Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

2022.06.27. 12:55
Ajánlom
Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Bérletek

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2022/2023-as évadja számtalan izgalmas érdekességet kínál. Az együttes a Kocsis-, a Kobayashi-, a Ferencsik-, a Lukács és a Pászti-bérlet hangversenyein három közkedvelt helyszínen, a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Zeneakadémia Nagytermében és a Pesti Vigadó dísztermében szólaltatja meg a szimfonikus repertoár mesterműveit, az oratorikus irodalom remekeit és több évszázad számos reprezentatív versenyművét, sőt

egész estés hangversenyszerű operaprodukciókkal is kedveskedik a zenés színpad szerelmeseinek.

Hallhatunk olyan slágereket, mint Chopin f-moll zongoraversenye és Dvořák Újvilág-szimfóniája, Csajkovszkij V. szimfóniája és Berlioz Fantasztikus szimfóniája, Verdi Trubadúrja, Mendelssohn Olasz szimfóniája, Haydn Katona-szimfóniája és Schumann II. szimfóniája. Felcsendülnek Kodály változatai a Fölszállott a páva dallamára, megszólal a nagy magyar mester Budavári Te Deuma, Brahms annak idején éppen Budapesten bemutatott B-dúr zongoraversenye és I. szimfóniája, Richard Strauss életöröm-ittas Don Juanja.

Különlegességek

A Nemzeti Filharmonikusok emellett a különlegességek sorsát is szívén viseli. Ebben az évadban a felfedező kedvű zenerajongók találkozhatnak a 20. századi lengyel szerző, Wojciech Kilar Orawájával, megelevenedik a francia romantikus, Massenet szenvedélyes Goethe-megzenésítése, a Werther, kezet nyújt egymásnak George Enescu I. román rapszódiája és az Amerikában, Oscar-díjas filmzeneszerzőként világhírűvé lett Rózsa Miklós hegedű–cselló-kettősversenye, a Sinfonia concertante. A svájci csodafuvolás, a Berlini Filharmonikusok büszkesége, Emmanuel Pahud egy egész csokorra való csemegét szólaltat meg francia szerzőktől. Szintén a különlegességek kategóriájába sorolható Poulenc Stabat Matere, mely szinte sohasem hallható de olyan ritkán felcsendülő kincsekkel is találkozhat a zenehallgató, mint Schumann Manfred-nyitánya, Richard Strauss I. (Esz-dúr) kürtversenye vagy Cherubini Médeia-nyitánya.

Izgalmas lesz megismerni Liszt Jeanne d’Arc a máglyán című drámai jelenetének hazai koncerttermekben mindeddig soha nem hallott zenekari kíséretes változatát,

egyedi élményt ígérnek Mozart operaáriái a világklasszis François Leleux oboaátiratában (ő is adja elő hangszerén A varázsfuvola és a Don Giovanni halhatatlan részleteit – előtte és utána pedig karmesterként kápráztatja el tudásával a közönséget).

20230509_Mupa_FrancoisLeleux_MNF_foto_NagyAttila10-112148.jpg

François Leleux (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Nemzeti Filharmonikusok)

Derűt és kecsességet várhatunk Respighi Régi olasz táncaitól, megrendülést Haydn kivételes remekműve, egy egyedülálló passió, A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán kamarazenei változatától. Két nagy zeneszerző jelképes szellemi találkozásába enged betekintést Schubert Wanderer-fantáziája Liszt zenekari kíséretes átiratában, és a 20. századi magyar zene megismerésre méltó értékeivel szembesít Szervánszky Endre Fuvolaversenye, valamint Lajtha László III. szvitje.

A 2022-2023. évad adta bőséget aligha lehet pár mondatban lajstromozni – de Glazunov ismeretlen remekéről, A sötétből a fényre című zenekari fantáziáról mindenképpen szót kell ejteni. És persze az évad egyik legfontosabb, piros betűs eseményéről is:

fennállása óta először szólaltatja meg a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar Schumann méltatlanul mellőzött, páratlan alkotását, Az éden és a péri című oratóriumot.

És ha már a zenekarral szimbiózisban élő és dolgozó kórusról esett szó, hangsúlyoznunk kell, hogy a Pászti bérlet minden egyes hangversenyén hallhatják a zenekedvelők a Somos Csaba vezetésével működő Nemzeti Énekkart, sőt a bérlet utolsó estjén olyan különleges eseménynek lehetnek tanúi, amelynek során angol, amerikai és argentin szerzők – Eric Whitacre, Astor Piazzolla, Joby Talbot, Martin Palmeri – műveiben a vallásos tartalom, a szerelem és a táncos ritmus ad különleges találkát egymásnak.

Vendégművészek

Az előadók és a karmesterek tekintetében mindkét kategóriában pazar vendégjárás várható. Az is hagyomány, hogy a magyar vokális kultúra legjobbjai szövetkeznek a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, olyan énekesek, mint Komlósi Ildikó, Gáspár István, Szalai-Illés Gabriella, Kálmán László, Kelemen Dániel, Boros Sándor, Kristóf Réka, Kriszta Kinga, Mester Viktória, Horváth István, Kálmándy Mihály, Wittinger Gertrúd, Pasztircsák Polina, Schöck Atala, Fekete Attila, Kolonits Klára, Szalai Ágnes, Brickner Szabolcs, Kovács István, Baráth Emőke, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán, Najbauer Lóránt, Szutrély Katalin, Cser Krisztián.

De persze az is hosszú évek óta megszokott, hogy az énekestársadalom nemzetközi kiválóságai is egymásnak adják a kilincset a zenekar próbatermében.

Ebben az évadban eljön Véronique Gens, Tassis Christoyannis, Hélène Carpentier, Thomas Dolié, Patrick Bolleire, Artavazd Sargsyan, Laurent Deleuil, Hovhannes Ayvazyan, Leonora Selene Zanetti, Serban Vasile, valamint Christian Immler és Volodymyr Tyshkov. Olyan hangszeres szólistáknak tapsolhatunk, mint a villámkezű zongoraművész Ingrid Fliter, Ikuyo Nakamichi, Berecz Mihály, Bizják Dóra, Olga Kern, Peter Klimo és a senkihez sem hasonlítható Ránki Dezső, a hegedűvirtuóz Baráti Kristóf, Szergej Krylov és Banda Ádám, a közönségkedvenc csellista Várdai István, a világjáró fuvolás Győri Noémi – és hangszerének egyik legjobbja, a kürtös Stefan Dohr.

20230417_MupaMNF_foto_CsibiSzilvia32-112848.jpg

Vashegyi György (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Nemzeti Filharmonikusok)

A zenekar különös fontosságot tulajdonít a fiatal magyar tehetségekkel való együttműködésnek. Ellátogat a Nemzeti Filharmonikusokhoz Káli Gábor, Farkas Róbert és Rajna Martin, a középgeneráció kiválóságai közül a pulpitusra lép Vashegyi György, Kesselyák Gergely, Madaras Gergely és Vajda Gergely – és persze nem hiányozhatnak olyan nagy múltú, jelentős hazai dirigensek sem az együttes koncertjeiről, mint Kovács János. Csupa jobbnál jobb, izgalmasabbnál izgalmasabb maestro, köztük világhírességek, Krzysztof Urbańskitól Carlo Montanarón és Martin Haselböckön át Lawrence Fosterig, Nimrod David Pfeffertől, Jack Apperley-n és Attilio Tomasellón át Dohnányi Oliverig.

Kamarazene és az ifjúság

A zenekar számára minden évadban nagyon fontosak a Próbatermi vendégség koncertjei: nemcsak azért, mert hangszeres muzsikusaik és kórustagjaik ezeken a hétvégi, délutáni eseményeken – melyeken mindig a menedzsment egy-egy munkatársa vagy egy vállalkozó szellemű művész konferál – számukra üdítő változatosságot és egyszersmind ösztönzést kínáló kamarazenei produkciókban vehetnek részt, hanem azért is, mert

ezeken a koncerteken minden más alkalomnál kötetlenebb hangulatban lehetnek együtt hűséges közönségükkel.

Az ifjú generációt, mint minden évadban, ezúttal is a Zenemánia beavató koncertjei kalauzolják a klasszikus zene rejtelmeinek világában – olyan tapasztalt vezető segítségével, mint a beszélgetős koncerteket egy személyben konferáló és vezénylő Dinyés Dániel, aki a 2022/2023-as évadban magát Ludwig van Beethovent (és persze a szerző szimfóniáit) hívja segítségül szellemes magyarázataihoz. A helyszín ezúttal is a Fesztivál Színház bensőséges környezete.

A zenekar bérleten kívüli hangversenyei

Az évadnyitást szeptember 25-én Erkel, Bartók, Dohnányi és Stravinsky műveivel teszik hangsúlyosabbá, hajdani főzeneigazgatójukra, Kocsis Zoltánra Liszt és Rachmaninov muzsikájával emlékeznek, a karácsonyt – mi sem természetesebb – Bach kantátáival várhatjuk majd, és az utóbbi évek egyik szép új kezdeményezésének folyatásaként ismét megvalósuló Magyar Klasszikus Zene Napján a hazai zenekultúra értékei kerülnek a közönség elé. A legfontosabb bérleten kívüli eseményt a felsorolás végére tartogattuk:

a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2023-ban ünnepli fennállásának 100. évfordulóját!

Erről az alkalomról jubileumi hangversenyen emlékeznek meg, melyen Dohnányi, Liszt és Beethoven művei csendülnek fel Kovács János és Vashegyi György vezényletével. Az est folyamán a zenekar régi, legendás partnere, Ránki Dezső zongorajátékában gyönyörködhetünk, a „Kismartoni” mise énekszólóit pedig a Nemzeti Énekkar partnereként Szutrély Katalin, Schöck Atala, Bernhard Berchtold és Cser Krisztián tolmácsolja.

A Nemzeti Filharmonikusok a 2022/23. évadra szóló jegyeinek és bérleteinek árusítását július 1-től kezdi meg az online felületeken és személyesen a jegyirodákban. A teljes programkínálat, a jegyek és bérletek árai a https://www.filharmonikusok.hu/a-2022-2023-as-evad-berletei/ linken érhető el.

Fejléckép: Nemzeti Filharmonikusok (fotó/forrás: Csibi Szilvia / Nemzeti Filharmonikusok)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.
Klasszikus ajánló

Fantasztikus látványvilággal vár az Attila opera a Margitszigeten

Legendák, titkok, múlt és jövő. 400 nm ledfal, 21. századi látványtechnika, filmes hatás. Varázslatos animációs környezet idézi meg a kor hangulatát Verdi monumentális és szenvedélyes zenéjével a magyar vonatkozású operában augusztus 12-én és 14-én a Margitszigeti Színház hatalmas színpadán.
Klasszikus ajánló

Vonósnégyesek Eszterházán

Haydnt játszani és hallgatni Eszterházán egyaránt egyedülálló élmény. A Haydneum sorozatában ezúttal kiemelkedő vonósnégyeseink muzsikálnak a fertődi Esterházy-kastély Apolló-termében augusztus minden hétvégéjén.