Klasszikus

Új tanárok a sárospataki Crescendo Nyári Akadémián

2007.04.22. 00:00
Ajánlom
Gwynne Geyer szopránt és Martin Helmchen zongoraművészt, a nemzetközi művészélet két fiatal kiválóságát köszönti idén nyáron a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Crescendo Nyári Művészeti Akadémia, de Sárospatakon tanít majd Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész és Barabás Márton képzőművész is.

A Metropolitan Opera sztárja, Gwynne Geyer két hetet tölt Magyarországon, hogy az Akadémia ének-opera kurzusán hangképzést és interpretációt tanítson 2007. július 30 – augusztus 13. között. Geyer a Metropolitan Operában énekelt már Musettát (Bohémélet), Rosalindát (A denevér), Rusalkát, Neddát (Bajazzók), Margitot (Faust), Évát (A nürnbergi mesterdalnokok), Merenkát (Az eladott menyasszony). Énekelt a Bécsi Állami Operaházban, a párizsi Opera Bastille-ban, a müncheni Bayerische Staatsoper-ben, Amszterdamban, Madridban, Barcelonában, Nápolyban, fellépett a Philadelphia Zenakarral, a Los Angeles Filharmonikusokkal, a Holland Rádió Zenekarával és a Sydney Szimfonikusokkal.

Martin Helmchen 2006 szeptemberében "Crédit Suisse Díjat" kapott, miután a Lucerni Fesztiválon fellépett a Bécsi Filharmonikus Zenekarral, Valery Gergiev vezényletével. A berlini zongoraművész karrierjében ekkor már több jelentős díj szerepelt, 2001-ben például megnyerte a Clara-Haskil-Versenyt. A fiatal zongoravirtuóz koncertezett már a berlini Deutsches Sinfonie-Orchester-rel, a BBC Symphony Orchestra-val. Rangos nyári fesztiválok szólistája, olyan karmesterekkel volt lehetősége együtt dolgozni mint Lawrence Foster, Vladimir Jurowski, Bernhard Klee és Christoph Poppen.

A Liszt-díjas fuvolaművészt, Gyönygyössi Zoltánt kevésbé kell bemutatni a magyar zeneszerető közönségnek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető tanára, tagja volt a Claudio Abbado vezette Európai Kamarazenekarnak, kezdetben a Budapesti Fesztiválzenekarnak. Turnézott az Ensemble Wien-nel, és Európa szinte valamennyi jelentős zenei centrumában önállóan is fellépett. Önálló CD-jén nemcsak előadóként, hanem szerzőként is bemutatkozik, s rendszeresen hallható a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok hangversenyein.

Minden bizonnyal Barabás Márton képzőművész neve sem hangzik idegenül a zenekedvelőknek. Műveit 2004-ben "Bécsi mechanika – Talált és kitalált zongorák" címmel mutatta be a Budapesti Tavaszi Fesztivál. 2006 őszén a kiszeparált zongorák kalapácsaiból, billenyűzetéből készített modern harmóniát sugárzó szobrait és síkplasztikáit a MOL Jazz Fesztivál alatt a Művészetek Palotájában láthatta a közönség. A Crescendo Nyári Művészeti Akadémián Barabás Márton vezetésével a résztvevők előadásokat hallgathatnak a zene és a képzőművészet közti viszony változásairól a klasszicizmustól a szecesszión át egészen az absztrakt művészetig.

A Crescendo Nyári Akadémia résztevői közösen mutatják be Händel Messiás című oratóriumát 2007. augusztus 11-én a sárospataki Református templomban. A Crescendo Szimfonikus Zenekart Christoph Adt müncheni karmester vezényli, az Akadémia énekesei lesznek a szólisták, résztvevői a kórusban énekelnek, a képzőművészeti szekció vetítéssel készül az előadásra.

Természetesen nemcsak az új, de a már jól ismert tanárok: Timothy Bentch operaénekes, Kiss József oboaművész, Lakatos György fagottművész, Körmendi Klára zonogoraművész, Dudás Eszter brácsaművész, Dér András rendező és még sokan mások várják a Crescendo Nyári Művészeti Akadémián a zenei, színházművészeti és képzőművészeti tanulmányokat folytató diákok jelentkezését.

Online jelentkezés és bővebb információ a lenti honlapon. A jelentkezési határidő június 20. (A május 1. előtt jelentkezők tandíj kedvezményben részesülnek.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.