Klasszikus

Új szelek fújnak Óbudán

2008.09.23. 00:00
Ajánlom
Harsányi Mária szeptember 1-jén vette át az Óbudai Társaskör volt igazgatójától, Merényi Judittól a stafétabotot. Szintén ezen a napon kapott új művészeti vezetőt az intézmény Tóth Péter személyében, aki Wéber Évát váltotta. Az új vezetés a "megőrizni és teremteni" mottó jegyében kezdte meg munkáját a 20 éves Óbudai Társaskörben.

Az elmúlt két évtizedben Merényi Judit irányításával a Társaskör rangos művészeti intézménnyé vált. A kialakult arculaton és rendezvényrendszeren Harsányi és Tóth nem szeretnének változtatni, hiszen a sorozatok (Operamesék, Miből lesz a cserebogár?, Fiatal Muzsikusok Pódiuma, Játékos Muzsika, Hungaroton Társaskör, kiscelli és templomi koncertek) és egyéb rendezvények (művészeti szalonok, irodalmi estek, színházi előadások…stb.) nagy népszerűségnek örvendenek.

A már megszokott produkciók mellett új programok is feltűnnek a Társaskör műsornaptárában. Októbertől filmklub indul, a SzolidArt Vizuális Műhely Egyesület jóvoltából, novembertől pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok és a Budapest Ragtime Band nyilvános próbákat tart. Az új vezetés célja a törzsközönség megőrzése mellett a közönség szélesítése – nyitás, elsősorban a fiatalok felé. Ennek érdekében a vezetők szorosabb együttműködésre törekszenek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel és a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel is.

A Társaskör október 20-án ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját. A Születésnapi Szalon című ünnepi rendezvény kísérletet tesz arra, hogy verssel, zenével idézze meg a Ház jellegzetes sorozatait, működésének legtipikusabb pillanatait. A háromrészes reprezentatív esten a Társaskörhöz szorosan kötődő együttesek és előadók, többek között a Budapest Ragtime Band, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, Kertesi Ingrid, Sólyom Nagy Sándor lépnek színpadra, hogy együtt ünnepeljék e ritka csoda, a paneldzsungel mélyén megbúvó, kultúraőrző intézmény két évtizedes fennállását.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.