Klasszikus

Új vezetőt keresnek a Berlini Filharmonikusok

2014.04.29. 21:58
Ajánlom
Jelenlegi vezető karmesterük, a 2018-ban távozó angol Simon Rattle utódját keresik a Berlini Filharmonikusok.

A zenekari gyűléseken már a lehetséges neveket fontolgatják, és arról is folynak az egyeztetések, hogy a jövőben milyen irányt kövessen az együttes - mondta Peter Riegelbauer igazgató a zenekar berlini sajtótájékoztatóján, hozzátéve: az új dirigens kiválasztásáról időben tájékoztatják majd a közvéleményt.

Egyelőre mindenesetre a zenekart 2002 óta dirigáló Sir Simon Rattle vezetésével folytatódnak a koncertek. A 2014/15-ös szezonban a Berlini Filharmonikusok összesen 129 hangversenyt adnak. A londoni és New York-i vendégszereplések mellett, a vasfüggöny lebontásának 25. évfordulója alkalmából fellépnek Halléban, Varsóban, Prágában és Budapesten is. A Művészetek Palotájában november 14-én adandó koncertjükön Kurtág György Grabstein für Stephan című művét, valamint Beethoven 9. szimfóniáját adják elő Simon Rattle vezényletével.

A zenekar vezetői azt is bejelentették, hogy saját lemezkiadót alapítanak Berliner Philharmoniker Recordings néven. Elsősorban szimfonikus művek kiadását tervezik CD-n és DVD-n, felütésként Robert Schumann négy szimfóniája kerül korongra Simon Rattle vezényletével.

Az interneten is igen aktív a zenekar: „digitális koncerttermüket" az elmúlt 12 hónapban 1,7 millióan látogatták meg. Az érdeklődők élőben követhetik az együttes hangversenyeit vagy böngészhetnek az archívumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.