Klasszikus

Új utakon a Hot Jazz Band

2003.07.05. 00:00
Ajánlom
Nagy fába vágta fejszéjét a Bényei Tamás vezette Hot Jazz Band. Az eddig kizárólag a 20-as, 30-as évek habkönnyű dzsessz-zenéjét és a - hazánkban tíz évvel később népszerűvé lett - műfaj magyar filmzenéit játszó banda a napokban azért vonult stúdióba, hogy sikeres mai popzenekarok felvételeit dolgozzák fel CD-lemezre.

A tervek szerint szeptemberben jelenik meg a Hot Jazz Band legújabb - nyolcadik - korongja. A népszerű TNT és United együttes számait már fel is vették; hamarosan sor kerül a - Valami Amerika című produkcióval sikert arató - Bon Bon szerzeményeire is, és Bery száma sem marad ki a sorból. A trombitán és bendzsón is játszó zenekarvezető - aki legutóbb elnyerte a Magyar Rádió eMeRTon díját az "Év énekese" kategóriában - ezzel a húzással azt szeretné elérni, hogy még népszerűbb legyen az immár 18 éves zenekar. A most hat tagú (Fodor László - klarinét, Juhász Zoltán - bőgő, Bera Zsolt - harsona, Galbács István - dob, Szili Róbert - gitár) együttesből az alapítók közül mostanra csak Bényei maradt. A dolgok mai állása szerint sem kellene félniük attól, hogy elfelejtik őket és számaikat. Nemrég jöttek haza az Egyesült Államok-beli Sacramentóból, a világ talán legnagyobb dzsesszfesztiváljáról, ahol - ez még Benkóéknak sem sikerült - negyedszer szerepeltek, és már megint a figyelem középpontjába kerültek. Az idén őket kérték fel, hogy játsszanak a záróeseményen; 2000-ben a bőgős Juhász Zoltánt választották be az együtt a jam sessionra összeálló All-Stars csapatba, tavaly pedig Bényeit és a harsonás Bera Zsoltot. A végzettségét tekintve diplomás grafikusművész Bényei egyébként nem az olcsó népszerűséget keresi - találhatna jobban fizető stílust is -, hanem belső indíttatásból kezdett el ezzel a zenei világgal foglalkozni. Amerikás magyar dédszülei révén az anyatejjel szívta magába a swing, a dixieland és a jazz szeretetét. Ugyan soha nem tanult klasszikus alapokat, mégis képzett muzsikussá vált, akiben - Apáti János - növendékeként a siófoki korosztályos dixieland-zenekari múlt további mély nyomokat hagyott. Szerzőként még nem tündököl, de legyen műsoron George Gershwin, Tommy Dorsey, Márkus Alfréd, Ábrahám Pál vagy éppen Fényes Szabolcs szerzeménye, valamennyi számot saját képére formálja a zenekar. "Egy saját számot már készítettem" vallja be, és hozzáteszi: "egyszer lesz abból is egy albumra való".

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.