Klasszikus

Új típusú bérleteket kínál a Nemzeti Filharmonikusok

2014.05.08. 09:05
Ajánlom
Szabadon összeállítható - minimum négy hangversenyt tartalmazó - bérleteket kínál a Nemzeti Filharmonikusok a 2014/15-ös évadra.

Mint Kovács Géza, a zenekar főigazgatója fogalmazott, a következő szezon nagy újdonsága, egyben bátor vállalkozás, hogy a zenekedvelők a "pompázatos remekművek svédasztaláról" saját ízlésük szerint válogathatnak. Minél több koncertet választanak ki, annál nagyobb kedvezményben részesülnek - tette hozzá. A jövő szezon műsorát bemutató április 7-i budapesti sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy folytatják a Magyarországon még nem hallott vagy ritkán játszott művek bemutatását, ezzel is törlesztve a magyar zenei élet adósságait.

Kocsis Zoltán, az NFZ főzeneigazgatója beszámolt arról, hogy nemrég sikeres műtéten esett át Németországban, melynek eredményeképpen halkan bár, de tud beszélni. Gyenge hangja a zenekar tagjaitól a próbákon fokozott koncentrációt és teljes csendet követel meg - tette hozzá. Az új évadban a Richard Strauss-ciklus keretében a József-legendát láthatja a közönség november 12-én és 13-án, Juronics Tamás koreográfus és a Szegedi Kortárs balett közreműködésével. Ugyancsak bibliai történet ihlette Beethoven Krisztus az Olajfák hegyén című kantátáját, melyet Martonvásáron hallhatnak az érdeklődők, valamint Haydn Krisztus hét utolsó szava a keresztfán című oratóriumát, mely a Zeneakadémián csendül majd fel. Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója Debussy korai kantátája, A tékozló fiú 2015 májusi előadását, valamint Schönberg Egy varsói menekült című kantátáját emelte ki a jövő szezon műsorából, melyet Mahler Feltámadás szimfóniájával együtt mutatnak be James Judd vendégkarmester dirigáláósával a Művészetek Palotájában december 8-án. A karigazgató beszélt a zenekar új, 8-12 éves gyermekeket és szüleiket megcélzó sorozatáról is, amelyben Meztelen igazságok címmel komoly témákat - halál, szerelem - dolgoznak fel a zene nyelvén. A sorozatból kiemelte a Benjamin Britten Holdfény királyság című művére alapozott interaktív koncertet, melyet november 30-án mutatnak be Philipp György rendezésében gyermekszínészekkel és a Nemzeti Énekkarral. Kuriózumnak ígérkezik J. S. Bach és Heitor Villa-Lobos, Brazília első számú zeneszerzője műveinek társítása a zenekar 2015. február 5-i koncertjén. A Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével megszólaló művekben szólistaként fellép a brazil Jean Louis Steuerman, aki Bach-előadóként is jeleskedik. Kovács Géza jelezte: idén nyáron is folytatódnak a martonvásári Beethoven-estek, akárcsak a szomszédos országos magyarok is lakta városaiban adott koncertjeik. Az idei spanyolországi és törökországi vendégszereplések után a zenekar június közepén Dél-Koreába és Japánba utazik, a szigetországban a nemrég újra Magyarországon járt világhírű japán karmester, Kobajasi Kenicsiro vezényletével is fellépnek.

Kovács Géza a zenekar pénzügyeiről szólva elmondta: költségvetési támogatásuk 2013-ban soha nem látott magasságba, 1 milliárd 875 millió forintra emelkedett. Idén ugyan 200 millió forinttal kevesebbet kaptak, de Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől még a választások előtt ígéretet kaptak arra, hogy a kieső pénzt más forrásokból előteremtik számukra. A zenekar főigazgatója kitért arra is, hogy marketingstratégiájukban kiemelt szerep jut a hűséges koncertlátogatóikat tömörítő, évtizedek óta sikeresen működő Baráti Körnek, valamint a tavaly alapított Pártoló Körnek; utóbbi tagjai számos exkluzív programon vehettek részt az elmúlt évadban. A Nemzeti Filharmonikusok egy sor kulturális társintézménnyel - Ludwig Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Iparművészeti Múzeum, Ferenczy Múzeum, Ybl Egyesület, Zeneakadémia - ápol partneri viszonyt, aminek köszönhetően az érdeklődők a koncertekhez illeszkedő tematikus tárlatvezetéseken, szalonbeszélgetéseken és intézmény-bejárásokon vehetnek részt. A társintézmények köre az új évadban tovább bővül majd - hangzott el a zenekar "otthonában", a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.