Klasszikus

Új tárgyakkal bővült a Haydn Explosiv kiállítás

2011.06.03. 07:43
Ajánlom
A tátrlat új elemeinek köszönhetően 2011-ben további aspektusait ismerhetjük meg Joseph Haydn az Esterházy hercegek udvarában töltött éveinek.

Az első alkalommal bemutatott levéltári emlékek az ünnepelt komponista 250 évvel ezelőtti, II. Esterházy Pál Antal idején történt szolgálatba lépését idézik fel. Az akkori időkből származó bútorok által képet alkothatunk a kastély egykori berendezéséről is, de a zeneszerző későbbi alkotói korszakából származó tárgyak, mint például a három különféle aranyozási technikával készült, Ámor alakjával és különféle hangszerek jellegzetességeivel díszített asztaldísz is jól érzékeltetik az őt körülvevő világot. 

Különösen kiemelendők a kiállításon bemutatott történelmi hangszerek további példányai, mint például a Johann Joseph Stadlmann  által 1759-ban készített nagybőgő, melyre a bécsi klasszika idején előszeretettel írtak zenedarabokat, és mely emlékezetünkbe idézi Haydn időközben sajnos elveszett nagybőgő koncertjét is. 

Egy, a játékra ismét alkalmassá tett, Matthias Müller bécsi műhelyében 1805-öt megelőzően készült zongora is megtalálta útját a raktárból a Joseph Haydn tiszteletére rendezett kiállításra. Az Esterházy hercegek kamara és színházi zenei leltárának 1805. augusztus 19-i adatai egy "mahagóni fából készült fortepianót" rögzítenek, mely "Matthias Müller műhelyében készült, és a hercegnő szalonjában került felállításra". 

Az eredeti 1782-es hangszer mintájára 1934-ben készített baryton a történelmi hangszerek és az azokon lehetséges játékmódok iránt akkoriban ismét feltámadt érdeklődést tükrözi, ugyanakkor I. Miklós előszeretettel használt hangszerére is emlékeztet, hiszen a herceg egy Johann Joachim Stadlmann által épített barytonon játszott. 

A bútorok és hangszerek mellett az első alkalommal kiállított heliogravürök és grafikák - közöttük Joseph Ignaz Gurks II. Miklós herceg számára, egy zenegéphez készített rajza - teszik teljessé a történelmi emlékek sorát. 

Birgit Sauer Csók című képe vagy Moizer Zsuzsa festmény trilógiája a látogatókat olyan aktuális témákkal konfrontálja, melyek Joseph Haydn műveiben is visszaköszönnek. A röviddel ezelőtt meghalt burgenlandi művész, Eduard Sauerzopf is képviselteti magát a kiállításon, méghozzá két csodálatos rajzával, melyek közül az egyik Joseph Haydnt, a másik pedig I. Miklós herceget ábrázolja összetéveszthetetlen stílusban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.