Klasszikus

Új vezető a Miskolci szimfonikusok élére

2014.05.09. 14:55
Ajánlom
Újra vezetőt keresnek a Miskolci Szimfonikus Zenekar élére, a 2013 júliusában megválasztott Horváth Ádám ügyvezetői munkaszerződése ugyanis közös megegyezéssel megszűnt.

A dokumentumban Kiss Gábor a kultúráért felelős alpolgármester leszögezte, hogy a városvezetés korábban egyértelműen megfogalmazta az elvárásait Horváth Ádámmal szemben. "Az országosan elismert zenekar szakmai munkájának továbbfejlesztése, a miskolciak igényeihez illeszkedő bérletek kidolgozása, teltházas hangversenyek szervezése, és a nyugodt, inspiráló művészi munka biztosítása szerepelt a célok között. Az ügyvezető igazgatónak a pályázatban megfogalmazott koncepcióját aprópénzre kellett volna váltani". Az alpolgármester Horváth Ádám munkaszerződésének megszüntetésével kapcsolatban azt írta: a zenekar körül kialakult feszültség azt a meggyőződést erősítette, hogy a városvezetés nem tud azonosulni az ügyvezetés gyakorlatával. Az egyik utolsó mozzanat az volt, hogy a Horváth Ádám által művészeti vezetőnek felkért - a zenekar nagy többségének támogatását is élvező - Hamar Zsolt visszalépett a szerződéskötés előtt. A nemzetközileg is elismert karmester és a menedzsment ugyanis nem tudta kialakítani a megfelelő együttműködést.

9829B12E-0B6E-4B3D-810B-43376B6F7934

Miskolci Szimfonikus Zenekar

A Miskolci Szimfonikus Zenekar éppen 50 éves évfordulóját ünnepli. A városvezetés a jubiláló együttes iránt érzett felelőssége miatt döntött úgy, hogy kezdeményezi az ügyvezető Horváth Ádám szerződésének megszüntetését - sorolta a részleteket Kiss Gábor közleményében. A város közgyűlése április 8-án átmenetileg megbízta Szászné Pónuzs Krisztinát az együttes vezetésével és rendelkezett az új ügyvezetői pályázat kiírásáról. Kiss Gábor elárulta, hogy Gál Tamás karmesterrel indított el tárgyalásokat arról, vállalja el a zenekar művészeti irányítását. Gál Tamás országosan elismert szakember, többek között Hamar Zsolt tanára is volt. A város kulturális vezetése a szimfonikusok menedzsmentjének élére ügyvezetőként a Miskolci Operafesztiválnál és a zenekarnál tapasztalatokat szerzett helyi szakembert kíván megbízni - hangsúlyozta az alpolgármester. Emellett felkérték a zenekar korábbi időszakában vezető szerepet játszó Sir Lászlót és a város zenei életének további meghatározó személyiségeit, hogy szakmailag támogassák és segítsék a zenekar jövőképének újrahangolását.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.