Klasszikus

Új vezetőt keresnek a Bécsi Konzerthaus élére

2012.09.03. 09:59
Ajánlom
A századik, 2012-13-as jubileumi évad végén akar leköszönni posztjáról a 2007 óta regnáló Bernhard Kerres intendáns.

"Nem tekinthetem örökös otthonomnak a házat" - jegyezte meg Kerres a visszavonulása okát firtatóknak. Úgy véli, utódját a jelenlegi igazgatótanácsban érdemes keresni. A tanács késznek mutatkozik elfogadni a javaslatot, de még több személyes megbeszélés hátra van. Bernhard Kerres 2007-ben a hamburgi Elbphilharmonie és Laeiszhalle jelenlegi vezetőjétől, Christoph Lieben-Seuttertől vette át a Wiener Konzerthaust.

A látogatottság Kerres öt évében szépen nőtt, és már most látszik, hogy az ünnepi évadra még 15 százalékkal többen váltanak jegyet. Ezzel kapcsolatban azt mondta, örömmel várja a koncerteket, hiszi, hogy a zenészek és a közönség egyaránt élvezni fogják a színes és számos sztárt felvonultató szezont. Egyelőre nincs konkrét elképzelése, hol folytatja pályáját: "Nem leszek minden este távol az otthonomtól, többet foglalkozom majd a gyerekeimmel" - hangsúlyozta a 46 éves menedzser.

A Bécsben született Bernhard Kerres 1987 és 1992 között énektanulmányokat folytatott a bécsi főiskolán. 29 évesen belátta, nem elég kiemelkedő ahhoz, hogy professzionális pályát fusson be. 1996-ban váltott, és beiratkozott a londoni üzleti főiskolára. Diplomájának megszerzése után nemzetközi cégek tanácsadója lett, 2006-ig például a német M-Tech közlekedési konszernnek dolgozott.

A kulturális tevékenységgel azonban sosem hagyott fel teljesen, részt vett a Zürichi Operaház ma már világhírű operastúdiójának, valamint a Bécsi Zseboperának a létrehozásában. A London Mozart Players felügyelőbizottsági tagja volt 2011 és 2004 között, majd 2005-ben a Bécsi Konzerthaus igazgatóságának tagja lett, innen került az intendánsi székbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.