Klasszikus

Új tudományágat teremtett

2005.02.12. 00:00
Ajánlom
Ujfalussy József 85 éves A mi nemzedékünk, a hetvenes zenetörténészeké, bár Kodálynál, Szabolcsinál, Bárdosnál, Barthánál végezte tanulmányait, Ujfalussy Józsefet is tanárának tekintette.

Elsősorban azért, mert ő egy távolabbi, nagyon tiszteletreméltó diszciplínából, a klasszika-filológiából érkezett a zenetudomány területére, másodsorban azért, mert bravúros módon kapcsolta össze onnan hozott tudását a gyakorlati zenéléssel, a zeneelmélettel és az esztétikával. 1962-ben olyan munkát tett le a zenetudomány asztalára A valóság zenei képe címmel, amely tudományok kombinációja révén hazánkban maga is új diszciplínát teremtett: eszközöket arra, hogy a zenét a többi művészettel együtt, a programzene és az abszolút zene szimplifikált szembeállítását meghaladva lehessen vizsgálni. Rá is sütötték a meggyőződéses párton kívüli Ujfalussyra a marxista esztétika bélyegét, de a könyvében és számos egyéb tanulmányában megfogalmazott "zenei jelentéstan" erősebbnek bizonyult a marxizmusnál, és tulajdonképpen az új, világszerte terjedő esztétikai gondolkodás, a szemiotika felé nyitott kaput.

A Kossuth-díjat azonban Ujfalussy az 1965-ben publikált Bartók-könyvére kapta, az első és azóta sem meghaladott komplex magyar nyelvű Bartók-biográfiára, mely az életutat és az alkotói fejlődést szerves egységben ábrázolja. Számos újabb kiadása és idegen nyelvű verziója látott napvilágot ennek a könyvnek, jól reprezentálva, hogy a magyar Bartók-kutatásban a filológia és az analitika mellett egy ilyen centrális irányzat is nagy szerepet játszik, méltó képet festve a zeneszerzőről mind a szakemberek, mind pedig a művelt érdeklődők számára.

Ezzel Ujfalussy életművének két vezértémáját emeltem ki, de az ő esetében a kiválasztás nagyon nehéz feladat, mert tudósi mivoltának legfőbb jellemvonása a sokoldalúság. Életműve a köz szolgálatában eltöltött csaknem hat évtized alatt született meg. Ujfalussy ugyanis 1948-ban már ott volt a háború után kibontakozó zenei élet egyik legfontosabb irányító posztján, a Művelődésügyi Minisztériumban. Onnan 1955-ben került a Zeneművészeti Főiskolára, ahol kerek ötven éven keresztül tanított - és tanít még ma is professor emeritusként. Tanítványai nemcsak előadásának szép magyarságáért szeretik, hanem elképesztő zenei memóriájáért is respektálják; odalép a zongorához, és a zeneirodalom legkülönbözőbb korszakaiból idéz teljes részleteket.

Közben 1980-tól kilenc éven keresztül volt az egyetemmé előlépett intézmény rektora. Ám ezt megelőzően és ez után is vezetői pozíciókba került: Szabolcsi Bence 1973-ban bekövetkezett halála után ő lett a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének igazgatója, 1985-től 1993-ig pedig Berend T. Iván és Kosáry Domokos mellett az Akadémia alelnöki tisztét is betöltötte. Ennek persze előzménye és feltétele volt, hogy az Akadémia 1973-ban levelező taggá, 1985-ben pedig rendes taggá választotta.

Érdekes és jellemző, hogy a magyar zeneéletnek ez a vezető személyisége milyen hűséges maradt szülővárosához, Debrecenhez, és az ott magába szívott református "cívis" szellemhez. Életéről, tanulmányairól szólva nincs olyan alkalom, hogy ne hozná szóba az ott kapott, életre szóló alapozást: középiskolai tanulmányait a Református Kollégium gimnáziumában, zenedei tanárát, Szabó Emilt, egyetemi tanárát, Szabó Árpádot, akinél Homérosz-témával doktorált.

Ujfalussy életútját jelentős kitüntetések és díjak jelölik: az Erkel- és Kossuth-díj után az Apáczai Csere János-díj, a Herder-díj, az Eötvös József-díj, valamint megtisztelő tagságok az Európai Tudományok Akadémiáján, a Nemzetközi Esztétikai Szövetségben. Ő maga azonban nem ezekre büszke, hanem zeneakadémiai oktatásának csírázó eredményeire. Ahogyan megfogalmazta: "Arra vagyok a legbüszkébb, hogy talán sikerült időről időre megfertőznöm néhány fiatal embert egy olyan szemlélet- és gondolkodásmóddal, amelyet az esztétika sugall. Tehát hogy a zene több puszta mesterségnél, hogy nemcsak fújjuk, vonjuk, húzzuk a hangszert, hanem hogy amit csinálunk, annak valamilyen jelentése is van."

Szívből gratulálunk Ujfalussy akadémikusnak ehhez a tartalmas élethez, és nyolcvanötödik születésnapján azt kívánjuk, hogy mostani - korát meghazudtoló - frissességével tanítsa még fiataljainkat sokáig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.