Klasszikus

Új utak

2007.06.01. 00:00
Ajánlom
Hamar Zsolt, a Liszt-díjas karmester, a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója nemrég a Zürichi Operaháztól kétéves szerződést kapott, amelyben három premierre és két produkció felújítására kérték fel a következő évadban.

A fiatal karmester májusban debütált egy balett premierrel a világ egyik legrangosabb operaházának számító művészeti fellegvárban, a Zürichi Operaházban. A rendkívüli siker két éves szerződést eredményezett. Hamar Zsolt a 2007/2008-as évadban Paisello Sevillai borbély című operáját és Bizet Carmenjét vezényli, felújítja Mozart Az álruhás kertészlány (La finta gardineira) című operáját, illetve Humperdinck Jancsi és Juliska című művét.

A dirigenst és a Pannon Filharmonikusokat június 19-én hallhatja legközelebb a budapesti közönség, a március 9-i, A költő szerelme című hangverseny – amely Hamar Zsolt karmester betegsége miatt elmaradt – pótlásaként. A pécsi együttes Maurice Ravel Nemes és érzelmes keringőit, Kurtág György1976-80 között Dalos Rimma - lánykori nevén Rimma Vlagyimirovna Truszova – orosz származású költőnő 21 versére komponált dalciklusát és Robert Schumann III. Esz-dúr, "Rajnai" szimfóniáját szólaltatja meg. Az est szólistája Váradi Marianna szoprán énekesnő lesz.

A koncert a pécsi együttes négy részből álló Könyvek című, 2007-es budapesti koncertsorozatának utolsó része. E négy alkalom során a Pannon Filharmonikusok egy gazdag könyvtárba, és az irodalmi alkotások világába kalauzolta a klasszikus zene barátait, ahol a világirodalom négy remekműve elevenedett meg – azt hiszem, hasznos olvasmány volt…

(2007. június 19. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A költő szerelme - a Pannon Filharmonikusok koncertje; Ravel: Nemes és érzelmes keringők; Kurtág: A megboldogult R. V. Truszova üzenetei, op. 17; Schumann: III. Esz-dúr "Rajnai" szimfónia, op. 97; km.: Váradi Marianna (szoprán); vez.: Hamar Zsolt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.