Klasszikus

Új vezetőt keresnek a Bécsi Konzerthaus élére

2012.09.03. 09:59
Ajánlom
A századik, 2012-13-as jubileumi évad végén akar leköszönni posztjáról a 2007 óta regnáló Bernhard Kerres intendáns.

"Nem tekinthetem örökös otthonomnak a házat" - jegyezte meg Kerres a visszavonulása okát firtatóknak. Úgy véli, utódját a jelenlegi igazgatótanácsban érdemes keresni. A tanács késznek mutatkozik elfogadni a javaslatot, de még több személyes megbeszélés hátra van. Bernhard Kerres 2007-ben a hamburgi Elbphilharmonie és Laeiszhalle jelenlegi vezetőjétől, Christoph Lieben-Seuttertől vette át a Wiener Konzerthaust.

A látogatottság Kerres öt évében szépen nőtt, és már most látszik, hogy az ünnepi évadra még 15 százalékkal többen váltanak jegyet. Ezzel kapcsolatban azt mondta, örömmel várja a koncerteket, hiszi, hogy a zenészek és a közönség egyaránt élvezni fogják a színes és számos sztárt felvonultató szezont. Egyelőre nincs konkrét elképzelése, hol folytatja pályáját: "Nem leszek minden este távol az otthonomtól, többet foglalkozom majd a gyerekeimmel" - hangsúlyozta a 46 éves menedzser.

A Bécsben született Bernhard Kerres 1987 és 1992 között énektanulmányokat folytatott a bécsi főiskolán. 29 évesen belátta, nem elég kiemelkedő ahhoz, hogy professzionális pályát fusson be. 1996-ban váltott, és beiratkozott a londoni üzleti főiskolára. Diplomájának megszerzése után nemzetközi cégek tanácsadója lett, 2006-ig például a német M-Tech közlekedési konszernnek dolgozott.

A kulturális tevékenységgel azonban sosem hagyott fel teljesen, részt vett a Zürichi Operaház ma már világhírű operastúdiójának, valamint a Bécsi Zseboperának a létrehozásában. A London Mozart Players felügyelőbizottsági tagja volt 2011 és 2004 között, majd 2005-ben a Bécsi Konzerthaus igazgatóságának tagja lett, innen került az intendánsi székbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.