Klasszikus

Új Világgal nyit holnap a Szegedi Szabadtéri Játékok idei sorozata

2004.07.08. 00:00
Ajánlom
A Szegedi Kortárs Balett Új Világ című előadásával nyit a legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai színházi fesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely idén július 9. és augusztus 22. között várja a látogatókat. Juronics Tamás koreográfiáját július 9-én és 10-én láthatja a szegedi Dóm tér közönsége.

Immár 73. éve nyitja meg kapuit a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az idei jeles esztendő a Tisza-parti város életében: 125 éve, a tiszai „Nagy Árvíz” után épült újjá Szeged. Az idei Játékok úgy ünnepli az Újjászületés Évét, hogy mások mellett az újjáépítésben jelentős segítséget nyújtó európai nagyvárosok – London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs – egy-egy produkcióját is színre állítják.

Az Új Világ című darab két felvonása két ellentétes világban játszódik: az első a Tűz, a második a Víz Birodalmában. A tűz és a víz – a föld és a levegő mellett – a négy alapelem szélsőséges ellentétpárja, a legaktívabb két elem, melyben egyesül a romboló és építő erő, jó és rossz szándék, pusztítás és újjászületés. A tűz és a víz a szenvedély, a szerelem jelképe is: Aphrodité vízből születik, a szerelem lángra kap, a vágy éget. A produkció érdekessége, hogy mind a tűz, mind a víz a színpadon láthatóvá válik – természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett. (A Szegedi Vízművek és a Városi Tűzoltóság komoly részt vállal a produkció színrevitelében a tűz és a víz megjelenítésében).

Az első rész fémes környezetéhez dobosok játszanak vad ritmusokat, míg a második rész lágyabb vízi világához a Szegedi Szimfonikus Zenekar játssza – Gyüdi Sándor vezényletével – Dvořák: IX. Újvilág szimfóniáját. A Szegedi Kortárs Balett Európa szerte ismert művészeti vezetője és koreográfusa, Juronics Tamás ebben a produkcióban 50 táncost tanított be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.