Klasszikus

Új tudományágat teremtett

2005.02.12. 00:00
Ajánlom
Ujfalussy József 85 éves A mi nemzedékünk, a hetvenes zenetörténészeké, bár Kodálynál, Szabolcsinál, Bárdosnál, Barthánál végezte tanulmányait, Ujfalussy Józsefet is tanárának tekintette.

Elsősorban azért, mert ő egy távolabbi, nagyon tiszteletreméltó diszciplínából, a klasszika-filológiából érkezett a zenetudomány területére, másodsorban azért, mert bravúros módon kapcsolta össze onnan hozott tudását a gyakorlati zenéléssel, a zeneelmélettel és az esztétikával. 1962-ben olyan munkát tett le a zenetudomány asztalára A valóság zenei képe címmel, amely tudományok kombinációja révén hazánkban maga is új diszciplínát teremtett: eszközöket arra, hogy a zenét a többi művészettel együtt, a programzene és az abszolút zene szimplifikált szembeállítását meghaladva lehessen vizsgálni. Rá is sütötték a meggyőződéses párton kívüli Ujfalussyra a marxista esztétika bélyegét, de a könyvében és számos egyéb tanulmányában megfogalmazott "zenei jelentéstan" erősebbnek bizonyult a marxizmusnál, és tulajdonképpen az új, világszerte terjedő esztétikai gondolkodás, a szemiotika felé nyitott kaput.

A Kossuth-díjat azonban Ujfalussy az 1965-ben publikált Bartók-könyvére kapta, az első és azóta sem meghaladott komplex magyar nyelvű Bartók-biográfiára, mely az életutat és az alkotói fejlődést szerves egységben ábrázolja. Számos újabb kiadása és idegen nyelvű verziója látott napvilágot ennek a könyvnek, jól reprezentálva, hogy a magyar Bartók-kutatásban a filológia és az analitika mellett egy ilyen centrális irányzat is nagy szerepet játszik, méltó képet festve a zeneszerzőről mind a szakemberek, mind pedig a művelt érdeklődők számára.

Ezzel Ujfalussy életművének két vezértémáját emeltem ki, de az ő esetében a kiválasztás nagyon nehéz feladat, mert tudósi mivoltának legfőbb jellemvonása a sokoldalúság. Életműve a köz szolgálatában eltöltött csaknem hat évtized alatt született meg. Ujfalussy ugyanis 1948-ban már ott volt a háború után kibontakozó zenei élet egyik legfontosabb irányító posztján, a Művelődésügyi Minisztériumban. Onnan 1955-ben került a Zeneművészeti Főiskolára, ahol kerek ötven éven keresztül tanított - és tanít még ma is professor emeritusként. Tanítványai nemcsak előadásának szép magyarságáért szeretik, hanem elképesztő zenei memóriájáért is respektálják; odalép a zongorához, és a zeneirodalom legkülönbözőbb korszakaiból idéz teljes részleteket.

Közben 1980-tól kilenc éven keresztül volt az egyetemmé előlépett intézmény rektora. Ám ezt megelőzően és ez után is vezetői pozíciókba került: Szabolcsi Bence 1973-ban bekövetkezett halála után ő lett a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének igazgatója, 1985-től 1993-ig pedig Berend T. Iván és Kosáry Domokos mellett az Akadémia alelnöki tisztét is betöltötte. Ennek persze előzménye és feltétele volt, hogy az Akadémia 1973-ban levelező taggá, 1985-ben pedig rendes taggá választotta.

Érdekes és jellemző, hogy a magyar zeneéletnek ez a vezető személyisége milyen hűséges maradt szülővárosához, Debrecenhez, és az ott magába szívott református "cívis" szellemhez. Életéről, tanulmányairól szólva nincs olyan alkalom, hogy ne hozná szóba az ott kapott, életre szóló alapozást: középiskolai tanulmányait a Református Kollégium gimnáziumában, zenedei tanárát, Szabó Emilt, egyetemi tanárát, Szabó Árpádot, akinél Homérosz-témával doktorált.

Ujfalussy életútját jelentős kitüntetések és díjak jelölik: az Erkel- és Kossuth-díj után az Apáczai Csere János-díj, a Herder-díj, az Eötvös József-díj, valamint megtisztelő tagságok az Európai Tudományok Akadémiáján, a Nemzetközi Esztétikai Szövetségben. Ő maga azonban nem ezekre büszke, hanem zeneakadémiai oktatásának csírázó eredményeire. Ahogyan megfogalmazta: "Arra vagyok a legbüszkébb, hogy talán sikerült időről időre megfertőznöm néhány fiatal embert egy olyan szemlélet- és gondolkodásmóddal, amelyet az esztétika sugall. Tehát hogy a zene több puszta mesterségnél, hogy nemcsak fújjuk, vonjuk, húzzuk a hangszert, hanem hogy amit csinálunk, annak valamilyen jelentése is van."

Szívből gratulálunk Ujfalussy akadémikusnak ehhez a tartalmas élethez, és nyolcvanötödik születésnapján azt kívánjuk, hogy mostani - korát meghazudtoló - frissességével tanítsa még fiataljainkat sokáig.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.