Klasszikus

Új utak

2010.05.12. 18:18
Ajánlom
Az idei év elején hosszas és alapos előkészületeket követően megalakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarakórusa, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus.

Az együttes nevében és szellemiségében az 1963-ban Párkai István által életre hívott és harminc éven keresztül vezetett Liszt Ferenc Kamarakórust hivatott követni. Az együttes egy válogatott, 30 fős csapatból áll, akik elsősorban a Zeneakadémia volt és jelenlegi hallgatói, vezetőjük pedig Erdei Péter karnagy, a Zeneakadémia docense. Az ő nemzetközi „mezőnyben" szerzett tapasztalatai és széles látóköre nagymértékben szerepet játszanak az együttes újdonságokra is érzékeny repertoárjának kialakításában.

Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus 2010. április 17-én tartotta legelső fellépését Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem meghívására az egyetem Dísztermében szerepeltek nagy sikerrel 20-21. századi kompozíciókból álló műsorukkal, köztük olyan szerzőkkel, mint a magyar közönség számára talán kevésbé ismert John Hoybye vagy Javier Busto, de előfordultak ismertebb nevek is ritkábban elhangzó darabokkal: Arvo Pärt, Francis Poulenc, Orbán György, Vajda János, valamint Michael Tippett alkotásai kerültek a kulturális terítékre. Másnap délelőtt a nagyváradi Olaszi Református templom istentiszteletén is fellépett a kórus a református egyház meghívására, s az ottani rövid bemutatót is lelkes tapssal hálálta meg a közönség.

Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus legközelebb május 18-án este fél nyolctól hallható a nagyváradival megegyező műsorral a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban, rá két napra pedig, május 20-án este héttől az Eötvös utca 10. alatt található E10 nevű kulturális központban lépnek fel egy világi és egyházi műveket egyaránt tartalmazó színes műsorral. Az idei évadban az utolsó koncertjeiket a Miskolci Operafesztiválon tartják majd június 12-én délután öttől a miskolci avasi templomban lépnek fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.