Klasszikus

Új Világgal nyit holnap a Szegedi Szabadtéri Játékok idei sorozata

2004.07.08. 00:00
Ajánlom
A Szegedi Kortárs Balett Új Világ című előadásával nyit a legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai színházi fesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely idén július 9. és augusztus 22. között várja a látogatókat. Juronics Tamás koreográfiáját július 9-én és 10-én láthatja a szegedi Dóm tér közönsége.

Immár 73. éve nyitja meg kapuit a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az idei jeles esztendő a Tisza-parti város életében: 125 éve, a tiszai „Nagy Árvíz” után épült újjá Szeged. Az idei Játékok úgy ünnepli az Újjászületés Évét, hogy mások mellett az újjáépítésben jelentős segítséget nyújtó európai nagyvárosok – London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs – egy-egy produkcióját is színre állítják.

Az Új Világ című darab két felvonása két ellentétes világban játszódik: az első a Tűz, a második a Víz Birodalmában. A tűz és a víz – a föld és a levegő mellett – a négy alapelem szélsőséges ellentétpárja, a legaktívabb két elem, melyben egyesül a romboló és építő erő, jó és rossz szándék, pusztítás és újjászületés. A tűz és a víz a szenvedély, a szerelem jelképe is: Aphrodité vízből születik, a szerelem lángra kap, a vágy éget. A produkció érdekessége, hogy mind a tűz, mind a víz a színpadon láthatóvá válik – természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett. (A Szegedi Vízművek és a Városi Tűzoltóság komoly részt vállal a produkció színrevitelében a tűz és a víz megjelenítésében).

Az első rész fémes környezetéhez dobosok játszanak vad ritmusokat, míg a második rész lágyabb vízi világához a Szegedi Szimfonikus Zenekar játssza – Gyüdi Sándor vezényletével – Dvořák: IX. Újvilág szimfóniáját. A Szegedi Kortárs Balett Európa szerte ismert művészeti vezetője és koreográfusa, Juronics Tamás ebben a produkcióban 50 táncost tanított be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.