Klasszikus

Új tanárok a sárospataki Crescendo Nyári Akadémián

2007.04.22. 00:00
Ajánlom
Gwynne Geyer szopránt és Martin Helmchen zongoraművészt, a nemzetközi művészélet két fiatal kiválóságát köszönti idén nyáron a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Crescendo Nyári Művészeti Akadémia, de Sárospatakon tanít majd Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész és Barabás Márton képzőművész is.

A Metropolitan Opera sztárja, Gwynne Geyer két hetet tölt Magyarországon, hogy az Akadémia ének-opera kurzusán hangképzést és interpretációt tanítson 2007. július 30 – augusztus 13. között. Geyer a Metropolitan Operában énekelt már Musettát (Bohémélet), Rosalindát (A denevér), Rusalkát, Neddát (Bajazzók), Margitot (Faust), Évát (A nürnbergi mesterdalnokok), Merenkát (Az eladott menyasszony). Énekelt a Bécsi Állami Operaházban, a párizsi Opera Bastille-ban, a müncheni Bayerische Staatsoper-ben, Amszterdamban, Madridban, Barcelonában, Nápolyban, fellépett a Philadelphia Zenakarral, a Los Angeles Filharmonikusokkal, a Holland Rádió Zenekarával és a Sydney Szimfonikusokkal.

Martin Helmchen 2006 szeptemberében "Crédit Suisse Díjat" kapott, miután a Lucerni Fesztiválon fellépett a Bécsi Filharmonikus Zenekarral, Valery Gergiev vezényletével. A berlini zongoraművész karrierjében ekkor már több jelentős díj szerepelt, 2001-ben például megnyerte a Clara-Haskil-Versenyt. A fiatal zongoravirtuóz koncertezett már a berlini Deutsches Sinfonie-Orchester-rel, a BBC Symphony Orchestra-val. Rangos nyári fesztiválok szólistája, olyan karmesterekkel volt lehetősége együtt dolgozni mint Lawrence Foster, Vladimir Jurowski, Bernhard Klee és Christoph Poppen.

A Liszt-díjas fuvolaművészt, Gyönygyössi Zoltánt kevésbé kell bemutatni a magyar zeneszerető közönségnek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető tanára, tagja volt a Claudio Abbado vezette Európai Kamarazenekarnak, kezdetben a Budapesti Fesztiválzenekarnak. Turnézott az Ensemble Wien-nel, és Európa szinte valamennyi jelentős zenei centrumában önállóan is fellépett. Önálló CD-jén nemcsak előadóként, hanem szerzőként is bemutatkozik, s rendszeresen hallható a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok hangversenyein.

Minden bizonnyal Barabás Márton képzőművész neve sem hangzik idegenül a zenekedvelőknek. Műveit 2004-ben "Bécsi mechanika – Talált és kitalált zongorák" címmel mutatta be a Budapesti Tavaszi Fesztivál. 2006 őszén a kiszeparált zongorák kalapácsaiból, billenyűzetéből készített modern harmóniát sugárzó szobrait és síkplasztikáit a MOL Jazz Fesztivál alatt a Művészetek Palotájában láthatta a közönség. A Crescendo Nyári Művészeti Akadémián Barabás Márton vezetésével a résztvevők előadásokat hallgathatnak a zene és a képzőművészet közti viszony változásairól a klasszicizmustól a szecesszión át egészen az absztrakt művészetig.

A Crescendo Nyári Akadémia résztevői közösen mutatják be Händel Messiás című oratóriumát 2007. augusztus 11-én a sárospataki Református templomban. A Crescendo Szimfonikus Zenekart Christoph Adt müncheni karmester vezényli, az Akadémia énekesei lesznek a szólisták, résztvevői a kórusban énekelnek, a képzőművészeti szekció vetítéssel készül az előadásra.

Természetesen nemcsak az új, de a már jól ismert tanárok: Timothy Bentch operaénekes, Kiss József oboaművész, Lakatos György fagottművész, Körmendi Klára zonogoraművész, Dudás Eszter brácsaművész, Dér András rendező és még sokan mások várják a Crescendo Nyári Művészeti Akadémián a zenei, színházművészeti és képzőművészeti tanulmányokat folytató diákok jelentkezését.

Online jelentkezés és bővebb információ a lenti honlapon. A jelentkezési határidő június 20. (A május 1. előtt jelentkezők tandíj kedvezményben részesülnek.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Színház

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.