templomi koncertek) és egyéb rendezvények (művészeti szalonok, irodalmi estek, színházi előadások…stb.) nagy népszerűségnek örvendenek.

A már megszokott produkciók mellett új programok is feltűnnek a Társaskör műsornaptárában. Októbertől filmklub indul, a SzolidArt Vizuális Műhely Egyesület jóvoltából, novembertől pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok és a Budapest Ragtime Band nyilvános próbákat tart. Az új vezetés célja a törzsközönség megőrzése mellett a közönség szélesítése – nyitás, elsősorban a fiatalok felé. Ennek érdekében a vezetők szorosabb együttműködésre törekszenek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel és a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel is.

A Társaskör október 20-án ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját. A Születésnapi Szalon című ünnepi rendezvény kísérletet tesz arra, hogy verssel, zenével idézze meg a Ház jellegzetes sorozatait, működésének legtipikusabb pillanatait. A háromrészes reprezentatív esten a Társaskörhöz szorosan kötődő együttesek és előadók, többek között a Budapest Ragtime Band, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, Kertesi Ingrid, Sólyom Nagy Sándor lépnek színpadra, hogy együtt ünnepeljék e ritka csoda, a paneldzsungel mélyén megbúvó, kultúraőrző intézmény két évtizedes fennállását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Vizuál

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.