Klasszikus

Új vizekre evezünk!

2004.12.20. 00:00
Ajánlom
Columbus Jazzklub nyílik a Duna partján. Az állandó zenés programokkal jelentkező új hely a szervező zeneművészek szerint kiemelkedő fontosságúnak ígérkezik az egész magyar jazzélet szempontjából. A helyet zenészek hívták létre zenészeknek, hogy a hazai jazz legfontosabb figurái saját zenekaraikkal, majd később meghívott hazai és külföldi vendégekkel kulturált környezetben juthassanak állandó színpadhoz. Mindez tisztességes honorárium és megfizethető belépőjegyek közös kíséretében.

Január 10-én nyílik a Columbus Jazzklub, a minap megalakult Magyar Jazzművészek Társasága leendő törzshelye. Az étteremmel „egybekötött” zenés helyszín egész héten kínál programokat a magyar jazzélet kiválóságaival. A tervezett belépő 800 forint. A civil kezdeményezés jelentősége abban áll, hogy nem elsősorban profitorientált üzleti megfontolásokból, nem producerek kezdeményezésére, hanem a magyar jazzélet tizenegy vezető művészének összefogásával jött létre. A társaság tagjai – akik zenekarvezetők is egyben – a jövőben közösen, kapcsolataikat és szakmai tudásukat, elismertségüket összekapcsolva kívánnak lobbizni a hazai jazzélet teljes egészének érdekében.

A társaság tagjai és együtteseik név szerint: Dés László, soros elnök (Dés László Group); Babos Gyula, soros alelnök (Project Romani / Project Special); Balázs Elemér (Balázs Elemér Group); Borbély Mihály (Quartet B); Fekete-Kovács Kornél (Budapest Jazz Orchestra); Horváth Kornél (Horváth-Lantos Duó); Kaltenecker Zsolt (Kaltenecker Trió); Lantos Zoltán (Mirrorworld); Oláh Kálmán (Oláh Kálmán Trió / Sextet); Szakcsi Lakatos Béla (Szakcsi Quintet – Új Magyar Cigány Jazz); ifj. Szakcsi Lakatos Béla (Bop-Bee Trió).

Babos Gyula a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a társaság valamennyi tagja saját zenekarát is képviseli, így a tagság virtuálisan már jelenleg is 50-60 zenészt foglal magában. Borbély Mihály igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a társaság a Magyar Jazzszövetség ellenében, azzal versengve jött volna létre. A társaság tagjai közül többen a szövetség tagjai is, és a jövőben is az együttműködés és a pályázható pénzekért való közös jelentkezés útját tartják járhatónak. „A Magyar Jazzszövetség pillanatnyilag a legnagyobb taglétszámmal rendelkező civil tömörülés a magyar jazzéletben – tette hozzá Dés László –, azonban a szövetség nem csak a zenészek érdekeit képviseli, hiszen tagja lehet mindenki, aki szakújságíróként, kritikusként, szervezőként vagy lemezgyűjtőként lazább vagy szorosabb módon kapcsolódik a műfajhoz."

Az új társaság mögött profi koncertszervező apparátus is működik egy nonprofit kht. formájában. „A hosszútávú célunk az, hogy mi is létrehozzuk a mi kis szimfonikus zenekarunkat – szemlélteti Horváth Kornél ütőhangszeres, a társaság egyik szellemi ötletgazdája az elképzeléseket –, vagyis megteremtsük a száznál is több autonóm művészt magában foglaló magyar jazztársadalom nyugodt alkotói és előadói tevékenységéhez szükséges, megbízható infrastruktúrát. Ennek az egyik első lépése a társaság, az impresszárió-iroda és a jazzklub létrejötte. Még sosem csináltunk ilyet, ezek az első szárnypróbálgatások egy jövőbeni professzionális és teljes körű jazzmenedzseri rendszer kialakításához.”

A Magyar Jazzművészek Társasága megalakulása alkalmából 18 millió forintos egyszeri támogatásban részesült a kulturális tárcától. Ezt az összeget egy új hangversenyzongorára, az első koncertek tiszteletdíj- és reklámkiadásaira költi a koncertszervező iroda. A sajtótájékoztatón megjelent zenészek a Fidelio kérdésére megerősítették: nem saját érdekeiket tekintik elsődlegesnek, hiszen a társaság tagjai önálló közönséggel rendelkező, sikeres és rendszeresen koncertező együttesek vezetői. Céljuk elsősorban a műfaj teljességében való gondolkodás. A jazzklub programja ugyanúgy az egész hazai kínálatot kívánja lefedni, ahogy a megszerzett pénzeket is pályázati keretek között, független kuratórium döntése alapján kívánják szétosztani az arra érdemes művészek között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.