Klasszikus

Új tanárok a sárospataki Crescendo Nyári Akadémián

2007.04.22. 00:00
Ajánlom
Gwynne Geyer szopránt és Martin Helmchen zongoraművészt, a nemzetközi művészélet két fiatal kiválóságát köszönti idén nyáron a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Crescendo Nyári Művészeti Akadémia, de Sárospatakon tanít majd Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész és Barabás Márton képzőművész is.

A Metropolitan Opera sztárja, Gwynne Geyer két hetet tölt Magyarországon, hogy az Akadémia ének-opera kurzusán hangképzést és interpretációt tanítson 2007. július 30 – augusztus 13. között. Geyer a Metropolitan Operában énekelt már Musettát (Bohémélet), Rosalindát (A denevér), Rusalkát, Neddát (Bajazzók), Margitot (Faust), Évát (A nürnbergi mesterdalnokok), Merenkát (Az eladott menyasszony). Énekelt a Bécsi Állami Operaházban, a párizsi Opera Bastille-ban, a müncheni Bayerische Staatsoper-ben, Amszterdamban, Madridban, Barcelonában, Nápolyban, fellépett a Philadelphia Zenakarral, a Los Angeles Filharmonikusokkal, a Holland Rádió Zenekarával és a Sydney Szimfonikusokkal.

Martin Helmchen 2006 szeptemberében "Crédit Suisse Díjat" kapott, miután a Lucerni Fesztiválon fellépett a Bécsi Filharmonikus Zenekarral, Valery Gergiev vezényletével. A berlini zongoraművész karrierjében ekkor már több jelentős díj szerepelt, 2001-ben például megnyerte a Clara-Haskil-Versenyt. A fiatal zongoravirtuóz koncertezett már a berlini Deutsches Sinfonie-Orchester-rel, a BBC Symphony Orchestra-val. Rangos nyári fesztiválok szólistája, olyan karmesterekkel volt lehetősége együtt dolgozni mint Lawrence Foster, Vladimir Jurowski, Bernhard Klee és Christoph Poppen.

A Liszt-díjas fuvolaművészt, Gyönygyössi Zoltánt kevésbé kell bemutatni a magyar zeneszerető közönségnek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető tanára, tagja volt a Claudio Abbado vezette Európai Kamarazenekarnak, kezdetben a Budapesti Fesztiválzenekarnak. Turnézott az Ensemble Wien-nel, és Európa szinte valamennyi jelentős zenei centrumában önállóan is fellépett. Önálló CD-jén nemcsak előadóként, hanem szerzőként is bemutatkozik, s rendszeresen hallható a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok hangversenyein.

Minden bizonnyal Barabás Márton képzőművész neve sem hangzik idegenül a zenekedvelőknek. Műveit 2004-ben "Bécsi mechanika – Talált és kitalált zongorák" címmel mutatta be a Budapesti Tavaszi Fesztivál. 2006 őszén a kiszeparált zongorák kalapácsaiból, billenyűzetéből készített modern harmóniát sugárzó szobrait és síkplasztikáit a MOL Jazz Fesztivál alatt a Művészetek Palotájában láthatta a közönség. A Crescendo Nyári Művészeti Akadémián Barabás Márton vezetésével a résztvevők előadásokat hallgathatnak a zene és a képzőművészet közti viszony változásairól a klasszicizmustól a szecesszión át egészen az absztrakt művészetig.

A Crescendo Nyári Akadémia résztevői közösen mutatják be Händel Messiás című oratóriumát 2007. augusztus 11-én a sárospataki Református templomban. A Crescendo Szimfonikus Zenekart Christoph Adt müncheni karmester vezényli, az Akadémia énekesei lesznek a szólisták, résztvevői a kórusban énekelnek, a képzőművészeti szekció vetítéssel készül az előadásra.

Természetesen nemcsak az új, de a már jól ismert tanárok: Timothy Bentch operaénekes, Kiss József oboaművész, Lakatos György fagottművész, Körmendi Klára zonogoraművész, Dudás Eszter brácsaművész, Dér András rendező és még sokan mások várják a Crescendo Nyári Művészeti Akadémián a zenei, színházművészeti és képzőművészeti tanulmányokat folytató diákok jelentkezését.

Online jelentkezés és bővebb információ a lenti honlapon. A jelentkezési határidő június 20. (A május 1. előtt jelentkezők tandíj kedvezményben részesülnek.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.