Klasszikus

Új típusú bérleteket kínál a Nemzeti Filharmonikusok

2014.05.08. 09:05
Ajánlom
Szabadon összeállítható - minimum négy hangversenyt tartalmazó - bérleteket kínál a Nemzeti Filharmonikusok a 2014/15-ös évadra.

Mint Kovács Géza, a zenekar főigazgatója fogalmazott, a következő szezon nagy újdonsága, egyben bátor vállalkozás, hogy a zenekedvelők a "pompázatos remekművek svédasztaláról" saját ízlésük szerint válogathatnak. Minél több koncertet választanak ki, annál nagyobb kedvezményben részesülnek - tette hozzá. A jövő szezon műsorát bemutató április 7-i budapesti sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy folytatják a Magyarországon még nem hallott vagy ritkán játszott művek bemutatását, ezzel is törlesztve a magyar zenei élet adósságait.

Kocsis Zoltán, az NFZ főzeneigazgatója beszámolt arról, hogy nemrég sikeres műtéten esett át Németországban, melynek eredményeképpen halkan bár, de tud beszélni. Gyenge hangja a zenekar tagjaitól a próbákon fokozott koncentrációt és teljes csendet követel meg - tette hozzá. Az új évadban a Richard Strauss-ciklus keretében a József-legendát láthatja a közönség november 12-én és 13-án, Juronics Tamás koreográfus és a Szegedi Kortárs balett közreműködésével. Ugyancsak bibliai történet ihlette Beethoven Krisztus az Olajfák hegyén című kantátáját, melyet Martonvásáron hallhatnak az érdeklődők, valamint Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című oratóriumát, mely a Zeneakadémián csendül majd fel. Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója Debussy korai kantátája, A tékozló fiú 2015 májusi előadását, valamint Schönberg Egy varsói menekült című kantátáját emelte ki a jövő szezon műsorából, melyet Mahler Feltámadás szimfóniájával együtt mutatnak be James Judd vendégkarmester dirigáláósával a Művészetek Palotájában december 8-án. A karigazgató beszélt a zenekar új, 8-12 éves gyermekeket és szüleiket megcélzó sorozatáról is, amelyben Meztelen igazságok címmel komoly témákat - halál, szerelem - dolgoznak fel a zene nyelvén. A sorozatból kiemelte a Benjamin Britten Holdfény királyság című művére alapozott interaktív koncertet, melyet november 30-án mutatnak be Philipp György rendezésében gyermekszínészekkel és a Nemzeti Énekkarral. Kuriózumnak ígérkezik J. S. Bach és Heitor Villa-Lobos, Brazília első számú zeneszerzője műveinek társítása a zenekar 2015. február 5-i koncertjén. A Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével megszólaló művekben szólistaként fellép a brazil Jean Louis Steuerman, aki Bach-előadóként is jeleskedik. Kovács Géza jelezte: idén nyáron is folytatódnak a martonvásári Beethoven-estek, akárcsak a szomszédos országos magyarok is lakta városaiban adott koncertjeik. Az idei spanyolországi és törökországi vendégszereplések után a zenekar június közepén Dél-Koreába és Japánba utazik, a szigetországban a nemrég újra Magyarországon járt világhírű japán karmester, Kobajasi Kenicsiro vezényletével is fellépnek.

Kovács Géza a zenekar pénzügyeiről szólva elmondta: költségvetési támogatásuk 2013-ban soha nem látott magasságba, 1 milliárd 875 millió forintra emelkedett. Idén ugyan 200 millió forinttal kevesebbet kaptak, de Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől még a választások előtt ígéretet kaptak arra, hogy a kieső pénzt más forrásokból előteremtik számukra. A zenekar főigazgatója kitért arra is, hogy marketingstratégiájukban kiemelt szerep jut a hűséges koncertlátogatóikat tömörítő, évtizedek óta sikeresen működő Baráti Körnek, valamint a tavaly alapított Pártoló Körnek; utóbbi tagjai számos exkluzív programon vehettek részt az elmúlt évadban. A Nemzeti Filharmonikusok egy sor kulturális társintézménnyel - Ludwig Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Iparművészeti Múzeum, Ferenczy Múzeum, Ybl Egyesület, Zeneakadémia - ápol partneri viszonyt, aminek köszönhetően az érdeklődők a koncertekhez illeszkedő tematikus tárlatvezetéseken, szalonbeszélgetéseken és intézmény-bejárásokon vehetnek részt. A társintézmények köre az új évadban tovább bővül majd - hangzott el a zenekar "otthonában", a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.